35 találat a(z) társasági adóbevallás cimkére

Halasztott adókövetelés a 29-es, 71-es nyomtatványokon Kérdés

Ezek a változások idén a transzferár-adatszolgáltatásban Cikk

A Moore Hungary honlapján hívja fel ügyfelei és olvasói figyelmét arra, hogy a 2022. adóévtől bevezetett transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség következtében a társasági adó hatálya alá tartozó adózók a társasági adóbevallásukban a 2023. üzleti év vonatkozásában is kötelesek adatot szolgáltatni a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott tranzakcióikról. Az elmúlt időszakban megjelent 2023. évi társasági adóbevallás nyomtatványnak (2329) megfelelően a transzferár-adatszolgáltatás több új elemmel is bővült, melyeket a Moore Hungary összefoglalójában gyűjtött össze.

29-es bevallás 10-es melléklet Kérdés

Önellenőrzési pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általunk könyvelt cég 2011. évi társasági adóbevallásának önellenőrzése úgy alakult, hogy az eredeti adóbevallás adóalapja növekedett, aminek következménye adófizetési kötelezettség lett. Azonban a társaság az eredeti bevallás alapján is túlfizetésben volt, és az önellenőrzés alapján megállapított fizetési kötelezettség szerint is marad a túlfizetés. Viszont jelen pillanatban a társasági adónemben a folyószámlája 0, és ezt a különbözetet be kell fizetni, plusz az önellenőrzési pótlékot. Kérdésem: az önellenőrzési pótlék számítása ebben az esetben a maximális 5 000 forint, vagy az általános szabályok szerint kell megállapítani? Válaszát előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék kimutatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2013-ra beadott 1329-es számú bevallás és a cégbíróságon letétbe helyezett mérlegnél a fejlesztési tartalék összege eltér. A mérlegnél a fejlesztési tartalék összege a lekötött tartalék összegében szerepel, és nem elkülönítve. A NAV álláspontja szerint, mivel itt nem szerepel a fejlesztési tartalék, ezért a társasági adóbevallásban nem lehetett volna azt figyelembe venni adócsökkentő kedvezményként. Szerintük a 1329-es bevallást önrevíziózni kell a fejlesztési tartalék összegével, és meg kell fizetni a társaságiadó-különbözetet. Kérem véleményét a leírtakkal kapcsolatban. Köszönöm: Zsuzsa

Alanyi mentes kft. beszámoló után "talált" bevétel Kérdés

Egyik kft. júniusban hozta el a 2015. januári, de decemberi teljesítésű bevételeit. Mi a teendő? Beszámoló nem önellenőrizhető. 29-es bevallását önellenőrzöm és háromsoros lesz a 2015-ös mérleg és eredménykimutatás? Felbontom a lezárt 2014-es évet? 2015-re könyvelem, mert nem jelentős (a mérlegfőösszegének a 2 százalékát nem éri el)? Előre is köszönöm.

Csoportmentességi rendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném állásfoglalását: ügyfelem mezőgazdasági termeléssel foglalkozó társaság. A társasági adóbevallás készítésekor felmerült a 22/A § szerinti adókedvezmény igénybevételének lehetősége. A kamatkedvezményt a törvény szerint a mezőgazdasági csoportmentességi rendelet előírásai szerint kell kezelnem. Kérdésem ehhez kapcsolódik: 2014. december 31-éig még a 400 ezer euró keretösszeget kellett figyelni, 3 éves göngyölítéses módszerrel. Ebbe a keretösszegbe milyen támogatási formákat kell belevennem? A társaságnál többféle mezőgazdasági támogatás fordul elő: területalapú támogatás, ÁTK-pályázathoz kapcsolódó támogatás, és közvetlen kamattámogatás is. Ha jól értem, csak azok a támogatások tartoznak ide, melyeket nem az EU finanszíroz, hanem állami forrásból származnak, vagy az adórendszeren keresztül nyújtják. Ha ez így van, akkor beleférnénk a keretösszegbe, és igénybe vehetnénk a társasági adókedvezményt. A másik érték, amit figyelnem kell, az a 40 százalékos támogatásintenzitás. Van olyan EMVA által kiírt pályázat, ahol már a közvetlen támogatási összeg ezt az értékhatárt eléri. Ebben az esetben figyelembe vehető-e még az ehhez a beruházáshoz felvett hitel kamatához adókedvezmény? Az adókedvezmény igénybevételét önellenőrzés benyújtásával megtehetem-e az adott esetben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Cselyuszka Antalné

Kivába lépés év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2014. február 1-jétől lépett be a kiva hatálya alá. 2014. január 31. nappal a társasági adó záróbevallást elkészítettük. Kérdésem, hogy 2014. évről az egyszerűsített éves beszámolót egész évre kell-e elkészítenünk, vagy külön kellett volna már a január hóról és most a február-december időszakra? Köszönöm: Kovács Erzsébet

Mikrovállalkozások közötti transzferár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két mikrovállalkozású kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül. Bérleti szerződést kötöttek. A társaságiadó-bevallásban figyelembe kell-e venni adócsökkentő-, illetve adónövelő tényezőként a szokásos piaci ártól való eltérést? Ha igen, csak költségkalkulációval tudnánk megállapítani a piaci árat. Ehhez milyen költségeket kell figyelembe venni? Előre is köszönöm a segítségét!

Elhatárolt veszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az előző évi veszteségére vonatkozó adatait nem szerepeltette a társasági adóbevallásban tájékoztató jelleggel. Ugyanis a következő évekre elhatárolt veszteség a 29-es bevallási nyomtatvány 03-01 adatlap 01. sorának a) oszlopában feltüntetett adat és az adóévi negatív adóalap (a 29-01-01 adatlap megfelelő sora) összege. Ilyen esetben a veszteséget a 2014. évben adóalap-csökkentőként figyelembe veheti-e, vagy már erre nincs lehetőség, mivel a 1329-es bevallásban azt nem jelölte? Várom válaszát! Köszönettel.

Külföldről kapott osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. külföldi részvényei után osztalékban részesült. Az osztalékból adót vont le a külföldi kifizető és erről igazolást adott ki. A kft. a nettó osztalékot kapta meg. Kérdésem az, hogyan kell a könyvekben elszámolni, illetve a társasági adóbevallásban szerepeltetni? Üdvözlettel: Tulogdi Mária

Elhatárolt veszteség önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! 2013. évben a társasági adóbevallásban az előző évek veszteségéből (NAV-engedély van a veszteség elhatárolásáról) határoltunk el. Sajnos az elhatárolt összeget (5000 eFt) tévesen írtuk az adóbevallásban. A 2013. évi közzétett mérleg és kiegészítő mellékletben 10 000 eFt elhatárolt veszteség alapján állapítottuk meg a mérleg szerinti eredményt. Kérdésünk , hogy önellenőrizhetjük-e a társasági adóbevallásban az elhatárolt veszteség tévesen beírt összegét? Válaszát előre is köszönöm.

Társasági adóbevallás – végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás bt. egyszerűsített végelszámolás miatt 2015. 01. 01-ével került át a társasági adó törvény hatálya alá. 2014. teljes évben evás volt, így a kitöltési útmutató szerint az összes bevétel 1 százalékát kell bevallani negyedévekre. Mivel gazdasági tevékenységet már nem végez 2015-ben, hiszen végelszámolás alatt áll, nem lesz társaságiadó-kötelezettsége, akkor is be kell-e írni az összegeket (és azt majd a végelszámolást záró 1571 beadásakor törlik), vagy nullásan küldjük be? Köszönettel.

Áfás adószám kérése Kérdés

Egy romániai online üzlet, amely ruházati online kereskedelemmel foglalkozik, bővítené a hálózatát Magyarországon. Tudomásom szerint, ha üzlethelyiséget nyitna, akkor az fióktelepnek minősülne, és áfás adószámot kell kérnie az adóhivataltól. Gondolom, online értékesítés esetén is ez a teendő, a T201 nyomtatványon meg kell kérni a magyar adószámot, az áfás értékesítéseket és költségeket kell könyvelni, áfabevallást kell beadni. Magyarországon társasági adóbevallás és tb-járulék kötelezettsége nem lesz, ha nincs magyarországi dolgozója. Kötelező ebben az esetben is a pénzügyi képviselő, és lehet-e ez a könyvelő iroda? Kérem tájékoztatásukat ez ügyben, valamint az online értékesítéssel kapcsolatos egyéb előírásokat is. Köszönöm válaszukat.

Mikrogazdálkodó 2013. évi beszámoló és tao-módosítás Kérdés

Mikrogazdálkodó cég 2014. januárban kiállított árbevétel és alvállalkozói számlát 2013. évre könyvelt és számolt el a mérlegben és a társasági adóban. A szolgáltatások végzése szerződés szerint 2013. november-december hónapban voltak. Áfa szempontjából elszámolási időszakosnak minősítette 2014-ben az adóhatóság, mivel a szerződés utólagos elszámolásról szól, a teljesítési igazolás 2014. januári keltezésű. Kérem szíves segítségüket a 2014. évi rendezésben. Köszönettel: Mohácsiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Beépitett telek áfavonzata

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink