99 találat a(z) törzstőke cimkére

Törzstőke befizetése pénztárba Kérdés

Egyéni vállalkozó kft. -vé alakulás Kérdés

Törzstőke készpénzben történő befizetése Kérdés

Törzstőke Kérdés

Kft. megszüntetése, ha a gépjármű a kft. nevén van Kérdés

Kft.-ből kilépő taggal történő elszámolás Kérdés

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt Kérdés

Törzsbetét készpénz részének utólagos befizetése Kérdés

Kft.-ben két tag van, 50-50 százalékos üzletrésszel. A 21/2006. IM-rendelet 6. számú melléklete szerinti társasági szerződés szerint mindkét tag esetén a törzsbetét: 1 millió 500 ezer forint (készpénz 900 ezer, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás: 600 ezer forint). 1. tag: cégbejegyzésig szolgáltatandó összeg: 540 ezer forint, a tag pénzbetétjének 60 százaléka, a szolgáltatás módja: befizetés a társaság házipénztárába. 2. tag: cégbejegyzésig szolgáltatandó összeg: 90 ezer forint, a tag pénzbetétjének 10 százaléka, a szolgáltatás módja: befizetés a társaság házipénztárába. A cégbejegyzéshez csatolva lett az ügyvezető nyilatkozata az összesen 630 ezer forint befizetéséről, valamint a könyvelésben is bevételezésre került a házipénztárba az összeg. Mindkét tag esetén a pénzbetétjéből még fennmaradó összeg befizetéséről a társasági szerződés akként rendelkezik, hogy azt "2020.01.20-ig a társaság pénzforgalmi számlájára fizeti be". A cégbíróságtól végzést kaptunk, mely szerint "felhívja a céget, hogy 30 napon belül csatolja a pénzforgalmi szolgáltató igazolását a pénzbeli vagyoni hozzájárulás befizetéséről – a létesítő okirat 6. pontjának megfelelően". Kérdés: 1.) Teljesíthetik-e a tagok az összesen 1 millió 170 ezer forint utólagos befizetését házipénztárba annak ellenére, hogy az alapító okiratban az lett megadva, hogy "2020.01.20-ig a társaság pénzforgalmi számlájára fizeti be"? Esetleg oly módon, hogy a közgyűlés határozatot hoz az ügyben, hogy az utólagos befizetés házipénztárba is teljesíthető. 2.) Lehetséges-e a társaság adózott eredményéből kifizetni?

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tulajdonosa értékesíti üzletrészét névértéken. 3 millió forintos törzstőkéből 40 százalékos tulajdonrészét 1,2 millió forinton értékesíti. A cég jegyzett tőkéje 3 millió, eredménytartalékban van 11,5 millió. Nincs más sajáttőke-elem. Ebben az esetben az eladó eladja az 5,8 millió forintos üzletrészét 1,2 millió forintért. A magánszemély vevő 4,6 millió forint vagyoni előnyhöz jut. A vevőnek a vétel időpontjában keletkezik adófizetési kötelezettsége, vagy csak akkor keletkezik, amikor ezt majd osztalékként kiveszi a cégből? Amennyiben a vétel napjával is keletkezik adófizetési kötelezettség, úgy pontosan mennyi az adó? A cégnél van-e ezzel kapcsolatban valami adófizetési kötelezettség?

Törzstőke értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. 1500 e Ft törzstőkével alakult. A kötelező emeléskor még 1500 e Ft törzstőkét emelt eredménytartalékból. Új tulajdonosok kerültek a kft.-be. A 3000 e Ft törzstőkéből elad az egyik tulajdonosnak 1500 e Ft értékű tőkét. Kérdésem: a magánszemélynek milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik? Melyik 1500 e Ft értékű tőkét adja el, vagy arányosítani kell, az adózott pénzéből elad 750 e Ft, eredménytartalékból 750 e Ft-értéket mint értékpapír-értékesítés árfolyamnyeresége (bekerülési érték 750 e értékesítés 750 e Ft). Vagy a teljes eredménytartalékból keletkezett törzstőkét adja el (1500 e)? Válaszát előre is köszönöm! Reményik Anikó

Tag kilépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: amikor egy kft.-ből (két magánszemély tag, 50-50%) az egyik tag ki akar lépni, és a másik szeretné őt kifizetni, akkor azt hogyan teheti meg? Van a kilépő tagnak tagi kölcsöne és pótbefizetése is a cégben a másik taggal együtt egyenlő összegben, melyeket – gondolom – szintén vissza kell neki fizetni. A saját tőke és a jegyzett tőke közötti különbség nagyobb, mint a tag pótbefizetése, tehát ha kifizetik neki, akkor a saját tőke nem csökkenne a törzstőke alá. Ezekről kellene dönteni egy taggyűlésen, illetve az üzletrész-adásvételi szerződésben ezeket is beírni? Válaszukat előre is köszönöm.

Cég megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Egy egyszemélyes kft. 2017 novemberében alakult és ezen időtartam alatt nem teljesítette a teljes törzstőke befizetését (más követelése és kötelezettsége a cégnek nincsen). Most szeretné a tulajdonos a céget megszüntetni. Milyen módon teheti meg? Köszönettel: Kovács Edit

Törzstőke leszállítása, felemelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. három tulajdonosa 60 százalékos üzletrészét értékesítette 2017-ben, melyet a kft. megvásárolt. A visszavásárolt üzletrészből 2017-ben 10 százalékot egy munkavállalói csoport, míg 2018-ban 10 százalékot egy munkavállaló vásárolt. A maradék 40 százalék bevonásra, illetve törzstőke leszállításara, ugyanakkor a tőketartalék és eredménytartalékból a törzstőke régi értéke "visszaállításra" került. Kérdésem, hogy ezt a NAV-nak be kell-e jelenteni és milyen nyomtatványon? Köszönöm szépen a választ.

Törzstőkecsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek 17 millió forint a törzstőkéje 2005-től, most csökkenteni szeretné 7 millió forintra. Hogyan lehetséges ez? Kérdésem: mi történik a tőkekivonáskor? Kell-e az ügyvezetőnek osztalékadót fizetni, vagy adómentes? Egyszemélyes kft.-ről van szó, nincs tőketartaléka és értékelési tartaléka. Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Kutasi G.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

2021 CMR szigorú számadású nyomtatvány

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs