72 találat a(z) teljesítés helye cimkére

2020. 03. 14-én megválaszolt kérdésünk pontosítása Kérdés

Köszönjük a választ. A kérdéshez szeretnénk kiegészítő információt adni. 1) A megbízó befejezte magyarországi tevékenységét, amely magyarországi projektre lett létrehozva. 2012.12.31-én az áfaregisztráció szintén törölve lett ezzel a dátummal. Megbízó németországi székhelyű vállalkozás, nem magyarországi, így hát részükre a teljesítés helye Németország volt, számláinkat fordított adózással kezelték Németországban. Ez azt jelenti, hogy német áfát deklaráltak a német adóhatóságoknak a benyújtott számlákra. Fentieket megbízó hivatalosan is hajlandó megerősíteni. 2) A 39. § pontos értelmezéséhez hozzátartoznak a 2006/112/EK. irányelvekben leírtak. „6a. alszakasz Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnyújtás 31a. cikk (1) A 2006/112/EK irányelv 47. cikkében említett, ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások csak azokat a szolgáltatásokat foglalhatják magukban, amelyek kellőképpen közvetlen kapcsolatban állnak az adott ingatlannal. A szolgáltatás az alábbi esetekben tekintendő az ingatlannal kellőképpen közvetlen kapcsolatban állónak (a)-(b) (2) Az (1) bekezdés különösen az alábbiakra terjed ki: (a)-(q) (3) Az (1) bekezdés nem terjed ki az alábbiakra: (a)-(h) A szerződés értelmében szolgáltatás során ingatlannal való közvetlen kapcsolat nincs, csak igény jelzés regisztrálása, továbbadása, személyek közötti közvetítés, számítógépes nyilvántartás készítése, továbbadása megbízó felé, ezek felsorolásszerű jelzése. Fenti ismeretek birtokában kérjük tanulmányozni kérdésünket.

Külföldre nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Európai Unión belüli adószámmal rendelkező személynek számlázunk. Kérdésem, hogy a teljesítése helye hol van, ha a munka egy magyarországi ingatlanban lévő liftfelújítási projekt vezetési feladatainak ellátása. Köszönöm!

Fuvarszervezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy romániai állandó lakhellyel rendelkező román állampolgár kft.-t alapít Magyarországon, fuvarszervezési tevékenységgel. Magyarországon lenne székhelye, magyar és közösségi adószámmal, illetve egy magyar ügyvezetője is a cégnek. Jogi és adózási szempontból elfogadható-e az, hogy a fuvarszervezések Magyarországon történnek, így a teljesítés helye belföld, de a tényleges teljesítések, illetve számlázás a közösség egyéb tagállamába történik. Várom szíves válaszukat, köszönettel.

Teljesítés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kapott válaszban áll, ha rendelkezünk német adószámmal, a webshopos értékesítéseinket is az adószámmal nem rendelkező partnereknek német áfakulccsal kell kiállítani. https://adozona.hu/kerdesek/2019_9_4_vagyon_athelyezes_es_ertekesites_xex Mi van abban az esetben, ha a szállítási és a számlázási cím eltér egymástól, akár nem is ugyanarról az országról van szó, például a szállítási cím német, de egy francia címre kérik a számla kiállítását? Ilyenkor a szállítási cím határozza meg az alkalmazott áfakulcsot? Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: ha rendelkezünk német adószámmal, az a közösségi mentes, tehát érvényes adószámmal rendelkező vevőink felé történő értékesítés szabályait nem módosítja? Ha Magyarországról indul a termék, az adómentes értékesítés lesz? Válaszát előre is köszönöm! Tné Ágnes

Külföldön végzett szerelés áfabesorolása Kérdés

Tisztelt Cím! Magyarországi adóalany részére alvállalkozóként végzett klímabeszerelést Németországban ingatlanban. A teljesítés helyének meghatározása során alkalmazható-e az a különös szabály, hogy az ingatlanhoz kapcsolódó tevékenység teljesítési helye szolgáltatás esetén az ingatlan fekvése szerint hely, vagy az általános szabály szerint a teljesítés helye a szolgáltatást megrendelő telephelye. Kérném szíves segítségüket a probléma megoldásához! New-Adó-Art Kft

Bérmunka teljesítési helye közösségi megrendelés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném közösségi bérmunka-szolgáltatásnyújtás témában. Vállalatunk osztrák megrendelő részére teljesít bérmunka szolgáltatást Magyarországon. Az eszközöket és anyagokat a bérmunkában történő összeszereléshez a bérmunka szolgáltatás megrendelője bocsát rendelkezésre, szállít Ausztriából Magyarországra. A bérmunkában történő összeszerelés Magyarországon történik, majd az elkészült félkész- és késztermékek egy része a bérmunka megrendelő részére Ausztriába visszaszállításra kerül másik része Magyarországon marad további feldolgozásra. A kérdésem az lenne, hogy számlázom helyesen a bérmunka-teljesítést ausztriai megbízónk részére? Mivel szolgáltatás, közösségi adóalany részére teljesítve a teljesítés helye a megrendelő telephelye = Ausztria, így attól függetlenül, hogy maga a termék fizikailag nem hagyja el Magyarországot így nem teljesül rá a közösségi áruforgalom a terméken végzett bérmunka szolgáltatást számlázhatom "közösségi szolgáltatásnyújtás" címen és áfa nélkül? Köszönöm előre a válaszát.

Teljesítés helye az áfában Kérdés

Társaságunk egy 4 lakásos épület építési terveinek elkészítéséről egy olyan számát kapott, melynek nincs áfatartalma, és egy nyilatkozat van hozzácsatolva. A nyilatkozat szerint a kibocsátó cég Angliában érvényes adószámmal rendelkezik, de áfamentes vállalkozás, így nincs közösségi adószáma. A lakás Magyarországon fog megépülni, így megítélésem szerint a teljesítés helye Magyarország. Nem kellett volna magyar adószámot igényelnie az angol cégnek? Keletkezik-e nekünk adófizetési bevallási kötelezettségünk, és ha igen, milyen? Mivel az angol cégnek nincs közösségi adószáma, ezt milyen nyomtatványon kell megtennünk? Előre is köszönöm

Áfafizetés, ha külföldi az építőipari alvállalkozó Cikk

Fordított áfás magyar építőipari egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? – kérdezte az ügylet áfájára utalva olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Közösségen kívüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Belföldi (áfás) kft., EU-n kívüli (Brazília) nem adóalany részére nyújt szolgáltatást. Gokart versenyen segíti a versenyző munkáját, irányítóként vesz részt. A pályán a versenyző edzőjeként van jelen. A versenyzési lehetőségeket megkeresi a versenyző számára, nevezési díjat fizet, a versenyeken a szervizelést is ő végzi. A kérdésem az lenne, hogy jelen ügylet mint sporttevékenység értelmezhető-e ezen jogszabály szerint. A szolgáltatást 27 százalékos áfával, vagy áfamentesen kell számlázni? Áfa tv. C) Kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatások Kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatásoknál, továbbá más, ezekhez hasonló szolgáltatásoknál (így különösen: kiállítások, vásárok és bemutatók rendezése), ideértve ezek szervezését is, valamint az előbbiekhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatások esetében a teljesítés hely meghatározására vonatkozó különös szabályok alkalmazása 2011. január elsejétől attól függ, hogy a szolgáltatást adóalany vagy adóalanynak nem minősülő személy, szervezet veszi-e igénybe. Amennyiben az ilyen jellegű szolgáltatás megrendelője nem adóalany, annak teljesítési helyét az a hely határozza meg, ahol a szolgáltatást ténylegesen végzik.

Autóbérlés Londonban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt cég autót bérelt Londonban. Az autó felvételének helye a londoni repülőtér volt, ez fel is van tüntetve a számlán. A számlát forintban állították ki és csak egy fizetendő összeg sor szerepel rajta, általános forgalmi adóra való hivatkozás nem. Szerepel még a számlán a bérbeadó és a bérbevevő cég összes adata és közösségi adószáma is. Tudomásom szerint azonban az autó rövidtávú bérlése esetén az áfatörvény 44. § (1) bekezdése értelmében a teljesítés helye az a hely, ahol az autót a bérbevevő birtokába adják. Így értelmezésem szerint az áfát a bérbeadónak kellett volna felszámítani. Kérdésem az, hogy ebben az esetben kell-e nekünk szerepeltetni a számlát az A60-as bevallásban, ha a bérbeadó semmit nem tüntetett fel a számlán, ami áfára vonatkozna? Bár véleményem szerint nem fordított áfás ez a tétel. Válaszukat előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Szállásfoglalás lemondása esetén törlési díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szállodában az ügyfél lemondta a szállásfoglalását, a lemondási határidőn belül, így a szerződési feltételek szerint nem jár vissza neki a fizetett előleg összege. Az ügyfél mindenképpen törlési díjról akarja a számlát. A szállás áfája 18 százalék, az előlegszámlát így 18 százalékos áfával kapták meg. A kérdésem az lenne, hogy mivel nem történt szolgáltatás, a törlési díjat milyen áfatartalommal kell kiszámlázni az ügyfél felé? Sajnos semmilyen jogszabályt nem találtam ezzel kapcsolatban, ezért megköszönöm, ha jogszabályi hivatkozást is kaphatnék az ügyben, ha van ez szabályozva. Még külön kérdésem lenne, hogy mi a teendő, ha az ügyfél külföldi? A szállásszolgáltatás teljesítési helye Magyarország, így áfával számlázunk, de ha nincs szolgáltatás, akkor már nem lehet itt a teljesítési hely. Válaszát előre is köszönöm!

EU-s konferencia áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavállalói nagyon sokat járnak külföldi szakmai konferenciákra (jellemzően uniós tagországokba). A kérdésem ezek áfatartalmának helyes meghatározásához kapcsolódik: Az áfatörvény 42. §-a szerint ha oktatási, továbbképzési célú a rendezvény, akkor a teljesítési hely az, ahol a konferenciát tartják. Tehát ilyen esetben ez áfa területi hatályán minősülő szolgáltatás? Nem kell áfát bevallani Magyarországon? Az áfa bevallásában ezt szerepeltetni kell valamelyik sorban? A számlán a konferenciaszervező adóalany közösségi adószáma is szerepel. Az ehhez járulékosan kapcsolódó – más cég által kiszámlázott – szállásra kell felszámítani áfát? Várom szíves válaszát.

Amerikai cég – szálláshely-közvetítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kéréseim a következők, amelyek megválaszolásában szeretném a segítségét kérni: 1.) Magyarországi adószámos magánszemélyek (szállásadók) megbíznának egy amerikai céget azzal, hogy külföldi, esetenként magyar magánszemélyeknek (vendégek) hirdessék a lakásaikat, online felületen. A vendégek a szállásadóktól kapnák meg a számlát, az amerikai cég a vendégeknek számlázna jutalékot, beszednék mind a jutalék, mind a szállásdíj összegét, és a szállásdíjat utalnák a szállásadóknak. Ez megengedhető, hogy online felületen ne közvetlenül a szállásadó hirdesse a szállást? 2.) Amerikai cég esetenként magyar cégtől venne igénybe szálláshelyet a vendégeknek. Ebben az esetben a teljesítés helye külföld vagy belföld lenne (áfa területi hatályán kívüli a számla vagy 18 százalékos áfás, amit a magyar cég kiállít)? 3.) Mikor kellene az amerikai cégnek Magyarországon bejelentkeznie, és adószámot kérnie?4.) Jól gondolom, hogy mivel a szállásadók a vendégeknek számláznak, ezért áfás számlát kell kiállítaniuk, kivéve, ha alanyi mentességet választottak? Köszönettel: Ági

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyel cég fővállalkozóként Magyarországon vállalkozik építési engedélyhez kötött szerelőipari munkára. A kivitelezéshez magyar alvállalkozót foglalkoztat. Mivel az ingatlan Magyarországon található, így a teljesítés helye is itt van. A magyar alvállalkozónak a teljesítményt áfa szempontjából hogyan kell számláznia a lengyel fővállalkozó felé, mit kell szerepeltetni a számlán?

Áfa, ha a megbízó magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés merült fel, melyben segítséget szeretnék kérni: Amennyiben egy magánszemély részére végzünk nemzetközi szállítást, hogyan alakul az áfa kérdése? Van-e különbség, ha belföldről költözik külföldre vagy fordítva? Van- e különbség, ha az állampolgár nem magyar, hanem külföldi? Mikor kell áfát felszámítanunk? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs