24 találat a(z) takarítás cimkére

Ingatlan-bérbeadás kérdőjelekkel Cikk

Személyi jövedelemadózás szempontjából is komoly fejfájást okozhat az ingatlan-bérbeadás, főleg amikor valaki túl tágan értelmezi az optimalizálás határait. A Kúria nemrég egy cseppet sem szokványos ügyben hozott ítéletet, amelynek részleteiből többek között kiderül, hogy adóköteles-e a kaucióból kártérítésként levont összeg, illetve leírhatunk-e értékcsökkenést, ha ingyen „adjuk ki” a lakásunkat, és akkor még említést sem tettünk egy rejtélyes szobabicikliről.

2,2 milliárd forintos adócsalással vádolják egy bűnszervezet 74 tagját Cikk

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség 74 ember ellen, akik egy 69 gazdasági társaságból álló céghálózattal több mint kétmilliárd vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek – közölte az MTI.

IFA és egyéb szolgáltatások számlázása Airbnb-s szálláskiadás esetén Kérdés

Lebukott bűnszövetkezet – több száz dolgozó után nem fizették a közterheket Cikk

A költségvetésnek 242 millió forint kárt okozó, vagyonvédelemre és takarításra szakosodott bűnszervezet két irányítóját tartóztatták le Pécsen.

Nemzetközi személyszállítás Kérdés

Munkaügyi célvizsgálat: jogsértések a munkáltatók 70 százalékánál Cikk

Az idén létrehozott foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. december 9-én hozta nyilvánosságra a személy- és vagyonvédelmi tevékenységre, illetve a takarítást végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatára vonatkozó célvizsgálati összefoglalóját. A főbb megállapításokat az alábbiakban ismertetjük.

Magyar egyéni vállakozó milyen feltételekkel alkalmazhat oszták munkavállalót? Kérdés

Újabb vágóhidat zárt be Nébih Cikk

Erősen kifogásolható élelmiszerhigiéniai körülmények miatt ezúttal Hajdú-Bihar megyében függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy vágóhíd tevékenységét. Az azonnali hatályú intézkedést számos hiányosság, többek közt a nagyfokú, általános takarítatlanság, az eszközfertőtlenítők, esetenként a mosdók működésképtelensége, valamint a megfelelő felkészültségű személyzet jelenlétét igazoló dokumentumok hiánya is indokolta.

Az áfatörvény 142. §-ával kapcsolatos értelmezések Kérdés

Kérdésem: Fordított adózással kell-e az áfát megállapítani a következő tevékenységek esetében? Minden kérdéses ügyletre igaz: - áfaalanyok között jön létre, - építési engedéllyel rendelkező projektek kivitelezése során valósul meg. 1. Egy építési fővállalkozás az egyik építési területre riasztó-és kamerarendszert szereltet fel, amelyet az építkezés befejeztével majd másik területre telepíttet át. A szolgáltatás ugyan építésiengedély-köteles ingatlan létrehozásával kapcsolatban merül fel, de nem képezi szerves részét a felépülő ingatlannak Az építkezés területén létrehozott ideiglenes létesítményekre (ideiglenes közmű, és elektromos vezetékhálózat stb.) is alkalmazható a fordított adózás? 2. Autódaruzás, illetve toronydaruzás. A szerződés nem bérlésről, hanem ezen eszközök üzemeltetéséről szól. Nem csak a darut, hanem a darukezelőt is biztosítja a szolgáltató. Egyes épületelemek mozgatása és beépítése érdekében szükséges tevékenység. 3. Az építkezésen keletkezett törmelék elszállítása. 4. Betonpumpa üzemeltetés: a vállalkozó a betonpumpa segítségével juttatja a készbetont a zsaluzatba. A betonpumpát és a kezelőt is a vállalkozó biztosítja. 5. Zsaluzás, állványozás: ez sem épül be az ingatlanba, de szükséges annak létrejöttéhez. 6. Az ingatlan átadása előtti takarítási munkákat végző vállalkozó tevékenysége. 7. Geodéziai mérések és kitűzések: az ingatlan építése előtt és közben is szükséges bizonyos geodéziai és talajmechanikai vizsgálatok elvégzése. 8. Kert- és parképítés.

A telephely különös esete az iparűzési adózásban Cikk

Egyéni vállalkozó a székhelyén kívül más településeken egy üzletlánc parkolóit takarítja. Van, ahol bejelentett alkalmazott dolgozik, van, ahol alvállalkozót von be a munkába. Be kell jelenteni a parkolókat telephelynek a helyi iparűzési adózás (hipa) szabályai szerint? Keletkeztet ez a munka önkormányzatonként hipafizetési kötelezettséget? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Telephely az ipában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a székhelyén kívül más településeken egy üzletlánc parkolóit takarítja. Van, ahol bejelentett alkalmazott dolgozik, van, ahol alvállalkozót von be a munkába. Kérdésem, hogy ezeket a "parkolókat" a helyi iparűzési adó szerint be kell jelenteni telephelynek? Keletkeztet ez a munka önkormányzatonként ipa-fizetési kötelezettséget? Köszönöm.

Panziótakarítók vasárnapi pótléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Budapesten található panzióban a takarító személyzetet gyakran vasárnap is behívják takarítói munka végzésére. Kérdésünk az, hogy ebben az esetben jár-e számukra a vasárnapi 50 százalékos pótlék? Mi a helyzet, ha munkaszüneti napon végzik a takarítást? A panzió egész évben, minden nap nyitva van. Tekinthető-e ez alapján rendeltetése folytán vasárnap és munkaszüneti napon működő munkahelynek? Gondolom, ha igen, akkor a pótlékok is máshogy alakulnak.

Szálláshely-szolgáltatás – jutalék, takarítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég szálláshelyet nyújt turisztikai jelleggel. A szállás igénybevételével együtt takarítás is jár, ami csomagban 18%-os áfával van kiszámlázva, a számlán tételesen fel vannak tüntetve a szolgáltatások. Ugyanakkor ez a cég közvetít is magánszemélyektől igénybevehető szállásokat. Ezekről az ügyletekről jutalékszámlát állít ki a magánszemélyeknek, de ezeken a számlákon is szerepel takarítás. Ezeket a számlákat 27%-os áfakulccsal állítja ki a cég. Az lenne a kérdés, helyes-e azon feltevésünk, hogy a takarítást minden esetben 27%-os áfakulccsal kellene, hogy kiállítsák, tekintve, hogy nemcsak takarítással, hanem anélkül is igénybe vehetőek a szálláshelyek (élve azzal a gondolatmenettel, hogy a jutalékos számlák esetében nem a szállást igénybe vevőnek állítják ki a takarításról a számlát, hanem szállást nyújtanak, és a szállás igénybevételéről nem ők állítják ki a számlát, hanem az a személy, akinek a jutalékot számlázzák)? Első esetben az ingatlanok üzembentartói, második esetben csak közvetítők. Vagy mivel első esetben abszolút kapcsolódó szolgáltatásról van szó, és a második eset élesen elhatárolható ezen esettől, helyes, ha első esetben 18%-ot, míg a másodikban 27%-ot számítanak fel a takarításért? (A NAV-val történt telefonos megbeszélésnél azt az információt kaptam, hogy a 27%-ot kéne felszámítani mind a két esetben.)Megtisztelő válaszát előre is köszönöm, üdv.: Ági

Munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni az alábbi kérdésben: a munkáltató a munkavállalóval különböző munkakörre köt munkaszerződést, mely feladatokat 4-4 órában kell elvégeznie. A feladatok különbözőségére tekintettel a 2*4 órás munkakörre lehet különböző munkabért megállapítani? Például az egyik 4 órában adatrögzítést végez 100 ezer forintért, a másik 4 órás munkakörben vállalta a takarítást 75 ezer forintért, ez így megoldható? Válaszát előre is köszönöm!

Hanyagolták a takarítást, gyalázatos körülmények között működött a pékség Cikk

Súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszíni ellenőrzés során csaknem 60 kilogramm lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot is kivontak a forgalomból a hatóság szakemberei.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs