178 találat a(z) tőkeemelés cimkére

K71-es nyomtatvány kitöltése átalakuláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. kft.-vé alakult át. A kft.-re vonatkozó 3 millió forintos jegyzett tőkéjét eredménytartalékból emelte fel. Korábbi kérdésre adott válaszuk szerint, ha a jegyzett tőkéjét a saját tőke terhére emelte fel, akkor K71-es nyomtatványon adatot kell szolgáltatnia. Kérdéseim: 1.) Ha 2015 januárjában jegyezték be, akkor 2015. 01. 31-ig, vagy majd csak 2016. 01. 31-ig kell adatot szolgáltatnia? 2.) A nyomtatvány M-01-es lapjának A) blokkjában 1-est kell ez esetben jelölni? 3.) M-01-es lap B) blokkjában az értékpapírkódhoz mit kell írni? Mert ISIN azonosítója nincs. 4.) A megemelt névértékhez mit kell írni akkor, ha a tag jegyzett tőkéje bt.-ként 100 ezer forint volt, és most 1 millió forint lett? 1 millió forintot, vagy csak a különbözetet (900 ezer forintot)?

Átalakulás, tőkeemelés, bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-ben kettő bt. is átalakult kft.-vé. Az elsőnél a meglévő eredménytartalékból emeltek tőkét, és a 3. belépő tag apporttal teljesítette a rá eső részt. A másik cégnél készpénz-befizetéssel emelték meg a jegyzett tőkét. Kérdésem, hogy melyik esetben kell ezt az átalakulást és tőkeemelést a 14K71 nyomtatványon bevallani? Köszönöm válaszukat!

Kft. tőkeemelés pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Pótbefizetéssel kapcsolatos kérdésben kérném segítségüket. Az új Ptk. hatályba lépése óta nem volt társasági szerződés módosítása a kft.-nek, a jegyzett tőkéje 3 millió forint. A társasági szerződés a pótbefizetés lehetőségét nem tartalmazza. 2014.é vben a kft. saját tőkéje teljes bizonyossággal a jegyzett tőke 50 százaléka alá fog csökkenni. A társaság tagjai pótbefizetés vállalásával szeretnék a tőkevesztést pótolni. Eltérő vélemény alakult ki abban, hogy a pótbefizetés – mint a tőkepótlás egyik eszköze – milyen feltételek fennállása alapján lehetséges. Kérdés: Lehetőség van-e a tagok egybehangzó szavazatán nyugvó taggyűlési határozat alapján történő pótbefizetésre abban az esetben, ha a társasági szerződés a pótbefizetés lehetőségét nem tartalmazza? Ha lehetséges, kérném annak kifejtését is, hogy e kérdésben a Gt. és az új Ptk. szabályai mennyiben térnek el egymástól. Előzetesen is megköszönöm szíves válaszukat.

Jegyzett tőke emelése lekötött tartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. társasági szerződésében tőkepótlási kötelezettség miatt veszteség fedezetére utaltak pénzt, amit lekötött tartalékként tartunk nyilván. A kérdés az, hogy ebből a lekötött tartalékból lehet-e jegyzett tőkét emelni? Köszönettel: Soltész Nóra

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk tőkeemelését eredménytartalékból valósítottuk meg. A kérdés ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ez esetben szükséges-e a könyvvizsgálat cégünknél? Köszönöm válaszukat!

Üzletrész-értékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jogelőd társaság 2010. évben alakult, majd év közben kedvezményezett részesedéscserével tőkeemelést hajtott végre. A jogutód társaság 2010. december 31-én jött létre kiválással a jogelőd társaságból, a kiválás a Tao. tv. 4. § 23/a pontja alapján kedvezményezett átalakulásnak minősült. 2013. évben a társaság a kedvezményezett átalakulással megszerzett üzletrészeinek közel felét értékesítette a szerzési érték alatt (közel 50 százalékon), az így realizált árfolyamveszteség, jelentős mértékben rontotta az adózás előtti eredményét. Első kérdésem, hogy 2013. évben a társasági adó törvény 8. § (1) bekezdés r) pont alapján, mint adózás előtti eredménynövelő tételt figyelembe kell-e venni az üzletrész-értékesítés realizált árfolyamveszteségét? Illetve az ügylet alapján kell-e növelni egyéb címen a társasági adó alapot? Az előző években a Tao. 7. §.(1) bekezdés gy. pontja alapján a társaság nem csökkentette az adóalapját. Második kérdésem, ha 2015. évben a fennmaradó üzletrészt nyereséggel értékesíti a társaság, az árfolyamnyereséget (a jelenlegi szabályok alapján), mint adóalap-csökkentő tételt figyelembe veheti-e a társaság? Illetve a jelenlegi szabályok alapján van-e lehetőség 2015. évben az ügylettel összefüggésben egyéb címen adóalap-csökkentésre? Válaszát előre is köszönöm!

Jegyzett tőke emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felmerült egy kérdés a jegyzett tőke 3 millió forintra történő emelésével kapcsolatban: lehetséges-e, hogy megemeli a cég a jegyzett tőkéjét, de a hiányzó összeg az jegyzett, de be nem fizetett tőkén lesz nyilvántartva? Ha ez lehetséges, akkor mennyi ideje van a cégnek, hogy be is fizesse a hiányzó összeget? Válaszukat előre is köszönöm.

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. jegyzett tőkéje jelenleg 500 ezer forint. Az osztalékelőleg-fizetési lehetőség a társasági szerződésben szerepel. Fizethet-e osztalékelőleget a 2014-es évben anélkül, hogy a jegyzett tőkéjét felemelné 3 millió forintra?

Szellemi termék apport Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tagjai kifejlesztettek egy szoftvert. A fejlesztés nem a társaság fejlesztése, hanem a magánszemélyeké. A szoftvert, mint szellemi terméket apportálnák a kft.-be. Ezzel kapcsolatosan a következő kérdések merültek fel: - Ezzel a tőkeemelési módszerrel eleget tehetünk a 3 millió forintra történő kötelező tőkeemelési kötelezettségnek? (Jelenleg a jegyzett tőke 500 ezer forint.) - Az apport értékét hogyan lehet meghatározni, és ki határozza azt meg? - Milyen adó- és járulékvonzata van az apportnak a magánszemély szempontjából? - Van-e a szellemi termékekhez kapcsolódó adókedvezmény?

Pótbefizetésből jegyzett tőke? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a kft.-tagok által korábban pótbefizetés címén a lekötött tartalékban elhelyezett összeget fel lehet-e használni a jegyzett tőke emelésére? Köszönettel: Vágner Emília

Apport EU-n belüli vállalkozástól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi céget megvásárol egy német cég, és tőkeemelést hajt végre apporttal (termelőgépekkel). Kell-e erről az áfabevallásban és a közösségi összesítő bevallásban nyilatkoznia a cégnek? Köszönettel, Attila

Értékcsökkenés Kérdés

Az egyik cég úgy szeretné felemelni a jegyzett tőkéjét, hogy apportként tárgyi eszközöket visz a cégbe. Ezeket az eszközöket kötelező értékcsökkenteni, vagy esetleg, ha a szabályzataiban cég azt rögzíti, nem kell elszámolni rá értékcsökkenést?

Első taggyűlés – jegyzett tőke és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. első taggyűlésén, mely esetünkben a beszámoló elfogadásakor van, valóban szükséges döntenünk a jegyzett tőke emelésének módjáról, határidejéről? Halaszthatjuk ezt a döntésünket? Amennyiben igen, akkor ezt is rögzítenünk szükséges ebben a jegyzőkönyvben? Tehát napirendi pontnak fel kell vennünk? Köszönettel.

Osztalékfizetés az új Ptk. szabályai mellett Kérdés

Egy kft. 2013. évi beszámolójában osztalékot hagyna jóvá. Az osztalék kifizetése a tervek szerint 2014. évben – év vége felé – meg is történne. A kft. még nem gondoskodott a jegyzett tőkéje 3 millió forintra történő megemeléséről, s a társasági szerződés módosítása sem történt meg. Befolyással van-e az osztalékfizetésre, hogy még nem módosították a társasági szerződést, és nem emelték meg a jegyzett tőkét? Van-e valamilyen korlátozás, előírás a Ptk.-ban, vagy más jogszabályban jelen ügy kapcsán? (Csak akkor hagyja jóvá a társaság az osztalékot, ha biztosított annak kifizetése a jogszabályok alapján is, azonban a jegyzett tőke emelésére még nem áll készen, így azzal kivárná a határidő közeledtét...) Mielőbbi segítő válaszukat előre is köszönjük.

Jegyzett tőke emelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagjai tagi kölcsönüket, mint követelésüket apportálták a cégbe. Kérdésem, hogy ezzel kapcsolatban van-e valamilyen adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé? (Mintha az egyik előadáson hallottam volna, hogy eredménytartalékból végrehajtott jegyzett tőke emelés kapcsán van adatszolgáltatás. Ennek a részletei is érdekelnének, ha igaz a hír.) Köszönöm szépen. Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close