28 találat a(z) teherautó cimkére

Lízing könyvelése Kérdés

Június utolsó hétvégéjétől újra lesz kamionstop Cikk

A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik 2020. március 12. óta hétvégi korlátozás nélkül közlekedhettek a magyarországi utakon. Az intézkedés fenntartása a koronavírus-járvány terjedésének lassulásával, a védekezés második szakaszában már nem indokolt. A veszélyhelyzet megszűnése után, elegendő felkészülési időt biztosítva a június 27-ei hétvégétől ismét a kamionstop általános szabályait kell alkalmazni – jelentette be ma az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Áfatörvény 87. § Kérdés

Élve az áfatörvény 224. § (1) bekezdés szerinti lehetőséggel, ügyfelem lemondott a különbözeti adózás alkalmazásáról. Ügyfelem használtautó-kereskedő, és a 87. § alapján mentesen kívánja értékesíteni a személygépkocsikat. Ebből fakadóan felmerült néhány kérdés, melyben a segítségüket kérném: 1. Közösségből, közösségi adóalanytól, használt személygépkocsit különbözeti áfásan veszi meg, majd tovább értékesíti a 87. § alapján mentesen. Helyesen jár-e el? 2.,A közösségi partnertől a beszerzéshez kapcsolódóan kap két másik számlát is mint közösségi szolgáltatás a szállításról, és egyéb költségekről. Ebben az esetben a közösségi szolgáltatást feltüntetem az áfabevallásban. Kérdésem az, hogy mivel személygépkocsihoz kötődik a szolgáltatás, így az áfa felét levonhatom-e? 3. Ha ehhez a kocsihoz javítást vesz igénybe Magyarországon, akkor levonható-e a javítás áfájának a fele? 4. Ugyanez a kereskedő különbözeti áfával vesz tehergépjárművet továbbértékesítési céllal. A tehergépjármű beszerzésével kapcsolatban az áfatörvény 124. §-a nem fogalmaz meg tételes adólevonási tilalmat, így annak belföldi értékesítésénél az áfatörvény 87. § b), vagy c) pontja nem lehet irányadó Így a tehergépjárművet áfásan kell értékesítenie? 5. Közösségből, közösségi adóalanytól vásárol teherautót különbözeti áfásan. Itt sem alkalmazható a 87. § mentességi szabálya. Így ezt is áfásan kell értékesítenie? A beszerzéshez kapcsolódó közösségi szolgáltatások áfája levonható-e? Köszönettel: Balázsi Anikó

Teherautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-teherautónak vizsgáztatott személyautó parkolásának áfája levonható-e? Segítségét köszönöm :Ildi

Átalányadózás esetén a tárgyi eszközök értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a tevékenységéhez (italautomaták karbantartása) használt tehergépjárműjének értékesítésének bevétele beletartozik-e az átalányadó (15 millió forint) összeghatárába? Előre is köszönöm. Üdvözlettel. Reinhardt Éva

Kamionos tiltakozás a pihenőidőre vonatkozó uniós jogszabálytervezet ellen Cikk

Kamionok állták el a belgiumi Kortrijk és a franciaországi Lille közötti autópálya határszakaszát, a sofőrök a pihenőidőre vonatkozó új uniós jogszabálytervezet ellen tiltakoztak – közölték belga médiumok.

Külföldi teherautókat bírságoltak Cikk

A több mint 800 külföldi teherautó december eleji ellenőrzésénél 56 jogsértés miatt összesen több mint 21 millió forint bírságot szedtek be, vagy szabtak ki a szakemberek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó áfakörbe tartozik. 25 évvel ezelőtt vásárolt egy kisteherautót (Opel combot) melynek az áfarészét visszaigényelte, majd a gépkocsit értékcsökkenési leírásban elszámolta. A vállalkozás megszüntetésével a kisteherautót el kellene adni. A vállalkozó saját részére eladhatja a kisteherautót, mert szeretné megtartani, a forgalmi engedély tulajdonosként a vállalkozó nevére szól. Mi a teendő, és mi a megoldás? Köszönettel. A másik kérdésem egyéni vállalkozó év közben is átléphet a kata adózási rendszerbe, vagy csak december 31-éig kell döntenie? Köszönettel.

Teherautó bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen abban, hogy ha havi szinten bérel egy cég teherautót, akkor annak áfája útnyilvántartás nélkül is levonásba helyezhető, vagy mindenképpen szükséges hozzá nyilvántartás? Válaszát előre is köszönöm: Takács Eszter

Közösségi beszerzés Kérdés

Belföldi áfaalany kft. a Közösség egyik tagállamából szeretne (első alkalommal, eddig nem volt külföldi ügylete) vásárolni egy kisteherautót bruttó 7200 EUR értékben. Az eladó kereskedő nem rendelkezik közösségi adószámmal, 20 százalék áfával növelt számlát tud csak kiállítani. Kérdésem: a számla birtokában hogyan kell rendezni az áfát, vissza tudja-e igényelni az áfabevallásban, illetve a kft. közösségi adószám nélkül is lebonyolíthatja ezt az ügyletet, lévén, hogy nem éri el a 10 000 eurot? Köszönettel, FM

Német áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném tájékoztatását: Ügyfelem beszerzett egy tehergépjárművet Németországból. A német partner nem rendelkezik közösségi adószámmal, és tájékoztatása szerint mivel nem gépjármű-kereskedő, ezért nem is szükséges számára, ezért a számláját német áfa (19 százalék) felszámításával állította ki, és nem is volt hajlandó arra, hogy a gépjármű Magyarországra való beérkezésének és hatósági nyilvántartásba vételének igazolása után a számlát módosítsa, és a felszámított német áfa összegét visszatérítse. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ennek az áfaösszegnek a visszatérítésére van-e jogszabályi lehetőség, esetleg az ELEKÁFA nyomtatvány benyújtásával vissza tudjuk-e igényelni a német adóhatóságtól a német adóalany által részünkre áthárított áfa összegét? Valamint az áfa-bevallásunkban és az összesítő nyilatkozatban kell-e szerepeltetnünk ezt a számlát? Amennyiben igen, azt a német nettó vagy bruttó összeg figyelembe vételével kell megtennünk? Válaszát előre is köszönöm! Cselyuszka Antalné

Kisteherautó vásárlása román magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon áfaalany vállalkozó egy külföldi (román) magánszemélytől vásárolna használt tehergépkocsit. Az áfatörvény szerint van-e bevallási vagy befizetési kötelezettsége?

Üzemanyag-megtakarítás kis össztömegű teherautóra, visszakérdezés Kérdés

Tisztelt Juhász Tibor, Fenti kérdésemre 2018.01.16-án adott válasza nem adott minden kérdésemre választ, ezért az alábbi pontban kérnék pontosítást: Válaszának részlete: "Mi is az a üzemanyag-megtakarítás akkor? A jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy egy céges autó vagy busz fogyasztásaként az üzemeltető hány litert tud elszámolni. " A jogszabályról szeretnék kérdezni, ami pontosan meghatározza az elszámolható litert. Konkrét kérdésem egy Peugeot 207 1.6 Dízel üzemű autóra vonatkozik, ami két üléses, elválasztott raktérrel, teherautóként van vizsgáztatva. A 60/1992 kormányrendelet 1/A mellékletében ezt az autótípust nem találtam meg, viszont ugyanennek az autónak van személygépkocsi kivitelezése is (4 ülés, nem elválasztott raktér, de minden egyéb paraméterében azonos), és ennek alapján használhatom-e a kérdéses autóra a 60/1992 kormányrendelet 4. § (3) bekezdését (azaz a normaátalányt, tehét konkrét esetünkben a 6,7 litert), vagy műszaki szakértőt kell felkérnem üzemanyag-fogyasztás mérésére a 2. § (2) b) pontja alapján? Segítségét előre is köszönöm.

Üzemanyag-megtakarítás kis össztömegű teherautóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy 2500 kilogramm össztömeg alatti teherautóknál van-e lehetőség üzemanyag-megtakarítás elszámolására? A kérdéses teherautók a kormányrendeletben típus szerint nem találhatóak meg, és a 60/1992 kormányrendelet 1/A mellékletében a megengedett legnagyobb össztömeg 2500 kilogrammtól kezdődik. Ez azt jelenti, hogy az ez alatti össztömegű teherautóknál egyáltalán nincs lehetőség üzemanyag-megtakarítás elszámolására? Segítségét előre is köszönöm.

Belföldi sofőr napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő, vélemyényét kérem. Abban az esetben, ha a cégnek vannak 24 tonnás és 3,5 tonna alatti gépkocsijai is, és van fuvarozói engedélye, akkor adható a kis autót vezető sofőrnek a 3000 forintos napidíj adómentesen? Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close