29 találat a(z) térítés cimkére

Menedzserszűrés dolgozó által térített összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vezetősége úgy döntött, hogy a menedzserszűrést a cég valamennyi dolgozójára kiterjeszti, de oly módon, hogy a dolgozók a csomag értékének felét megtérítik. Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerült: ha a kórház a cégnek számlázza a teljes költséget, akkor a dolgozó által térített résznél van-e lehetőségünk arra, hogy azt (a dolgozó hozzájáruló nyilatkozata alapján) a béréből levonjuk? Ilyenkor kell-e a dolgozó részére számlát kiállítanunk vagy elegendő egy megállapodást aláíratni erről? Ilyen esetben a kórháztól kapott számla összege után kell adóznunk vagy abból levonható a dolgozók által megtérített összeg? (A számla a személyi jellegű költségek között szerepelne, a dolgozók által megtérített összeg viszont egyéb bevétel.) Válaszát előre is köszönöm!

Étkezés térítése Kérdés

A társaságnál minden hónapban egyszer a cég számlájára pizzát rendelnek a dolgozóknak. Milyen adóvonzata van?

Orvosi ellátás külföldön élőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy román-magyar kettős állampolgár kiskorú Romániában műtétre vár. Jogosult-e a kettős állampolgársága kapcsán Magyarországon ezt a műtétet igénybe venni, és ha igen, akkor az térítésköteles-e? Válaszát köszönöm

Gyermek születése utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségüket. Az 50/2014. kormányrendelet kimondja, hogy a munkáltatók munkavállalóik részére a pótszabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit a Magyar Államkincstártól igényelhetik vissza. Egy konkrét ügyben a Magyar Államkincstár észrevételezte az adózónál, hogy az igényelt távolléti díjon felül igényelt munkáltatói közteher megtérítésére nincsen mód, mivel a munkáltató a kiva alanya, és a munkabér után megfizetendő kisvállalati adó nem minősül köztehernek. A jegyzőkönyv írja, hogy a közterhet a munkáltató nem igényelheti, mivel a kiva alanya. Álláspontunk szerint ez hátrányos a munkáltató részére. Kérdésem arra irányul, hogy valóban nem minősül-e a fent nevezett rendelet értelmében köztehernek a személyi jellegű ráfordításokat terhelő kiva? A 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kiváról kimondja, hogy Magyarországon a vállalkozás a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenysége (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) alapján keletkező adó- és más közteher-fizetési kötelezettségének választása és jogosultsága esetén e törvény szabályai szerint tehet eleget. Ebből arra következtetünk, hogy közteherfizetési kötelezettség a kiva is, éppúgy, mint a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás. Jár a munkáltatónak ez térítésként Önök szerint? Köszönettel

Továbbképzés elszámolása vendéglátással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég egynapos szakmai továbbképzésre küldi dolgozóját. A számlán a képzés díján felül külön szerepel az étkezés költsége (a továbbképzést szervező cég ebédet is biztosított). Megteheti-e a munkáltató, hogy az ebéd díját megtérítteti a dolgozóval, és nem fizet adót a vendéglátás után?

Saját gépkocsihasználat térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott cég munkavállalóját beiskolázza munkakörének ellátásához szükséges képzésre. A tanfolyam ideje alatt munkabérét megkapja, de munkát nem végez a cég telephelyén (bentlakásos elméleti képzés az ország másik felén). A tanfolyamhoz tartozó gyakorlati oktatást a munkavállaló másik cég telephelyén (mind az iskolától, mind a munkahelytől eltérő településen) kapja, ez idő alatt sem végez a munkáltatójának telephelyén munkát. Kötelező-e a munkáltatónak a 15 forintos kilométerdíjon felül a NAV üzemanyagár megtérítése a munkavállaló részére az elméleti, gyakorlati képzésrész, valamint a vizsga és konzultáció útjára?

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga a fiataloknak Cikk

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Munkaruha Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltatónál írásban nem rögzítik, de szokásos módon elvárás, hogy a munkavállaló fekete ruhában végezze munkáját. Jár-e ilyen esetben munkaruha-térítés, illetve mi a szabályos módja ennek a rendezésének? Egyenruháról nincs szó, csupán a fekete szín "elvárt". Válaszát köszönöm

Utazási bérlettérítés könyvelése, áfakezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy munkáltató a munkavállalónak a munkába járási kormányrendelet szerinti bérleteket számla ellenében beszerzi, de csak a 86 százalék részt szeretné költségként viselni, mert a 14 százalékot a bérből levonja, akkor ezt hogyan kell helyesen könyvelnie? A bérletek beszerzését 100 százalékban könyveli a személyi jellegű kifizetések közé, majd a megtérített 14 százalék részt egyéb bevételekre teszi? Több helyen is olvasható, hogy a 14 százalék részt áfásan kellene kiszámlázni a dolgozóknak. Ezt hogy lehet a áfatörvényből levezetni? Melyik a helyes: számlázni kell vagy elég térítésként egyéb bevételre tenni? Köszönöm.

Útiköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt szakértő! http://adozona.hu/kerdesek/2015_11_30_utikoltseg_elszamolas_uxn korábbi kérdésemre kimerítő és teljes választ kaptam. Még az lenne a kérdésem tárgyhoz kapcsolódóan, hogy van-e arra lehetőség, hogy az útkiköltségtérítést fizető cég ráutalja úgy a szolgáltatást nyújtó partnere számlájára az útkiköltségtérítés összegét, hogy arról számviteli bizonylatot nem állít ki a jóváírást fogadó társaság (egészen pontosan áfás számlát)? Ha mégis ez történik, mi a teendője a jóváírásban részesülő félnek? Kérem, válaszát indokolni szíveskedjen! Köszönjük!

Telefonhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e az a gyakorlat, hogy a céges telefont használó magánszemély, a telefonszámla bruttó végösszegének 20 százalékát a vállalkozás számára megtéríti. Mentesül-e ezáltal az szja- és eho-fizetési kötelezettség alól? Köszönettel Emília

Munkábajárás számlájának áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy vállalkozás alkalmazottainak a jogszabályban előírt mértékig - tehát nem 100 százalékban - megtéríti a cég nevére szóló munkábajárással kapcsolatos közlekedési költségeket.Eddig még nem sikerült határozott és érthető választ kapnom arra, hogy milyen feltételekkel lehet a cég nevére szóló számla áfatartalmát visszaigényelni. Valamikor a múltban elterjedt az a vélemény, hogy kizárólag akkor lehetséges az áfát visszaigényelni, ha a térítés 100 százalékban megtörténik. Mi az előírás most? Köszönöm.

Térítés saját autóra: amit a kiküldetési rendelvényről tudni kell Cikk

Az útnyilvántartás mellett szükséges-e kiküldetési rendelvényt is kitölteni? – tudakolta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt, részletezve a kiküldetési rendelvényről szükséges tudnivalókat is.

A kerékpár is lehet szolgálati jármű Bécsben - 38 eurócent/km járhat a munkavállalónak Cikk

A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést igényelni Bécsben - hangsúlyozza az osztrák főváros kerékpáros ügyekért felelős fő illetékese, aki arra akarja bátorítani a város lakóit, hogy használják gyakrabban a biciklijüket munkájukhoz is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close