35 találat a(z) tulajdon cimkére

Ingatlanértékesítés társaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várnám szíves állásfoglalását: Egy egyszemélyes kft. nagyértékű ingatlannal rendelkezik. A tag eladja üzletrészét egy belföldi magánszemélynek névértéken, 3 millió forintért. A kft. korábbi tagja belföldi illetőségű magánszemély, ugyanúgy, mint a vásárló tag, egy napig sem bírtak külföldi illetőséggel. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben van-e bármilyen bejelentési kötelezettségem a NAV felé akár változásbejelentő leadásának tekintetében, vagy akár illetékkivetéshez történő adatszolgáltatáshoz vagy társaságiadó-fizetési kötelezettség megállapításához? Keletkezik-e adó- vagy illetékfizetési kötelezettség bármilyen tekintetben bármelyik szereplőnél? Második kérdésem hasonló: ha egy nagy eszközértékű társaság belföldi magánszemély tagja eladja üzletrészét egy másik hasonló magánszemélynek úgy, hogy az üzletrész eladásáért nem kér többet, mint az üzletrész névértéke, keletkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettsége akár a régi, akár az új tagnak, akár a társaságnak? Azzal tisztában vagyok, hogy a tagok személyében történt változásról változásbejelentőt kell küldenem a NAV-nak – ez minden esetben így van, mikor olyan változás történik a társasági szerződésben/alapító okiratban mely a tagok személyének változását illeti. Válaszát előre köszönöm.

Ellenlépésre készülnek a németek a kínaiak gazdasági térnyerése miatt Cikk

Tovább szigoríthatják a külföldi befektetők tevékenységét szabályozó előírásokat Németországban a kínai tőke térnyerése miatt – jelezte egy hét végi interjúban a szövetségi gazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy a Geely kínai autógyártó társaság tulajdonosa váratlanul megszerezte a Daimler német járműipari csoport csaknem 10 százalékát.

Egyéni vállalkozó és magánszemély tulajdona Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. januárban kezdő egyéni vállalkozó esetében az alábbi kérdésem lenne. Az egyéni vállalkozóvá válás előtt, magánszemélyként vásárolt teherautó automatikusan az egyéni vállalkozás tulajdonává válik-e, és számlázhat-e arra vonatkozóan például bérbeadást? Válaszát előre is köszönöm!

Tulajdon igazolása kiküldetési rendelvény esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kiküldetési rendelvény esetén a 2018. évi változások tükrében a munkáltatónak (kifizetőnek) be kell-e "gyűjtenie" a személygépkocsi tulajdonlását igazoló dokumentum (törzskönyv, zárt végű lízing szerződés) másolatát a kifizetést megelőzően? Avagy elegendő egy nyilatkozat az elszámolásban érintett személytől, hogy az ő vagy közeli hozzátartozója tulajdonában, zárt végű lízingbe vételében van a személygépkocsi? Válaszukat köszönöm.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018-as változások szerint, ha jól értelmezem, adhatok olyan munkavállalónak is adómentesen mobilitási támogatást, aki 60 kilométeren és 3 órán belül lakik (győri cég, győri állandó lakcímmel rendelkező munkavállaló, nincs tulajdona, illetve haszonélvezeti joga, 20 éve ugyanannál a cégnél dolgozik) abban az esetben, ha nincs 50 százalékot meghaladó tulajdon, illetve haszonélvezeti joga, és albérletben lakik. És ha már 20 éves a munkaviszonya, akkor 2018. január 1-től indulna az 5 éve? Segítségét előre is köszönöm.

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó őstermelést is végez. Az őstermelői tevékenységébe bejelentette az erdőgazdálkodást (9 éve használja, van erről megállapodása is). Az erdőgazdaságot házastársától örökölte 9 éve, tehát neki egyrészt be van jegyezve a felére tulajdonjog, illetve az egészre haszonélvezeti jog és az erdő másik fele a gyerekei tulajdonában van. A szerződéskori érték nem ismert, mert az illeték alapjában a földterület értéke is benne van. A vágásérett erdőt újratelepíti, az értékesítésről számlát állított ki. A teljes bevételt figyelembe véve 40 százalékos költséghányadot alkalmazott és elszámolta az újratelepítés költségeit. Helyes-e a számítás? Ha nem, akkor hogyan kell eljárni az erdőgazdálkodónak és a gyermekeinek, akik tulajdonosok, figyelemmel az szja tv. 6. sz. mellékletében foglaltakra? A nem saját tulajdonú, de haszonélvezeti joggal bíró földterületen szerzett bevétel őstermelői bevétel-e? Ha nem, akkor ingóértékesítés? Ha ingóértékesítés, kinek kell bevallani, illetve ilyen esetben a tulajdonostársaknak kifizetett rész elszámolható-e költségként? Válaszát előre is köszönöm!

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozásnak van két tulajdonosa 50-50 százalék tulajdoni arányban. Az egyik tulajdonos értékesítette az 50 százalékos tulajdoni részét egy másik harmadik személynek. A régi tulajdonos a 1 500 000 forint névértékű üzletrészét 1 500 000 forintért adta el. De alakulás óta a társaságnak lett ingatlana és az előző évi beszámolóban a saját tőke összege közel 160 millió forint. Két kérdésem is lenne: 1. A vevőnek kell illetéket (vagy bármi mást) fizetnie? (A társaság ingatlannal rendelkezik.) Ha igen, mi a számítás és bevallás menete? 2. Az eladónak a fenti adatok alapján kell-e adót (szja-t és ehót) fizetnie? Ha igen, akkor mint magánszemély vallja be és fizeti be, vagy az adott társaság a 08-as bevalláson? Segítséget előre is köszönöm.

Kéményseprés a vállalkozás "székhelyén" Kérdés

Tisztelt szakértő! Az "ügyvezető tulajdonában ingatlanba bejelentett székhely"... témájú kérdés kapcsán kérdezem: ha nem minősül székhelyszolgáltatásnak az adott szituáció, akkor a kéményseprő szolgáltatásért (ami a magánszemélynek ingyenes) kötelező-e fizetni – egy jócskán megemelt – díjat? Mondván : a magánszemély tulajdonában levő ingatlan díja ingyenes, de ha be van jelentve a lakásba székhelyként egy vállalkozás, ami pusztán csak formális bejelentés, mert semmilyen tevékenységet nem végez a vállalkozás a lakásban, semmilyen költséget nem számol el a lakás rezsiből...csak az székhelye..tevékenységét egy telephelyen végzi. Köszönettel

Munka törvénykönyve, többes munkaviszony kapcsolt munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem segítségét, hogy jogszerű lehet-e az alábbi: egy munkavállaló kapcsolt munkakörrel (ügyvezető "A" cégben és egyfajta szakmai igazgató "B"-ben) látná el feladatait az Mt. 195. §-a szerinti munkaszerződés alapján. "B" cégnek kismértékű tulajdona van "A" cégben. A cél, hogy a munkavállaló jogszerűen elláthassa feladatait "A"-ban, de betagozódjon "B" cég szervezeti hierarchiájába (s "A" cégnek is legyen szerepe, legyen kapocs a 2 cég között, ne csak a kismértékű tulajdonrész). Ha nem jogszerű, van-e esetleg valamilyen megoldási javaslata? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

Nehezebben juthatnak németországi cégtulajdonhoz az EU-n kívüli befektetők Cikk

A belföldi vállalatok EU-n kívüli tulajdonoshoz kerülését korlátozó rendeletet fogadott el szerdai ülésén a német kormány.

Kapott osztalék katás bt.-ben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy katás bt. szeretne tulajdont szerezni egy cégben, melytől osztalékot szeretne kapni a jövőben. Ez lehetséges-e, mármint tulajdonszerzés egy másik cégben, nincs valami korlátozás ebben? Ha nincs korlátozás és egy katás bt.-nek lehet részesedése másik cégben, akkor a kapott osztalék után hogyan kell adózni? Ez a bevétel bekerülhet a bevételi nyilvántartásba (hova kerülhetne máshova?), s ha igen, akkor hogyan lehet kivenni ezt a bevételt? Katás bt.-nél értelmezhetetlen az osztalék jövedelem, mivel csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie. Az így szerzett jövedelmet mint katás kivétet felveheti? Persze a havi katát megfizetve (25 000 Ft/fő/hónap vagy 50 000 Ft/fő/hónap) és betartva a katás bevételi határokat (8 millió, illetve 12 millió Ft/év arányosítva). Továbbá betartva a katás szabályokat (1 millió Ft feletti jövedelem bejelentése, színlelt munkaszerződés elkerülése). Összegezve a fő kérdések: van-e valami korlátozás vagy veszély, ha a cég így szerez részesedést és később osztalékjövedelmet? Hogy lehet legálisan ezt a jövedelmet kivenni? Köszönettel, várva válaszukat. Viktor

Kapcsolt vállalkozás által nyújtott kölcsön átalakítása törzstőkévé Kérdés

Kapcsolt vállalkozás kölcsönt nyújtott 2014-2015 években egy – beruházást végző – kapcsolt kft.-nek. A kölcsönfelvevő nem tudja határidőre visszafizetni a kölcsönt. Hogyan lehet megoldani, hogy a kölcsön tulajdonrésszé váljék a kölcsönfelvevő cégben? (Ehhez a kölcsönfelvevő hozzájárulna.) A kölcsön összege milyen viszonyítás alapján kerülne százalékos tulajdonrésszé? (A törzstőkéhez viszonyítva vagy a saját tőkéhez viszonyítva vagy megegyezés kérdése?) Köszönettel: Cs

Vissza nem térítendő állami támogatás (CSOK) feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni a segítségét a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) mint vissza nem térítendő állami támogatással kapcsolatosan. Élettársi kapcsolatban élek, melyből két kiskorú gyermekem született. Használt lakás vásárlására szeretném az állami támogatást igénybe venni. Jogosult vagyok-e a vissza nem térítendő állami támogatásra, ha a földhivatalnál irodaként bejegyzett ingatlannal rendelkezem? Köszönettel!

Új tulajdonos evás kft.-ben: megszűnik-e az evaalanyiság? Cikk

Fokozatosan új tulajdonos szerezné meg az evás kft.-t, megszűnik-e a cég evaalanyisága? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Evás kft. tulajdonosi rész változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szakmai iránymutatását: 2014-ben egyszemélyes (A személy) kft. társasági adó alá tartozik. 2014. december 20-áig bejelentkeztünk az eva hatálya alá. Közben 2014.12.31-éig a vállalkozás 50%-os tulajdonosi részesedését megvásárolta B magánszemély. Az adóhatóság 2015. évre vonatkozóan be is regisztrálta az eva hatálya alá. 2015-ben A és B személy 50-50%-ban tulajdonos. A kérdés arra vonatkozik, hogy ha B személy megvásárolja 2015-ben A személytől a további 50%-os tulajdonosi részesedést is, akkor kikerül-e az eva adózási mód alól? Ha igen, akkor mi az első dátum amikor megvásárolhatja a maradék 50%-os tulajdonosi részesedést úgy, hogy ne kerüljön ki az eva törvény alól? Szakmai segítségüket előre is köszönjük. Tisztelettel: Urbán János

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs