32 találat a(z) tulajdonosváltás cimkére

5 százalék áfa generálkivitelező- és tulajdonosváltás esetén Kérdés

Beszámoló – tulajdonosváltást követően az előző évi beszámolóval kapcsolatos teendők az új tulajdonos részéről Kérdés

Innovációs járulék – tulajdonosváltozás Kérdés

Tulajdonosváltás kft.-ben Kérdés

Munkavállalás nyugdíj mellett Kérdés

MFB: már a 2019-es alapítású cégek is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt Cikk

A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján április 12-étől azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt, amelyek az alapítás évében pozitív üzemi eredményt értek el.

Pótbefizetés kezelése tulajdonosváltást követően Kérdés

Kivás cég – tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az evás cégre vonatkozóan volt tiltó szabály, ami szerint 50%-ot meghaladó tulajdonosváltás esetén a cég evaalanyisága megszűnik. Kérdésem, hogy kivás kft.-re vonatkozóan létezik-e hasonló tiltó szabály? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Pintér László

Amerikai társaság veszi meg a Netrisk.hu 75 százalékát Cikk

A varsói székhelyű MCI Group közép-európai magántőke-társaság bejelentette, hogy a Netrisk.hu biztosításközvetítő cégben meglévő részesedésének többségi hányadát eladja a bostoni székhelyű TA Associates globális növekedési magántőke-társaságnak.

Egyéb szálláshely-szolgáltatás tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan ingatlant akarok megvásárolni, mely rövid távon van kiadva egyéb szálláshelyként. A jelenlegi tulajdonos 2 éves határozott bérleti szerződést kötött az ingatlanüzemeltető céggel és havi fix bérleti díjat kap, a bérleti szerződés tartalmazza: kiadhatja bérbe az ingatlant, az engedélyek beszerzése a bérlő feladata. Én nem bontanám fel a bérleti szerződést az ingatlanüzemeltetővel. Ebben az esetben, tulajdonosváltás esetén, szükséges-e újra beadni az engedélykérelmet az önkormányzathoz egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásához? Amennyiben igen, kinek a feladata azt benyújtani? Az idegenforgalmi adó az üzemeltető költsége? A bérleti szerződés alapján a bérbeadó csak a biztosítást és az építményadót állja. Ilyen esetben a szobánkénti adózás választható-e vagy csak a tételes költségelszámolás? Ez az eset megegyezik azzal, mintha hosszú távon adnám ki a lakásomat? Lehet-e folyamatos a bérbeadás, vagy amennyiben engedélyt kell kérni, mikor lehet elindítani? Elég a földhivatali érkeztetett adásvételi szerződés? Csak abban az esetben kell parkolóhelyet pénzben kiváltani, ha új engedélyt kell kérni? A Terézvárosban a parkolóhely-kiváltást 500 méteren belül vásárolt garázsokkal meg lehet oldani? Köszönöm!

Kilépett tag cégben maradt tagi kölcsöne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben tulajdonosváltás történt. A kilépett tag régebben tagi kölcsön formájában forrást bocsátott a cég rendelkezésére, melyet a cégből való kilépéskor nem fizettek vissza neki, erről külön rendelkezés nem történt. Hogyan fizethető ki az új tagoknak a tagi kölcsön? Van-e ennek részükről adó vonzata? Vagy visszafizethet-e a régi tagnak is? Köszönettel

Boltitulajdonos-váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszer-, virág- és dohányboltot szeretne átadni a tulajdonos nyugdíjas egyéni vállalkozó a szintén egyéni vállalkozó fiának. Mindkettejük áfakörös. Az épületek esetében mindenképp számlát kell kiállítani fia felé, vagy elegendő adás-vételi szerződés útján lebonyolítani? Illetve ha számlát köteles, akkor a jelenlegi értékcsökkenéssel csökkentett értéken kell átadnia? Az ebből keletkező bevétel a régi vállalkozónál vállalkozói bevételnek fog minősülni? Valamint a már nullára leírt eszközöket (szeletelő, berendezések, sütő stb.) átszámlázás esetén az új tulajdonos ismét értékcsökkenés alá helyezheti? Az aktuális bolti áru készletet szintén átszámlázással tudja átadni a fiának, a termékekre vonatkozó áfakulcs (5, 18, 27 százalék) alkalmazásával? Az alkalmazottak ki lesznek jelentve a régi vállalkozónál és az újnál be lesznek jelentve. A pénztárgépek átszemélyesítésre fognak kerülni, a terminálok szintén. Van esetleg olyan egyéb dolog, amire figyelniük kell? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem megvett egy céget (tulajdonosváltás volt). Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindenki ki van jelentve, jegyzőkönyv nem készült. Csak a nyitó tételeket és a tárgyieszköz-nyilvántartást kaptuk meg. A tulajdonváltás 2017.06.30-án történt. 2019.03.30-án megjelent egy úr nálam azzal, hogy a felesége szült, és kérjem meg részére a csedet, mert a régi cégnél dolgozott, és onnan ment 2015.05.19-én szülni. A gyes 2018.05.19-én lejárt. Az új munkáltatót nem kereste meg a dolgozó, viszont 2019.03.18-án ismét szült, és most az kéri, hogy a cég intézze esetében a csecsemőgondozási díjat stb. Most mit tudok csinálni, az ügyvezető is tanácstalan? Ebben az ügyben kérnék sürgésen segítséget, amelyet előre is köszönök.

Mi a teendő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságot végelszámolással szándékoztak megszüntetni. Indult a végelszámolás 2017. 03.14-ével. Bementek a végelszámolást záró bevallások, beszámoló 2017. szeptember 10-én. A törlési határozat megszűnése előtt meggondolta magát a tulajdonos, eladta a céget és egyúttal kérték a végelszámolás visszavonását. A cégiratokban végelszámolás vége dátumként 2018.05.15. szerepel. Ez a dátum a tulajdonosváltás dátuma is. Hogyan néznek ki az üzleti évek, Milyen bevallást, beszámolót kell beadni, pótolni, hogy a 2018. évi zárást meg lehessen csinálni? Köszönettel!

Kiva-választás lehetősége egy volt kapcsolt vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik ügyfelem jelenleg nem lehet kivás, mivel kapcsolt vállalkozás tagja, egyébként megfelelne a feltételeknek (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg). Elképzelhető, hogy eladják ezt a céget egy idegen cégnek vagy magánszemélynek, és akkor már nem lesz kapcsolt vállalkozás. Kérdésem, hogy mikortól lehet a régi cég az új tulajdonossal kivás cég? Mikortól kérheti, feltételezve, hogy a létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg feltételeknek megfelel? A tulajdonváltás után azonnal vagy meg kell várni egy évet? Az idézett feltételt hogyan kell értelmezni? "Az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel (a kapcsolt vállalkozások bevételével együtt), továbbá a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot"? Ha már nem kapcsolt vállalkozás például 2018 decemberében, de 2017-ben még az volt, akkor 2018 decemberében lehet-e kérelmezni a kivát? Előre is megköszönve a válaszukat. Tisztelettel: M.Viktor

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs