1215 találat a(z) társasági adó cimkére

Amikor komolyan érdemes elgondolkodni fejlesztési tartalék képzésén Cikk

A társaságiadó-kötelezettség optimalizálásának egyik eszköze lehet a fejlesztési tartalék képzése. Cikkünkben a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó néhány gyakorlati kérdésre világítunk rá.

Országos civilszervezet ingatlan-bérbeadás utáni társasági adója Cikk

Országos érdekvédelmi szervezet saját tulajdonú ingatlanja általa nem használt részét bérbe adja, a bérbeadásból származó bevétel meghaladja az összes bevétel 15 százalékát. A vonatkozó jogszabályokból azt olvastam, hogy így társaságiadó-kötelezettsége keletkezik. Kérdésem: mi a társasági adó alapja: a teljes bevétel, vagy a kedvezményezett összeg feletti rész? A társaságiadó-alapot az általános szabályok szerinti adóalap-módosító tételekkel lehet-e módosítani (értékcsökkenés, rezsiköltség stb.)? Mi az iparűzésiadó-alap? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Jövedelemnyereség minimum alkalmazása Kérdés

Tagi kölcsön Kérdés

Pénzügyi lízing lejárata Kérdés

Országos civilszervezet, ingatlan-bérbeadás után társasági adó Kérdés

Bejelentett részesedés: ezek az elmúlt időszak változásai Cikk

A globálisminimumadó-törvény a bejelentett részesedés témakörében olyan változást hozott, amely számos adózó számára kedvező lehet. A Grant Thornton Magyarország ennek részleteit ismerteti honlapján megjelent írásában.

Friss információs füzet a társasági adó legfontosabb szabályairól Cikk

Új információs füzetet jelentetett meg honlapján a NAV a társasági adó főbb szabályairól, az adóalap-levezetéséről, a legfontosabb adóalap-korrekciós tételekről és adókedvezményekről. (A civil szervezetek – például alapítványok, egyesületek – adózására vonatkozó főbb szabályok külön, a 13. számú információs füzetben találhatók. )

Kkv beruházási kedvezmény Kérdés

Új kedvezmény a társasági adózásban Cikk

2023. december végén, az őszi adócsomag kihirdetését követően az Országgyűlés egy új társaságiadó-kedvezmény szabályait tartalmazó törvényjavaslatot is elfogadott, melynek értelmében 2024. január 1-jei hatállyal bevezetésre került a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás adókedvezménye. Írásunk ezen új társaságiadó-kedvezmény főbb szabályait és igénybevételének feltételeit foglalja össze.

Tárgynyeremény adózása Kérdés

Egyszeri lehetőség a befektetések eladásán elért nyereség adómentességére Cikk

A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti „amnesztiát" vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban – írja sajtóközleményében a Deloitte.

Bevallási határidő Esemény

Megjelent a januári VálaszAdó Cikk

Az adók 2024. évi változásait több menetben módosította az Országgyűlés, illetve a rendeleti jogalkotással túlságosan is összebarátkozó kormány. Az utóbbi becsületére legyen mondva, hogy még a tavaszi ülésszakban törvényesített több tucat rendeletet.

Mikrogazdálkodói könyvelés Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3