8 találat a(z) törzstőke leszállítása cimkére

Osztalék Kérdés

Egy kft. jegyzett tőkéje 8000 ezer Ft, a társaságnak két magánszemély tulajdonosa van, 50-50%-os üzletrésszel. Az egyik tulajdonos az üzletrészéből 3000 ezer Ft névértékű részt elad a gazdasági társaságnak 16 000 ezer forintért. A társaság a visszavásárolt üzletrész könyvelésében nyilvántartja 16 000 ezer forint értéken. 
A társaság egy éven belül a visszavásárolt 3000 ezer Ft névértékű üzletrészt a tagoknak törzsbetéteik arányában térítés nélkül átadja a Ptk. 3.175 § (3) bekezdésének előírása alapján (törzstőke-leszállítás). 

A társaságnál vagy a magánszemélyeknél a térítés nélkül kapott üzletrész után keletkezik-e adófizetési kötelezettség, illetve szocho? Köszönöm a segítséget!

Adófizetés Kérdés

Adott egy egyéni cég, amely egyéni vállalkozásból alakult. Most további lépésként kft. lesz belőle. Az egyéni cég 30 milliós jegyzett tőkével alakult, eredménytartaléka nincs. Kérdésem: ha bejegyzik a kft.-jét, ugyancsak 30 milliós törzstőkével, leszállíthatom a törzstőkét 3 millió forintra? Szja-fizetési kötelezettség keletkezik utána? Előre is köszönöm a válaszát: Hunfalvi Éva

A törzstőke-leszállítás szabályai korlátolt felelősségű társaságoknál Cikk

A törzstőke leszállítása tőkekivonás, veszteségrendezés vagy a saját tőke más elemeinek növelése céljából fordulhat elő. A törzstőke-leszállítás tehát történhet a tagok saját elhatározásából vagy kötelező jelleggel.

Törzstőke leszállítása tőkekivonással Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a segítségét. Egy kft.-nek három (A, B, C) tulajdonosa volt. A saját tőkéje a következőkből tevődött össze: A Kft. törzstőkéje 9 000 000 forint. A tulajdoni részesedés a három tulajdonos között egyenlő arányban oszlott meg. A Kft.-nek tőketartaléka is volt. A tőketartalék tőkeemeléskor keletkezett. Az A tulajdonos tőkeemeléskor 3 750 000 forint tőketartalékot, a C tulajdonos tőkeemeléskor 1 800 000 forint tőketartalékot fizetett be a kft.-be, így a tőketartalék 5 550 000 forint. A Kft.-nek 13 000 000 forint eredménytartaléka volt a 2017. évi beszámolóban. Az A tulajdonos megvette B és C tulajdonos tulajdonrészét. Az A tulajdonos B tulajdonos tulajdonrészéért 3 000.000 forintot fizetett – ez tulajdonképpen a törzstőke összege, ami nevesítve lett az adásvételi szerződésben –, míg a C tulajdonosnak 6 000 000 forintot – ez a törzstőke plusz a tőketartalék, valamint az eredménytartalék összege, viszont vásárláskor csak a törzstőke lett nevesítve a másik két sajáttőkeelem nem. Most az egyedüli tag tőkeleszállítást szeretne végrehajtani tőkekivonással. Tőkeleszállítás esetén a törzstőkeleszállítás arányában a többi sajáttőkeelemet is csökkenteni kell (tőketartalék plusz eredménytartalék). A kérdésem az lenne, hogy most a tőke leszállításánál a C tulajdonostól vásárolt tulajdonrész vásárlási értékét hogyan kell megosztani a tőketartalék és az eredménytartalék között? Mivel a tőketartalékban az A tulajdonos általa betett összeg (3 750 000 forint) és a C tulajdonostól megvásárolt összeg is szerepel, hogyan kell a jövedelmet megállapítani, ami után adófizetési kötelezettség keletkezik? Ha a tőkeleszállítást 2018. évben elindítja, viszont csak 2019. évben jegyzik be a lecsökkentett törzstőkét, akkor melyik évi eredménytartalékot kell arányosan csökkenteni?

Tőketartalék kivonása Kérdés

Az ázsiós tőkeemelés keretében a tulajdonos által a tőketartalékba helyezett adózott összeg – ami beszámít az üzletrész bekerülési értékébe – hogyan vehető ki a cégből adómentesen (természetesen a kialakuló tulajdoni hányad arányában)? A törzstőke leszállításával – 3 millió forintról 4 millióra növekvő törzstőkét feltételezve és az arányossági követelményt figyelembe véve – sajnos csak viszonylag kis részt lehetne kivenni. Ötlet: ha a cég profitja engedi, később átmenetileg meg lehet emelni a törzstőkét, majd a minimum szintre leszállítani, így az eredménytartalék nagy része kivehető, de kérdés, hogy kell-e utána adózni?

Törzstőke-leszállítás: most mindent megtudhat, mit kell ilyenkor tennie Cikk

A törzstőke-leszállításról sokkal kevesebb szó esik, mint a törzstőkeemelésről, noha van olyan helyzet is, amikor kötelező leszállítani a törzstőkét, illetve szükség lehet erre a tagok által elhatározott tőkekivonás miatt is. Nemcsak a törzstőke emelésének, hanem a leszállításának is szigorú szabályai vannak, amelyeket be kell tartani, mert egyébként a cégbíróság nem fogja bejegyezni a változást. Cikkünkben pontról pontra végigvesszük, milyen szabályokat kell figyelembe venni.

Törzstőke leszállítása: hogyan kell jól csinálni? Kérdés

Törzstőke leszállítása: hogyan kell jól csinálni? Cikk

Egy cég törzstőkéjének leszállításával kapcsolatban számos kérdés felmerül. Összegyűjtöttük a legfontosabb feltételeket, tennivalókat, lehetőségeket - példákkal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiva, egészségügyi szolgáltatási járulék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap-módosítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close