55 találat a(z) telefonszámla cimkére

Személygépkocsi parkolási díja a telefonszámlában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valószínűleg bugyután tettem fel kérdésemet, mely így szólt: a céges telefonszámlában, mely több tulajdonos és alkalmazott telefonhasználatának díját is tartalmazza, az egyik alkalmazott tulajdonában lévő személygépkocsi parkolási díja is szerepel. A parkolás hivatali úttal kapcsolatos, de ez nem bizonyítható. Helyesen jár-e el a társaság, és elszámolható-e ez esetben a parkolási díj (áfa nincs levonva), ha ezt a parkolási díjat a magánszemély részére kiszámlázza? Felmerülhet-e ez esetben a cégautóadó-fizetési kötelezettség? Ha ez a megoldás nem megfelelő, ez esetben hogyan kell könyvelni ezt a számlatételt, illetve mi az adóvonzata? A kérdés egy szeletére szólt a válasza, de ebből nem derül ki a parkolási díj kezelése a leírt esetben. Köszönöm, ha erre is választ adva segítené munkámat.

Személygépkocsi parkolási díja a telefonszámlában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A céges telefonszámlában, mely több tulajdonos és alkalmazott telefonhasználatának díját is tartalmazza, az egyik alkalmazott tulajdonában lévő személygépkocsi parkolási díja is szerepel. A parkolás hivatali úttal kapcsolatos, de ez nem bizonyítható. Helyesen jár-e el a társaság, és elszámolható-e ez esetben a parkolási díj (áfa nincs levonva), ha ezt a parkolási díjat a magánszemély részére kiszámlázza? Felmerülhet-e ez esetben a cégautóadó-fizetési kötelezettség? Ha ez a megoldás nem megfelelő, ez esetben hogyan kell könyvelni ezt a számlatételt, illetve mi az adóvonzata? Válaszukat köszönöm.

Telefonszámla könyvelése Kérdés

Telefonszámla könyvelésével kapcsolatos a kérdésünk. Az interneten kétféle elszámolást találtunk, mindkettőre azt írják, hogy „így helyes”. Egyiknél először levonják a számla bruttó összegéből a magáncélú használatot és a maradékot számolják el költségre-áfára, a másiknál először szétosztják a teljes bruttó összeget 30-70%-ra. Mindkettőnél ugyanannyi a teljes érték, de a levonható áfa, illetve a telefonköltség és a személyi jellegű ráfordítás összege eltér egymástól. Számszerűsítve: Bruttó 10 000 Ft, magáncélú használat 20% (nincs hívásrészletező). Először a magáncélú használat levonása: bruttó összeg 10.000 le: magáncélú -2.000 marad: 8.000 ebből: 30 % 2.400 70 % 5.600 alap: 4.409 levonható áfa 1.191 magáncélú használat adója: 873 mindösszesen: 10.873 ennek megoszlása: telefonköltség: 6.809 személyi jell. ráf. 2.873 levonható áfa 1.191 Először 30-70%-os szétbontás: bruttó összeg 10.000 ebből: 30 % 3.000 70 % 7.000 alap: 5.512 levonható áfa 1.488 mindösszesen: 10.873 ennek megoszlása: telefonköltség: 5.512 személyi jell .ráf. 3.873 levonható áfa 1.488

Telefonszámla adózása Kérdés

A mobiltelefon szolgáltató SZJ 64.20.18 Egyedi hang-internet díjcsomagot számláz 18%-os áfával, amely 100%-ban „lebeszélhető”. Egyes beszélgetési tételeket a díjcsomagra hivatkozva jóváírnak, de ezek áfája már 27%-os. nettó bruttó áfa% (SZJ 64.20.18) 500,00 590,00 18% Kimenő hívás havidíj 300,00 381,00 27% Üzleti Mobilnet (SZJ 64.20.18) 5.500,00 6.490,00 18% SMS 15,00 19,05 27% mobil+vezetékes 188,13 238,9 27% Leforgalmazhatóság (alapja:5.500 Ft) -188,13 -238,92 27% Összesen: 6.315,00 7.480,00 1.) Levonható-e a számla teljes áfatartalma? A 124. § (3) korlátozásai között ugyanis nincs felsorolva az SZJ 64.20.18, és a díjcsomag internet-hozzáférés címén van számlázva, de ugyanakkor magában foglalja a beszélgetések díját is. 2.) Az Szja tv. 70. § b) pontból az „SZJ 64.20.18 Hang-internet díjcsomag” melyik felsorolt tételnek felel meg (amely után vizsgálni kell a magáncélú használatot)?

Telefonszámla elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adott kft. – amely kizárólag adóköteles tevékenységet végez – dolgozói egy részének munkájukhoz céges mobiltelefont biztosít. A dolgozók részére telefonhasználat nem kerül továbbszámlázásra. Amennyiben a jogszabályt és a korábbi kérdésekre adott választ jól értelmezem, a számla az alábbiak szerint számolható el: - a számla 20%-a egyéb meghatározott juttatásnak minősül, melynek 1,19-szoros adóalapja után 15%szja- és 27% ehofizetési kötelezettség keletkezik. Áfa ebből a részből nem vonható le; - a fennmaradó 80% résznek 30%-a nem levonható, 70%-a pedig levonható áfás. Helyes-e ez a következtetésünk? Válaszát előre is köszönöm.

Telefonszámla elszámolása kizárólag tárgyi adómentes tevékenységnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt, kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytató vállalkozásnál, amely egyéb tevékenységre tekintettel nem jelentkezett be az alanyi mentes áfakörbe, a telefonszámla elszámolásánál az alábbi problémánk merült fel. Első kérdésként: ha a magáncélú telefonköltséget és a számlában szereplő parkolási költséget megtéríttetjük a munkavállalóval, akkor áfás számlát kell kibocsátani? Az áfabevallásban, a továbbhárított fizetendő áfából levonhatja-e a parkolási költség áfáját, tekintettel arra, hogy kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez, vagy csak fizetendő adója keletkezik? Második kérdés: a parkolási díjat, ha nem téríti meg a munkavállaló, milyen adókulcsokkal adózná le? Megegyezik-e a magáncélú telefonköltség adózásával? Milyen jövedelemnek minősül? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Telefonszámla elszámolása kizárólag tárgyi adómentes tevékenységnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt, kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytató vállalkozásnál, amely egyéb tevékenységre tekintettel nem jelentkezett be az alanyi mentes áfakörbe, a telefonszámla elszámolásánál az alábbi problémánk merült fel. Első kérdésként: ha a magáncélú telefonköltséget és a számlában szereplő parkolási költséget megtéríttetjük a munkavállóval, akkor áfás számlát kell kibocsátani? Az áfabevallásban, a továbbhárított fizetendő áfából levonhatja-e a parkolási költség áfáját, tekintettel arra, hogy kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez, vagy csak fizetendő adója keletkezik? Második kérdés: a parkolási díjat, ha nem téríti meg a munkavállaló, milyen adókulcsokkal adózza le? Megegyezik-e a magáncélú telefonköltség adózásával? Milyen jövedelemnek minősül? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Közvetített szolgáltatás plusz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek az anyacége telefonhasználatot egy az egyben továbbszámláz. Viszont a telefonszámlán szereplő bruttó összegre még egyszer ráteszi az áfát, és úgy állítja ki a számlát. A kérdésem az lenne, hogy ez a plusz áfa levonható-e? Az eredeti bruttó összeget természetesen szétosztjuk telefonra (annak is levonható és nem levonható részére), internetre (levonható), parkolásra (nem levonható) stb. De az egészre még rátett plusz áfát hogy könyveljük, és levonhatjuk-e? Egyáltalán helyes-e, hogy így számláz az anyavállalat?

Telefonszámla kontírozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem kontírozza ki nekem a következő telefonszámlát: Számlázási időszak: 2016.11.22-2016.12.21. Számla kelte: 2016: 2016.12.22 Fiz. hat. idő: 2017.01.07 (telj. időpont) Ft Ft Ft Távközl. szolg. díja: 7557 2040 9597 Mobilvásárlás: 165 45 210 Köszönöm a válaszát.

Telefonszámla egyéb szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk java részt külföldön tevékenykedik. A telefonszolgáltató cégnél SZJ 64.20.2 TV alapcsomagot rendeltünk, melyet egyéb szolgáltatásként számláz részünkre. Kérdésem, hogy ezen szolgáltatást hogyan kell kezelni? A teljes összeg költségként elszámolható-e vagy természetbeni juttatásnak minősül? Milyen adóterhek merülnek fel, visszaigényelhető-e az áfa? Válaszát előre is köszönöm!

Telefonszámla elszámolása Kérdés

A telefonszámla elszámolása, könyvelése című, Sinka Júlia kérdésre adott válaszára épülő cikkben szerepel, az a fél mondat, hogy '20 %, azaz 17 000 Ft a vélelmezett magáncélú használat (az áfa az áfatörvény 120–121. §-a alapján sem vonható le)". Én ezt az áfatörvényben nem találom, sem a hivatkozott 120-121. §-ban, sem az egész törvényben nincs szó 20 százalékról, valamint vélelmezett magáncélú használatról. Én csak a 30-70 százalékos megoszlásról tudok a törvény 124. § (3) bekezdése alapján. Kérem szépen a 20 százalékot részletesebben megmagyarázni. Köszönettel: Csordás Attila

A telefonszámla elszámolása, könyvelése Cikk

Internet-előfizetést, parkolási díjat és adományt is tartalmazó telefonszámla könyveléséhez kért segítséget olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó írta le a megfelelő lépéseket.

Telefonszámla II. Kérdés

Szeretnék kérni még egy kiegészítést a mellékelt válaszhoz. Mi a helyzet akkor, ha a 20 százalék vélelmezett megánhasználatot a dolgozók megtérítik? Ennek könyvelése és áfavonzata érdekelne. EREDETI KÉRDÉS: Telefonszámla Ezúton kérem szépen, hogy szíveskedjen a következő példában szereplő telefonszámlának levezetni a nettóját és az összes adóját (levonható és nem levonható áfa, szja, eho), és összegszerűen – nem ezer forintra kerekítve – bekontírozni. Legyen egy telefonszámla, amelynek bruttó végösszege 100 000 forint. A számla tartalmaz egy bruttó 12 000 forintos internethányadot, 4×250=1 000 forintos telefonos adományt (amelynek nincs áfája), 2 000 forintos cégautó-parkolási díjat, az összes többi telefon-előfizetés (9 000 forint) és a forgalom (76 000 forint). Szerintem ez egy nagyon egyszerű és életszerű példa. Kérem az "Így lehet elszámolni a telefon- és internetköltséget – Példával! " cikk íróját, hogy ezt a számlát szíveskedjen előkészíteni könyvelésre. Köszönöm. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Kedves Kérdező! A könyvelési tételek és áfaelszámolás részletezése során feltételezem, hogy a magáncélú telefonhasználat tételes elkülönítése – bármilyen okból – a kérdésben szereplő cégnél nem megoldott, a telefonköltségeket részben sem számlázzák tovább, így a telefonszolgáltatás 20%-a után (Szja-tv. 70.§.) megfizetik a közterheket. Az alábbi főkönyvi számlákat használom: 462. SZJA, 4635. Egészségügyi hozzájárulás befizetési kötelezettség, 454.

Telefonszámla Kérdés

Ezúton kérem szépen, hogy szíveskedjen a következő példában szereplő telefonszámlának levezetni a nettóját és az összes adóját (levonható és nem levonható áfa, szja, eho), és összegszerűen – nem ezer forintra kerekítve – bekontírozni. Legyen egy telefonszámla, amelynek bruttó végösszege 100 000 forint. A számla tartalmaz egy bruttó 12 000 forintos internethányadot, 4×250=1 000 forintos telefonos adományt (amelynek nincs áfája), 2 000 forintos cégautó-parkolási díjat, az összes többi telefon-előfizetés (9 000 forint) és a forgalom (76 000 forint). Szerintem ez egy nagyon egyszerű és életszerű példa. Kérem az "Így lehet elszámolni a telefon- és internetköltséget – Példával! " cikk íróját, hogy ezt a számlát szíveskedjen előkészíteni könyvelésre. Köszönöm.

Telefon – áfavisszaigénylés utólag Kérdés

Tisztelt Cím! Intézményünk havi áfabevalló, a magáncélú beszélgetéseket külön kimutatás alapján havonta kiszámlázzuk a munkavállalóink felé. Ekkor a havi kiszámlázott telefonköltség áfáját bevalljuk fizetendő áfaként, és ugyanekkora áfát vissza is igénylünk a telefonszámlánk előzetesen felszámított áfájából. A telefonszolgáltató mostantól csak késve tudja kiküldeni részünkre a tételes részletezőt, ezért csak két-három hónap késéssel, a kiszámlázás hónapjában igényelnénk vissza ugyanezt a kiszámlázott áfának megfelelő összeget. Helyes-e ez az eljárás? Köszönettel: B.Gy

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink