238 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Járulék Kérdés

Adómentes temetési segély Kérdés

Társas vállalkozó foglalkoztatása a saját cégében, diákszövetkezeten keresztül Kérdés

Ismét a minimum járulékfizetési kötelezettségről Cikk

Az új Tbj. dolgozókra vonatkozó minimum járulékfizetéssel kapcsolatos előírásai mindig sok kérdést vetnek fel. Jelen cikkünk ezeket igyekszik tisztázni.

Tb-járulék júliustól Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó 08-ason Kérdés

Kft. keresőképtelen tagjának biztosítása és járulékfizetése Kérdés

EGT-államnak minősül-e az Egyesült Királyság a Tbj. tekintetében az átmeneti időszakban? Kérdés

Bértámogatás: mit vehetünk figyelembe ellátási alapként? Cikk

A járvány okozta gazdasági nehézségek kapcsán hozott átmeneti szabályok számos pontban érintik a munkavállalók, illetve vállalkozók társadalombiztosítási jogállását, illetve ellátásokra való jogosultságát, pénzbeli ellátásai alapját. E körbe tartozik a bértámogatás is, amelynek szabályait a módosított 105/2020. kormányrendelet taglalja.

Járulékfizetés igazolása nyugdíj megállapításához-2 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_20_jarulek_fizetes_igazolasa_nyugdij_xdw válaszhoz kapcsolódóan szeretnék kérdezni. Előzetes adategyeztetés alapján a nők 40 éves munkaviszonyára tekintettel a hiányzó 1992. 1993. és 1994. évekre vonatkozóan munkakönyv alapján a nyugdíjintézet elfogadta ezeket az éveket is szolgálati időnek. Viszont ezekre az évekre a nyugdíjintézetnek nincs adata a kereset és a levont és befizetett nyugdíjjárulékra vonatkozóan. A munkavállónak rendelkezésére áll az ezekre a hiányzó évekre vonatkozó éves bérjegyzék havi bontásban. A munkavállaló ezekben az években egy családi vállakozás által működtetett kft.-ben dolgozott, tehát tag volt 50 százalékos tulajdoni hányaddal és munkavállaló, amit a munkakönyv is bizonyít. Kérdésem, mivel tag volt ugye, nem minősül társas vállalkozónak? Májusban lesz meg a 40 éves munkaviszonya az előzetes egyeztetések alapján. Mivel a hiányzó évek levont és befizetett nyugdíjjáruléka az 1997. december 31-i időszakra esik, ezért ha beküldésre kerülnek a hiányzó bérjegyzékek, akkor az úgy elfogadható lesz? Ezeket szkennelve kell az ügyfélkapun benyújtani? A kft. másik tagja is munkavállaló volt. Őt kérheti a Nyugdíj Igazgatóság tanúként? (Neki is hiányoznak az ezekre az évekre vonatkozó adatok.) A cég következő éveire 1995–1997-re vonatkozó nyugdíjadatok a határozatban (előzetes egyzetésben) benne vannak. A céget azóta felszámolták, az ügyvezető már nem él. Befolyásolhatja-e ez a tény az 1992–1994-es évekre beküldött bérjegyzék elfogadását?

Biztosítási jogviszony Kérdés

Egyéni vállalkozó 2020 januárjában 40 órás munkaviszonnyal rendelkezett. 2020 februárjában újból főállású egyéni vállalkozó lett. 2020 áprilisában egy kft.-t alapított. 2020 áprilisától lehet főállású társas válallalkozó? Válaszukat előre is köszönöm.

Társas vállalkozó – SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kétszemélyes kft., amiben az öregségi nyugdíjas tag ügyvezető is egyben. Az ügyvezetőségért semmilyen díjazást nem kap, a cég fizeti havonta a 7710 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot. Kaphat-e ez az ügyvezető béren kívüli juttatásként SZÉP-kártyát? Ha igen, akkor milyen összegben, milyen közterhek fizetése mellett? Válaszát köszönöm: Vass Pálma

Rokkantsági ellátás Kérdés

azt szeretném megkérdezni, hogy rokkantsági ellátásnál a társas vállalkozót érintően a jövedelem számít vagy a járulékalap? Mert szükségszerűen nem azonos.

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tevékenységét kezdő kft. tagja egy gazdasági társaság és egy belföldi magánszemély, akinek katás egyéni vállalkozása van. A magánszemély tag látja el az ügyvezetői feladatokat, a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban. A tagi mellékszolgáltatásról (személyes közreműködésről) sem a társasági szerződés, sem a tagjegyzék nem ír. A magánszemély tag egyéni vállalkozóként beszállítója a kft.-nek, a kft. tevékenységében így vesz részt. Kérdéseink: 1.) Ezen felállás alapján a tag ügyvezető megbízási jogviszonya átminősül társas vállalkozói jogviszonnyá, mert magánszemélyként ténylegesen és személyesen nem működik közre? Az egyéni vállalkozóként való "közreműködése" különbözik a jogszabály értelmezésében a magánszemélyként való személyes közreműködésétől? 2.) Jogszerű változás lehet-e az, hogy taggyűlési határozatban a társasági szerződésben jelölt ügyvezető megbízási jogviszony helyett az ügyvezetést részmunkaidős munkaviszonyban lássa el? Elegendő az ilyen döntésről a taggyűlési határozat, vagy a társasági szerződést kell ezen a ponton változtatni? A kezdő kft. első évében alapvetően fejlesztés történik, kevés árbevétellel, a részmunkaidős ügyvezetés reális, és a cél e kezdeti szakaszban a járulékfizetés minimalizálása. Válaszát előre is köszönjük!

Cég tevékenységének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíveskedjenek választ adni az alábbiakra! Egy kft.-nek fiammal együtt társas vállalkozói vagyunk. Én 30 százalékban,fiam 70 százalékban tulajdonos. Fiam tagsági jogviszonyban díjazás ellenében ténylegesen és személyesen közreműködik. Fizetjük utána az előírt közterheket. Máshol nem rendelkezik semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonnyal. Én vagyok az ügyvezető megbízásos alapon, díjazás nélkül nyugdíjasként. A cég fizeti havonta a 7710 forintos egészségszolgáltatási járulékot. A kft. egy üzletet üzemeltet, melyet a vírushelyzet valamint a radikális forgalomcsökkenés miatt 2020. márc.16-ától bezártunk. Kérdésem,hogy a fiam után, aki a fenti időponttól személyes közreműködést nem végez, fizetést nem kap, kell-e közterheket teljesíteni a minimálbér figyelembevételével (nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást)? Megjegyzem, hogy a cég főtevékenysége alapján nem jogosult a közelmúltban megjelent kormányrendeletekben foglalt kedvezményekre. Válaszukat köszönve, üdvözlettel: Vértes Sándor

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó egyéni vállalkozó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telephelyelszámolás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close