8 találat a(z) törzstőke leszállítása cimkére

Osztalék Kérdés

Egy kft. jegyzett tőkéje 8000 ezer Ft, a társaságnak két magánszemély tulajdonosa van, 50-50%-os üzletrésszel. Az egyik tulajdonos az üzletrészéből 3000 ezer Ft névértékű részt elad a gazdasági társaságnak 16 000 ezer forintért. A társaság a visszavásárolt üzletrész könyvelésében nyilvántartja 16 000 ezer forint értéken. 
A társaság egy éven belül a visszavásárolt 3000 ezer Ft névértékű üzletrészt a tagoknak törzsbetéteik arányában térítés nélkül átadja a Ptk. 3.175 § (3) bekezdésének előírása alapján (törzstőke-leszállítás). 

A társaságnál vagy a magánszemélyeknél a térítés nélkül kapott üzletrész után keletkezik-e adófizetési kötelezettség, illetve szocho? Köszönöm a segítséget!

Adófizetés Kérdés

Adott egy egyéni cég, amely egyéni vállalkozásból alakult. Most további lépésként kft. lesz belőle. Az egyéni cég 30 milliós jegyzett tőkével alakult, eredménytartaléka nincs. Kérdésem: ha bejegyzik a kft.-jét, ugyancsak 30 milliós törzstőkével, leszállíthatom a törzstőkét 3 millió forintra? Szja-fizetési kötelezettség keletkezik utána? Előre is köszönöm a válaszát: Hunfalvi Éva

A törzstőke-leszállítás szabályai korlátolt felelősségű társaságoknál Cikk

A törzstőke leszállítása tőkekivonás, veszteségrendezés vagy a saját tőke más elemeinek növelése céljából fordulhat elő. A törzstőke-leszállítás tehát történhet a tagok saját elhatározásából vagy kötelező jelleggel.

Törzstőke leszállítása tőkekivonással Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a segítségét. Egy kft.-nek három (A, B, C) tulajdonosa volt. A saját tőkéje a következőkből tevődött össze: A Kft. törzstőkéje 9 000 000 forint. A tulajdoni részesedés a három tulajdonos között egyenlő arányban oszlott meg. A Kft.-nek tőketartaléka is volt. A tőketartalék tőkeemeléskor keletkezett. Az A tulajdonos tőkeemeléskor 3 750 000 forint tőketartalékot, a C tulajdonos tőkeemeléskor 1 800 000 forint tőketartalékot fizetett be a kft.-be, így a tőketartalék 5 550 000 forint. A Kft.-nek 13 000 000 forint eredménytartaléka volt a 2017. évi beszámolóban. Az A tulajdonos megvette B és C tulajdonos tulajdonrészét. Az A tulajdonos B tulajdonos tulajdonrészéért 3 000.000 forintot fizetett – ez tulajdonképpen a törzstőke összege, ami nevesítve lett az adásvételi szerződésben –, míg a C tulajdonosnak 6 000 000 forintot – ez a törzstőke plusz a tőketartalék, valamint az eredménytartalék összege, viszont vásárláskor csak a törzstőke lett nevesítve a másik két sajáttőkeelem nem. Most az egyedüli tag tőkeleszállítást szeretne végrehajtani tőkekivonással. Tőkeleszállítás esetén a törzstőkeleszállítás arányában a többi sajáttőkeelemet is csökkenteni kell (tőketartalék plusz eredménytartalék). A kérdésem az lenne, hogy most a tőke leszállításánál a C tulajdonostól vásárolt tulajdonrész vásárlási értékét hogyan kell megosztani a tőketartalék és az eredménytartalék között? Mivel a tőketartalékban az A tulajdonos általa betett összeg (3 750 000 forint) és a C tulajdonostól megvásárolt összeg is szerepel, hogyan kell a jövedelmet megállapítani, ami után adófizetési kötelezettség keletkezik? Ha a tőkeleszállítást 2018. évben elindítja, viszont csak 2019. évben jegyzik be a lecsökkentett törzstőkét, akkor melyik évi eredménytartalékot kell arányosan csökkenteni?

Tőketartalék kivonása Kérdés

Az ázsiós tőkeemelés keretében a tulajdonos által a tőketartalékba helyezett adózott összeg – ami beszámít az üzletrész bekerülési értékébe – hogyan vehető ki a cégből adómentesen (természetesen a kialakuló tulajdoni hányad arányában)? A törzstőke leszállításával – 3 millió forintról 4 millióra növekvő törzstőkét feltételezve és az arányossági követelményt figyelembe véve – sajnos csak viszonylag kis részt lehetne kivenni. Ötlet: ha a cég profitja engedi, később átmenetileg meg lehet emelni a törzstőkét, majd a minimum szintre leszállítani, így az eredménytartalék nagy része kivehető, de kérdés, hogy kell-e utána adózni?

Törzstőke-leszállítás: most mindent megtudhat, mit kell ilyenkor tennie Cikk

A törzstőke-leszállításról sokkal kevesebb szó esik, mint a törzstőkeemelésről, noha van olyan helyzet is, amikor kötelező leszállítani a törzstőkét, illetve szükség lehet erre a tagok által elhatározott tőkekivonás miatt is. Nemcsak a törzstőke emelésének, hanem a leszállításának is szigorú szabályai vannak, amelyeket be kell tartani, mert egyébként a cégbíróság nem fogja bejegyezni a változást. Cikkünkben pontról pontra végigvesszük, milyen szabályokat kell figyelembe venni.

Törzstőke leszállítása: hogyan kell jól csinálni? Kérdés

Törzstőke leszállítása: hogyan kell jól csinálni? Cikk

Egy cég törzstőkéjének leszállításával kapcsolatban számos kérdés felmerül. Összegyűjtöttük a legfontosabb feltételeket, tennivalókat, lehetőségeket - példákkal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs