211 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Határidő Kérdés

Egy kft. a jegyzett tőkéjét az eredménytartalékból kívánja felemelni. A 2015. év lezárása után kerül sor erre a lépésre, 2016. év februárjában. Jól értelmezzük a törvényt, hogy ezt 2017. január 31-éig kell bejelenteni? Mire kell figyelni ennél a könyvelési tételnél?

K71 kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! K71-sel kapcsolatos a kérdésem. Eredménytartalékból tőkét emelt a cég tavaly, kettő taggal. A kódokat, A részben 2, B részben (b) 220 írtam. DE: mit írok a c oszlopba? "megemelt névértéke rovat"-ba: ha 250 ezer forintról 1250 ezer forinttal emelték a törzstőkét a tagok (per fő), akkor az új értéket a 1500 ezer forintot írom be ide? Ha meg ebből elad az egyik tag, és lecsökken az ő része 500 ezer forintra, akkor meg ezt az összeget írom ide? (Természetesen ehhez A részben a 3 kódot használom.) NAV-ügyintéző sem érti, amit kérdezek. Kitöltési nulla. Köszönöm.

Szellemi termék kft.-be való bevitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben a tagok létrehoztak egy szofvert, amely használatát most szeretnék a piacra bevezetni. Eddig a szoftver ingyen volt használható az interneten, most díj ellenében fogják a használatát engedélyezni. A szoftvert milyen módon és könyveléssel tudnák a cégbe betenni? A létrehozásra csak munkaóra-ráfordítás volt, egyéb anyag- és szolgáltatási költség nem volt. A tagok jelenleg nem főállásban vannak a kft.-ben, ezért bérköltség itt nem volt elszámolva. A piaci érték jelenleg több millió forint. Az 1-es számlaosztályba, hogy felkerüljön, mivel szemben kellene, hogy álljon?Tőketartalékkal? Jegyzett tőkét emeljenek? Saját termelésű készlettel? Adókímélő megoldást szeretnénk választani. Várom válaszukat.

15K71 adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszemélyi tulajdonossal a 2015. évben törzstőkét emelt eredménytartalékból. A kérdésem, hogy a 15K71 es adatszolgáltatáson be kell-e ezt jelenteni a NAV-nak? Ha igen, hogyan kell kitölteni a nyomtatványt? Az üzleti részesedésnek egy kft.-ben nincsen kódja, a nyomtatvány viszont kéri. A cikk, amely figyelmeztetett erre az adatszolgáltatásra, azt írta, hogy be kell adni kft., bt. tőkeemelésekor is. Köszönettel: Vné.

15K71 kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a kft.-k, amelyeknél 2015-ben a jegyzett tőke felemelése 3 millió forintra a saját tőke terhére megtörtént, kötelesek erről január 31-éig benyújtani a 15K71 nyomtatványt. A nyomtatvány kitöltésével kapcsolatosan lenne kérdésem. A jegyzett tőkét az eredménytartalékból emelte meg a társaság. A háromjegyű kód, amit fel kell tüntetni a nyomtatványon 2 20 üzletrész lenne, de mi az az ISIN azonosító? Szíves válaszát előre is köszönöm. Csillám Ilona

Cég tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. év márciusában 500 ezer forint alaptőkés cégnél cégmódosítás volt (cégnév, cégtulajdonosok, ügyvezető, székhelyváltozás). Az ügyvéd azt mondta, tőkeemelés nélkül ez lehetséges. A cégbíróság a cég változásait bejegyezte. A kérdés az lenne, hogy a cégbírósági bejegyzés alapján 2016. 03. 15-éig kell majd a cég tőkeemelését végrehajtani? Válaszukat előre is köszönöm.

Törsztőkefeltöltés Kérdés

A kötelező törzstőkefeltöltés elvégezhető-e tagi kölcsönből adómentesen a 2015. évben, vagy 18 százalékkal le kell illetékezni?

Törzstőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy ötszázezer forinttal alapított (két tulajdonos) kft. törzstőkefeltöltése megoldható-e az eredménytartalék terkére? Másik kérdésem az lenne,hogy egy ugyanilyen felállású kft. esetében megoldható-e, hogy új tag lép be, aki 50 százalékban lesz tulajdonos? Az eddigi tulajdonosoknak így az 500-500 ezer forintos feltöltési kötelezettsége és az új belépő tulajdonos 1,5 millió forintos befizetési kötelezettsége is megoldható-e az eltelt években felhalmozott eredménytartalék terhére? Kérem szíves válaszukat. Tisztelettel: Borosné

Apport Kérdés

Egy kft.-ben tulajdonoscsere történik. Az új tulajdonos a jegyzett tőkét tárgyi eszközök bevitelével szeretné felemelni 3 millió forintra. Ez megoldható? Az új tulajdonos egyéni vállalkozó, és a vállalkozásából szeretné az eszközöket áttenni az új kft.-be. Mire kell figyelni? Milyen adófizetési kötelezettséget von ez maga után?

Zenei szerzemények eszmei értékének meghatározása Kérdés

Az adóhivatal milyen dokumentumot fogad el a kötelező törzstőkeemelésre? Ügyfelem szerzői jogdíjat is kap a szerzeményei után, melyeknek eszmei értékét szeretné immateriális javakként apportálni a cégébe. Az 500 ezer forint törzstőkével alakult kft. a kötelezően 3 millió forintra történő feltőkésítést teljesítheti-e tárgyi javakkal, vagy pénzbeli betét is szükséges?

Tulajdonosok átrendeződése Kérdés

Ügyfelem (kft.) egyik 50 százalékos tulajdonosa szeretne megválni üzletrészétől a következő módon: A kft. törzstőkét emel eredménytartalékából, 100 egység összegben. Az 50 százalékos tulajdonos üzletrészét 100 egység értékben a kft. maga veszi meg, 1 év után az üzletrészt 100 egység értékben bevonja, azaz a törzstőkét leszállítja a jelenlegi összegre. Kérdés: járható-e ez az út? A kilépő tag adófizetési kötelezettsége: 16 %+14 % (maximum 450 ezer forintig)? Van-e a bennmaradó tagnak bármilyen adózási, bejelentési kötelezettsége a különböző tőkeműveletek kapcsán? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. a kötelező jegyzett-tőke-emelést 3 millió forintra eredménytartalékból kívánja megvalósítani. Kérdésem az lenne, hogy az szja- törvény 77/A § 4. bekezdése alapján terheli-e a társas vállalkozást a NAV felé adatszolgáltatási kötelezettség az ügylettel kapcsolatban? Ha igen, milyen nyomtatványon kell megtenni? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Törzstőke-emelés pótbefizetésből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném a következő témában: Egy kft. saját tőke hiányának fedezésére pótbefizetést eszközölt átutalással még 2013-ban. A tulajdonos által ezen a jogcímen átutalt összegből, ami 7,5 millió forint, megemelhetjük-e a törzstőkét?

Törzstőke befizetésének igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a cég tulajdonosa úgy dönt, hogy a cég bankszámlájára fizeti be a törzstőkét, amit a társasági szerződésben előírtak, akkor szükséges-e a banki befizetéskor a közlemény rovatba feltüntetni azt, hogy, törzstőke-befizetés? Illetve kell-e kérni a banktól igazolást arról, hogy törzstőkét fizetett? Abban az esetben, ha a tulajdonos nem jelöli meg azt, hogy törzstőkeként fizeti be a bankszámlára a pénzt, akkor úgy gondolom, hogy "sima" készpénzbefizetésnek kell minősíteni. Valószínűnek tartom, hogy a cégbíróság, ha felszólítja a tulajdonost arra, hogy igazolja a törzstőke befizetését, akkor nem fogja elfogadni, mint törzsőke-igazolást azt, hogy a banki befizetési bizonylatot, mindenféle közlemény híján – ami utalt volna a törzstőke-befizetés tranzakcióra – bemutatja. Ilyen esetben szerintem a cégbíróság el fogja utasítani ezeket a bizonylatokat, mint törzstőkebefizetés-igazolást. Jól gondolom, hogy így van?

Osztalékfizetés be nem fizetett törzstőke esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk társasági szerződést módosított a Ptk. szerint. A törzstőkét felemelte 500 ezer forintról hárommillióra azzal, hogy HÁROM éven belül kell ezt befizetni. Kérdésünk egyrészt az, hogy amíg a törzstőke nincs befizetve, addig az éves beszámolók (2015., 2016., 2017. évi) készítésekor a taggyűlés osztalékfizetést szavazhat-e meg, vagy sem; illetve megszavazhat, de a hiányzó tőke befizetéséig nem lehet kifizetni? Osztalék megszavazásánál a törzstőke helyzetét (befizetettségét) a beszámolás évének utolsó napjára, vagy az osztalék megszavazásának napjára kell vizsgálni. Válaszát nagyon köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink