5 találat a(z) taj cimkére

Belföldinek nem minősülő választott tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretém segítségét kérni az alábbi esetre vonatkozóan: magyarországi állami vállalat (köztulajdonban álló gazdasági társaság) a Tbj. szerint nem belföldi személyt választana választott tisztségviselőnek, felügyelőbizottsági tagnak. Járulékalapot képező jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, így Magyarországon biztosítottnak minősülne. Magyarországon bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, EGT tagállam (Ausztria) állampolgára, EGT tagállamban biztosítottnak minősül, A1 nyomatványt tud hozni, ezért csak szja-levonás terhelné tiszteletdíját. Az uniós szabályok alapján a több tagállamban tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Mivel szja-köteles jövedelme keletkezik, ezért a 08 bevallásban szerepeltetni kell majd. Kérem abban a segítségét, hogy megfelelő-e a gondolatmenet, illetve hogy a nevezett személy biztosítottnak minősül-e, illetve milyen további teendők állnak fenn az adóazonosító jel igénylésén kívül. Kell kérnünk részére TAJ számot? NAV felé történő bejelentés terheli-e a "foglalkoztatót"? Válaszát előre is köszönöm!

Francia középiskolai tanuló gyakorlati ideje Magyarországon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Milyen dokumentumok szükségesek abban az esetben, ha egy mezőgazdasági vállalkozásnál külföldi (francia) 19 éves középiskolai tanuló gyakorlati idejét tölti? A gyakorlati idő összesen 2-3 hónap lenne kettő részletben, az első részét júliusban, a másodikat szeptemberben kezdené meg. Tartózkodási engedély szükséges-e, illetve megbízó levél az iskolától? Szükséges-e adóazonosító jelet, TAJ számot igényelni a részére? Be kell-e jelenteni, biztosított lesz-e? Kell-e neki fizetni valamit, például bér, ösztöndíj stb.? Köszönettel

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Magyar cég ügyvezetője román állampolgár, Romániában él,ott biztosított. Magyarországon TAJ száma, adószáma nincs, juttatást nem vesz fel a cégben. Be kell-e jelenteni? Ha igen, akkor hogyan?

Ledolgoztathatja-e a munkáltatóm a táppénzen töltött napokat? Kérdés

Egy ruházati boltban dolgozom, reggel 9 órától este 8-ig. Sajnos megbetegedtem, így táppénzre kellett mennem, ami 3 napot jelent. A munkáltatóm felkeresett, hogy amint visszatérek a betegállományból, a fennmaradt 3-3,5 órákat le kell dolgoznom, ami annyit jelent, hogy 25-26-án dolgoznék, 27-én nem, majd 28-29-30-án ismét be kell mennem. Mivel a táppénz miatt fennt maradt 6-7 óra, ezért 27-én be kell mennem ledolgozni. Érdeklődni szeretnék afelől, hogy a táppénz csak azokra a napokra jár, amikor dolgoznék és kötelezheti a betegségből gyógyult dolgozót a munkáltató, a táppénzen töltött napok miatt kieső órák ledolgoztatására?

Elektronikus TAJ-kártyát szeretne az OEP Cikk

Elektronikus TAJ-kártya bevezetését tervezi hosszú távon az Egészségügyi Minisztérium - tudta meg a keddi Népszava.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close