209 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Jegyzett tőke emelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagi kölcsön apportálásával szeretne jegyzett tőkét emelni. Kérdésem az lenne, hogy az ügylet érint-e illetékfizetési kötelezettséget, illetve, hogy egy későbbi megszüntetés esetén az így megemelt jegyzett tőke rész adómentesen vehető-e ki a cégből? Az ügylet könyvelése helyes-e az alábbi módon: T 476 tagi kölcsön K 479 alapítókkal szembeni r.l.köt. a társasági szerződés módosításakor T 479 alapítókkal sz.r.l.k. K 411 jegyzett tőke a cégbírósági bejegyzéskor A tőkeemeléshez az ügyvédnek szüksége lenne egy közbenső mérlegre a módosítás dátumával, 09.18-ával. Ilyen esetben például az ügyvezető időarányos kivétjét, illetve az azt terhelő járulékokat is könyvelni kell? A banktól kérni kell egy kivonatot 09.18-ai dátumra, és azt is könyvelni kell? Ha a számviteli politika szerint az értékcsökkenés elszámolása negyedévente történik, el kell-e számolni az időarányos értékcsökkenést 09.18-áig? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Ingatlanvásárlás vagy sajáttőke-emelés? Kérdés

Korábban devizahitel miatt a mérleg szerinti sajáttőkesorunk enyhén mínuszba fordult. Idén viszont már újra nyereségesek vagyunk, és van mondjuk 3 millió forint a bankszámlánkon. A kft. jegyzett tőkéje 5 millió forint. Viszont tudjuk, hogy az új törvények szerint a cégeknek meg kell felelniük annak a törvényi kötelezettségnek is, hogy a sajáttőkesoruk a mérlegben eléri a jegyzett tőke felét – esetünkben az 5 millió fele 2,5 millió. Tehát az értelmezésem szerint a mérlegben szereplő sajáttőkesort javítanunk kell, különben felszámolnak bennünket. Amire természetesen felhasználhatnánk az idén megkeresett 3 millió forintot, ami a bankszámlán van, hiszen ha nem költjük el semmire, akkor a mérleg szerinti eredmény megjelenik az éves mérlegben a saját tőkét növelve. Viszont az gond, hogy nekünk semmi szükségünk likviditásra, és így feleslegesen áll a bankszámlán a 3 millió forint. Szívesebben költenénk ezt az összeget ingatlanbefektetésre, ami a cég vagyonát növelné. Ha viszont a 3 millió forintot elköltjük ingatlanra, akkor a mérleg szerinti eredmény már megint nulla lesz, azaz nem fogja növelni a saját tőkét, s az ingatlan viszont, amire a 3 milliót költöttem NEM jelenik meg a saját tőke soraiban, hiszen nincs a saját tőke soraiban ingatlanelem. Jól értem, hogy ebben a helyzetban, ha ingatlanra költöm ezt a 3 millió forintot, akkor valóban nem javul a mérlegben a sajáttőkesorom, és annak ellenére, hogy nő a cég vagyona, felszámolhatják a céget 2016 márciusában, arra hivatkozva, hogy a saját tőke nem éri el a jegyzett tőke felét? kérem segítségüket! köszönöm!

Benyújtott mérleg önreviziója Kérdés

A 2013-as évről benyújtott mérleget szeretném önrevíziózni. A társaság törzstőkeemelést hajtott végre, mely összeg a mérlegben tévesen tagi kölcsönként szerepel. Mi a módja a cégbírósághoz benyújtott mérleg javításának?

Kft. feltőkésítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-k 2016. március 15-éig esedékes, 3 millió forintra történő tőkeemelésével kapcsolatosan tenném fel a kérdésemet. A társaságiszerződés-módosítás elvégzésével kötelező rendelkezésre bocsátani a hiányzó tőkét, vagy van lehetőség későbbi befizetésre? A kft. jelenleg 500 ezer forint törzstőkével működik. Köszönettel.

Kötelező feltőkésítés Kérdés

Mit tehet az a kft.-tulajdonos, aki 2016. március 16-áig nem tudja feltőkésíteni a cégét a minimális szintre, de még azt sem képes megtenni, hogy átalakuljon? Ez utóbbi is nagy anyagi terhet jelent számára. Milyen következménye lesz, ha tőkemelés nélkül tovább folytatja a működését?

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. alakul át kft.-vé. A kft. a jegyzett tőkéjét a bt.-ben felhalmozott eredménytartalékból kívánja rendezni. Ebben az esetben mikor kell megfizetni az szja-t és az ehót? Átalakuláskor azonnal, vagy ebben az esetben is lehetőség van arra, hogy legkésőbb a kft. megszűnésekor fizesse az eredménytartalék utáni terheket? Válaszát köszönöm.

Követelésapport – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozásunknál a tulajdonosok, akik belföldi természetes személyek, jegyzett tőkét emelnének. A tőke emelését az egyik tulajdonos az édesapjától ajándékba kapott követeléssel teljesítené. Ez a követelés ettől a vállalkozástól független cégben lévő kölcsön. Kérdéseink: – az ajándékba kapott követelés apportjának milyen szja-vonzata van a magánszemélyre nézve, – a követelés ajándékozását be kell-e jelenteni a NAV-nak? Köszönettel.

Az eredménytartalékból megvalósított tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az eredménytartalékból megvalósított tőkeemelés okán kell-e szja-t vagy ehót bevallani, befizetni a kft.-nek?

Tőkeemelés tagi kölcsönből (apportálás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az utóbbi időben ellentmondó értelmezéseket olvasni arra vonatkozóan, hogy a címben jelzett tranzakció keletkeztet-e ajándékozási illetékfizetési kötelezettséget, ezért kérem a véleményüket. Az illetéktörvény szerint ajándékozási illetéket akkor kell fizetni, ha vagyoni értékkel bíró jogról valaki ingyenesen lemond. A tagi kölcsön apportálása esetén fennáll az ingyenesség? Van különbség a tekintetben, hogy a tagi kölcsön apportálására a negatív tőke rendezése érdekében kerül sor vagy nem negatív a tőke és így történik az apportálás? Köszönöm.

Törzstőke és osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2009. évben 500 ezer forint törzstőkével alakult kft. Milyen időpontig szükséges a hárommillióra történő kiegészítés? Jól értem-e: 2016. március 15-éig a döntést kell meghozni a törzstőke felemelésről, de 2019-ig kell valójában befizetni? Amíg nincs befizetve, addig nem fizethető osztalék. De mikortól nem fizethető osztalék? A 2014. évi eredmény terhére osztalékelőleget vettek fel, és most a teljes 2014. évi adózott eredményt osztalékként kívánják felvenni. Ezen kívül a 2015. évben is osztalékelőleget szeretnének felvenni. Kifizethető-e a 2014. évi osztalék? Fizethető-e 2015. évben osztalékelőleg (az egyéb szabályok betartása mellett)? Köszönöm a választ! Tisztelettel: KM

Tőkeemelés – Átalakulás Kérdés

A kft. jegyzett tőkéje 2013-ban 500 ezer forint volt. Jövőre a hiányzó 2,5 millió forint befizetése egyösszegben lehetetlen, hiszen családi vállalkozásban viszünk egy kisboltot, és ezt nem tudjuk kitermelni a megjelölt időpontig. Milyen lehetőség van arra, hogy a befizetést részletekben 2016. március 16. után fizethessük, jár-e ezért büntetés, vagy milyen más megoldás lehetséges? Gondolkodtunk bt.-vé átalakulásban, de úgy hallottuk, az nagyon hosszadalmas és költséges eljárás. Ezekre várom szives válaszukat. Köszönettel.

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás kft., amely még nem emelte fel a jegyzett tőkéjét 3 millió forintra, a 2014-es év után osztalékot hagyott jóvá, és ki is fizette a tagok részére. A kifizetés után a saját tőkéje kétmillió forint maradt, ami megegyezik a jegyzett tőkével. Kérdés, hogy valóban nem lehetett volna az osztalékfizetést teljesíteni mindaddig, amíg nem emeli meg a jegyzett tőkét? Ha igen, megfelelő-e az orvoslás aképpen, hogy gyorsan megemeli a jegyzett tőkét? Köszönettel: Vné

Tőkeemelés apportból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosai tőkét emelnek, mivel a saját tőke a jegyzett tőke alá ment. Ingatlan apportálása történik, társasági szerződés módosítás 2014. december 20. (a birtokba vétel is). Cégbírósági bejegyzés 2015. január 20. Beszámoló a mai napig nem készült. Kérdés: a 2014. évi beszámolóban szerepelhet-e az apport?

Bt. negatív saját tőkével Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évek óta nem működő, gazdasági tevékenységet nem végző betéti társaság negatív saját tőkével rendelkezik, van a cégben tagi kölcsön. Kérdések: – A bt. kötelezett-e a saját tőke rendezésére? Mit tud tenni a cégbíróság, vagy a NAV, ha évek óta negatív a saját tőke? – A tagok követeléseikből emelnének tőkét a bt.-ben. A tagi kölcsön milyen módon válhat apportálhatóvá? Véleményünk szerint illetékkötelezettsége nem keletkezhet. – Később a tagok a bt.-t végelszámolni szeretnék. Ezt tagi hitellel nem tudják megtenni, azért a tagi hitelt meg kell szüntetni. A tagi kölcsön apportálásának számviteli elszámolásában kérem segítségét. Köszönettel.

Feltőkésítés apporttal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a kötelező tőkeemelést apporttal kívánja megoldani, ehhez a közeljövőben kisteherautó beszerzésére kerül sor. Helyes-e az elgondolásom, miszerint a tulajdonjog átruházásának akkor kell megtörténnie, amikor a jegyzett tőke felemelése is történik, tehát első lépésben a tulajdonos megveszi azt a saját nevére, majd a tőkeemeléskor bocsátja a kft. rendelkezésére? Ha ez így megoldható, akkor mi a teendője a másik tulajdonosnak? Az ő tőkerészét is kötelező változtatni? Köszönöm megtisztelő válaszát! P-L. G.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31