95 találat a(z) tb-járulék cimkére

Őstermelő Kérdés

A nap kérdése: mennyi az átalányadózó egyéni vállalkozó szja- és járulékfizetési kötelezettsége? Példával Cikk

Mennyi személyi jövedelemadót és járulékot fizet egy átalányadózó egyéni vállalkozó havonta? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Életbiztosítás utáni közteher Kérdés

Adószámos magánszemély Kérdés

Kézilabda-szövetség megbízási szerződéssel foglalkoztat játékvezetőt Kérdés

Megbízási díj több kifizetőnél Kérdés

Kisösszegű megbízási díj kiva, illetve szochoköteles-e? Kérdés

A nap kérdése: szja-visszatérítés, ha hiányoznak a 08-asok Cikk

Az szja-visszatérítéshez kapcsolódó érdekes kérdést tett fel az Adózóna olvasója: ha egy magánszemélynek a foglalkoztatója nem vallotta be az szja-t, a tb-t 2021. április óta (csak 2021. márciusig vannak adatok), legalábbis az ügyfélkapun lekérhető adatokból ezek nem látszanak, és bérjegyzéket sem kapott a dolgozó, de a havi fizetését a számlára megkapta, akkor hogyan fogja igazolni, hogy tőle mennyi szja-t vontak le? Indoklás a miértekre a foglalkoztató részéről: internetes támadás érte a céget, dolgoznak a hiba elhárításán.

Németországi kiküldetés napidíj (EUR) – tb-járulék Kérdés

Így rontja a táppénzt, a csedet és a gyedet a szürkefoglalkoztatás Cikk

A foglalkoztatóknak munkáltói költségeik vannak egy alkalmazott foglalkoztatása során, szociális hozzájárulási adót (15,5 százalék) és szakképzési hozzájárulást (1,5 százalék) fizetnek a munkavállaló bruttó bérére. Ez még csak a havi bérre terhelt költség, számos egyéb költség merülhet fel a foglalkoztatás során attól függően, mennyit invesztál a munkáltató a munkavállalóba, mennyire fejleszti, milyen béren kívüli juttatásokat ad és még lehetne sorolni. A bérköltségeket megkerülni nem lehet(ne), legalább a mindenkori minimálbér, illetve garantált bérminimum után meg kell fizetni teljes munkaidő esetén, egyébként pedig arányosan (léteznek adókedvezmények a munkáltatók számára például munkaerőpiacra lépők, gyermeket nevelők foglalkoztatása esetén). Ha pedig valaki nagyon alacsony óraszámban dolgozik, akkor is van egy minimum járulékalap (minimálbér 30 százaléka), ami költségként mindenképpen felmerül. Vannak azonban olyan foglalkoztatók, akik jellemzően a költségeik csökkentése érdekében nem jelentik be, vagy csak részlegesen jelentik be a munkavállalóikat, feketén, szürkén foglalkoztatnak. Cikkünkben azt nézzük meg, milyen hatása van ennek a majdani egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra, például betegség vagy várandósság esetén.

Korhatár előtti ellátás mellett keresőtevékenységet folytat? Erre a változásra figyeljen! Cikk

A keresetkorlát miatti kötelezőellátás-szüneteltetés kizárólag a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személyeket érinti. Nézzük meg, milyen jogszabályváltozás lépett hatályba július elsején ennek kapcsán a minimálbér évközi emelésével összefüggésben!

Itthon és unióban is van vállalkozása? Ezekkel az adózási és járulékfizetési kötelezettségekkel számolhat Cikk

Magyar állampolgár Ausztriában egyéni vállalkozó, itthon pedig egy kft. ügyvezetője és többségi tulajdonosa is egyben. Ausztriában 2 főt alkalmaz, vállalkozói kivéttel ott nem rendelkezik. Milyen bejelentési, adó- és járulékfizetési terhekkel kell számolnia? Olvasó kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Tb-járulék külföldről származó jövedelem esetén Kérdés

Jogdíj 08-as bevallás Kérdés

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs