214 találat a(z) továbbszámlázás cimkére

Telefonköltség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég kedvezményes tarifákkal kötött szerződést egy mobilszolgáltatóval. A szolgáltatást a cég munkavállalója és hozzátartozói veszik igénybe, a havi telefonszámlán mobil hívószámonkénti bontásban vannak feltüntetve az egyes költségek. A cég a telefonszámlák teljes összegét a munkavállalója felé havonta továbbszámlázza, közvetített szolgáltatásként, amelyek különböző áfakulcsú tételeket, illetve áfa hatályon kívüli tételt is tartalmaz. A cég főtevékenysége 27 százalékos áfás. Milyen áfakulccsal helyes kiszámlázni az egyes költségeket? Válaszát előre is megköszönöm.

Selejtezés továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Angliai ügyfelünknek selejteznie kell korábban tőlünk vásárolt árukészletét. Vissza nem szeretné küldeni Magyarországra, mert sokba kerülne a szállítás, valamint itthon is selejtezés várna rá. Hogyan tudnánk ezt a költséget megtéríteni számára? Kiszámlázhat egy árukészletet nekünk, amit nem szállít el? Vagy esetleg a selejtezés költségét tudja ránk terhelni? Ha számlázhat, milyen áfakulccsal teheti azt? Válaszát előre is köszönöm!

Szállás-, étkezési és taxiköltség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szakértő segítségét. Cégünknél egy projektbevezetés van folyamatban. A projektet csoportvállalati (EU-ban bejegyzett, adószámmal rendelkező) cég tagjai végzik. Cégünk fizeti részükre az itt-tartózkodás alatt felmerült taxi-, szállás- és étkezési költségeket, amelyeket továbbszámlázunk a csoportvállalati cég részére. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen áfatartalommal kell ezeket a költségeket továbbszámlázni, illetve az étkezés esetében felmerül-e a reprezentációsadó-fizetési kötelezettség cégünknél? Válaszát előre is köszönöm.

Költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk nevére szóló – személygépkocsi éves autópályamatricára vonatkozó – számlánkat szeretnénk továbbszámlázni a cégcsoportba tartozó kapcsolt vállalkozásunknak, mivel az autópályamatricára vonatkozó számla ennek a társaságnak a tulajdonában lévő személygépkocsira vonatkozik. Társaságunknál milyen áfatartalommal történik a személygépkocsi autópályamatricára vonatkozó számla kezelése és továbbszámlázása? Köszönettel.

Számlázás Kérdés

Villanyszámlát szeretnék továbbszámlázni. Lehet villanyszámlát kiállítani vagy közvetített szolgáltatást számlázok?

Továbbszámlázott bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Az egyik cégünk bérel két helyiséget, a bérbeadó nem választotta az áfát a bérbeadásra, tehát mentesen számláz. Ez a cég ezt a két helyiséget tovább adja bérbe, ő sem választotta az ingatlan-bérbeadásra az áfát. A kérdésem az, hogy attól függetlenül, hogy nem az ő ingatlanát, hanem egy bérelt ingatlant ad tovább bérbe, azt ugyanúgy megteheti áfamentesen, ugye? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfa vámjogi képviselet mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésem lenne: Magyar kft. harmadik országból hoz elektronikai berendezéseket, eszközöket, majd azokat továbbértékesíti, szintén EU-n kívüli (harmadik) országba. Az áru vámudvarba kerül, és onnan megy tovább a vevőhöz. (Magyarországra nem érkezik.) Vámjogi képviselő látja el az ide vonatkozó feladatokat. A vámjogi képviselőtől megkapjuk a kiviteli értesítőket és a kiléptetési igazolást, hogy az áru elhagyta az EU-t. (Tudomásunk szerint, a vámjogi képviselő bevallásokat küld a NAV-nak az adott tranzakciókról.) Kérdések: 1.) Számla érkezik harmadik országból, és a magyar beszerző egy másik EU-n kívüli országba számláz, és oda is megy az áru. Magyar fél a fuvarozó! Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (Ha a vámjogi képviselő már megtette ezt?) 2.) Számla érkezik harmadik országból, a magyar beszerző egy másik EU-s országbeli cégnek számláz, amely továbbszámláz egy EU-n kívüli országba, és az áru egyenesen a harmadik országba megy. Magyar fél a fuvarozó. A kérdés ugyanaz: Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (Ha a vámjogi képviselő már megtette ezt?) Köszönettel.

Étkezés konferencián – kell-e adót fizetni? Cikk

Adóköteles-e a konferencián elfogyasztott étel, áfaköteles-e a konferencia részvételi díja? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Végrehajtási költségek továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerződés alapján egy önkormányzat megbízásából indít végrehajtási eljárásokat az önkormányzat felé tartozást felhalmozó magánszemélyekkel és cégekkel szemben. A szerződésben sajnos nem szabályozták, hogy az önkormányzat milyen módon téríti meg cégünknek a felmerült költségeket. Kérdésünk, hogy a végrehajtónak kifizetett költségek (munkadíj, költségátalány, ügyviteli költség stb.) továbbhárítása történhet-e számla kiállításával? Amennyiben továbbszámlázni nem lehet, milyen más módot tudna megoldásként javasolni? Válaszát előre is köszönjük!

Szállásszámla továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy tárgyalásra érkeztek hozzánk a szerb kollégák, akik egy éjszakára szállást kaptak. A szállásról a számlát (reggelire, minibárral és garázzsal) a mi társaságunk kapta, de ezt tovább kell terhelnünk (+5%) a szerb vállalat felé. A számlát ebben az esetben (mivel a teljesítési hely Magyarország), a számlán szereplő áfamértékkel kell egy az egyben (+5% felárral megnövelten) továbbszámláznom? A szállásban lévő reggeli- és minibárfogyasztást meg kell adóztatnom repiként? Köszönöm!

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnénk állásfoglalásukat kérni: Egy társaság a tulajdonában álló ingatlant több bérlőnek is bérbe adja. A bérleti díj mellett a bérlők üzemeltetési díjat is fizetnek, a bérelt ingatlan m2-nek arányában. A szerződés szerint az üzemeltetési díj az alábbi tételeket foglalja magában: - ingatlan vagyonbiztosítása, építményadó, - központi épületgépészeti berendezések, fő vezetékek karbantartása, javítása (vízszolgáltatás, gáz, fűtés, csatorna, elektromos szolgáltatás) - épületek szerkezeti elemeinek karbantartása, javítása, - közös területek takarítása, az ingatlan előtti út és járda rendben tartása, rovarirtás, - non-stop őrzés és védelem, - tűzvédelmi rendszerek karbantartása, javítása, - az üzemeltetési tevékenység felügyelete. Bérbeadó a működés során az összes fenti szolgáltatást külső szolgáltatótól veszi igénybe, erre utalás a szerződésben nincs. A szerződés szerint a bérbeadó havonta fix összegű üzemeltetési díjelőlegre jogosult. A számla havonta üzemeltetési díj részszámlaként kerül kiállításra. Az üzemeltetési költségelőleg összegével negyedévenként számol el a bérbeadó, ekkor kiállítja a negyedéves tényadatok alapján a különbözetről a számlát. Az a kérdésünk, hogy fentiekben felsorolt tételek közül az iparűzési adó elszámolásakor mely költségek vehetők figyelembe közvetített szolgáltatásként? A közvetített szolgáltatásként elismert és nem elismert egyéb költségek továbbszámlázásakor milyen formai követelmények merülhetnek fel?

Így kell továbbszámlázni a közüzemi díjakat Cikk

A bérleti díj mellett a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjakat is továbbszámlázza a bérbeadó a bérlőnek. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Továbbszámlázott közüzemi díjak Kérdés

Bérlő részére a bérleti díj mellett továbbszámlázásra kerülnek a közüzemi (áram-, víz-, gáz-) díjak is. Van-e bármi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy az elkészült számla mellé az eredeti (a szolgáltatótól megkapott) számla másolatát mellékelni kell? Köszönöm.

Tovább számlázott tevékenység felvétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, akinek a felvett tevékenységei között kizárólag a kőműves munkák szerepelnek, jogosult-e villanyszerelési tevékenységet folytatni, illetve állíthat-e ki elvégzett villanyszerelési munkálatokról számlát saját teljesítésben? Vagy mivel ezen tevékenység nem szerepel a felvett tevékenységei között, alvállalkozóval elvégeztetheti-e ezen munkálatokat, és mint közvetített szolgáltatás továbbszámlázhatja-e a kapcsolódó költségeket? Továbbszámlázás esetén szükséges-e ezen tevékenység felvétele? Ha nem lehetséges a számlakibocsátás egyik módon sem, akkor legyen szíves megjelölni a megsértett vonatkozó jogszabályt.

Internet áfája továbbszámlázás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kft. bérel irodákat egy társasházban. Az egyikük beköttette az internetet, és – megállapodásuk alapján –"wifihálózaton keresztül" a szomszédban lévő vállalkozó is ezt az internetet használja. Helyesen járnak el, ha közvetített szolgáltatásként a költség egy részét – 5 százalékos áfakulccsal – továbbszámlázzák? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close