508 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalék felhasználható használt tárgyi eszköz beszerzésére is? Illetve bármelyik eszköz kategóriára, nem csak a termelőeszközökre, hanem például céges személygépkocsira, ültetvényre?

Riasztó- és megfigyelő rendszer kiépítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kft. megfigyelő rendszert építtetett ki a telephelyén. Két számla született, az egyik "telephelyi komplett riasztórendszer kivitelezése anyagköltséggel", a másik "videokamerás megfigyelő és képrögzítő rendszer kivitelezése anyagköltséggel". A kérdés az, hogy milyen tárgyieszközcsoportba kell besorolni a két beruházást, valamint milyen vtsz alá sorolhatók be, hogy az értékcsökkenési kulcsot meg tudjam állapítani? Köszönöm a választ!

Visszaigényelhető-e a beszerzés teljes áfája? Kell-e arányosítani? Cikk

Dönthet-e úgy a vállalkozás, hogy a beszerzés teljes áfatartalmát visszaigényli, ha a beszerzett gépekkel végzett beavatkozások egy része áfás, másik része adómentes? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Kata – áttérés év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (alanyi mentes, vállalkozói szja) év közben vált katára. Azokra a hónapokra, amíg nem volt katás, megfizette a járulékokat a jogszabálynak megfelelő mértékben (de nem vette ki kivétként). A katás időszak alatt fizette meg az előző havi járulékokat, amik beszámíthatóak a vállalkozói elszámoláskor költségnek, annak ellenére, hogy azok pénzügyi teljesítése már nem abban az időszakban történtek meg? A tárgyi eszközök értékcsökkenését is folyamatosan tovább kell elszámolni, annak ellenére, hogy a katás időszakban nem lehet költségként elszámolni? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz vagy készlet Kérdés

1.000.000--1.500.000 forint értékben beszerzünk terméket, melyet üzletmenetünk során értékesítünk, de ebben az esetben kipróbálási céllal odaadjuk leendő vevőnknek, aki később eldöntheti, hogy ezt a terméket megvásárolja vagy ugyanilyen terméket újat vásárol tölünk vagy visszaadja vásárlás nélkül. Ha újat vásárol vagy visszaadja ezt a terméket egy másik leendő vevőnek adjuk kipróbálásra. Ezeket az ügyleteket miként kell könyveinkben nyilvántartani készletként, vagy tárgyi eszközként? Legyenek szívesek a lépéseket is leírni. Nagy valószínűséggel ezen termék hasznos élettartama 5 év, csak vevőről vevőre átadjuk, míg valamelyik vevő nem vásárolja meg a már használt terméket.

Tárgyi eszköz – áfalevonás Kérdés

Kedves Szakértő! Segítséget szeretnék kérni tárgyieszköz-beszerzés áfájával kapcsolatban. Adott egy újonnan alakult kft., amely több nagy értékű gépet vásárol, rögtön az indulásnál. A kft. áfásként alakul. A gépek alkalmasak olyan embereken végzett beavatkozásokra is, amelyek kozmetikai jellegűek, tehát áfásak, és olyanokra is, amelyek orvosi jellegűek, tehát adómentesek. De mivel a cég csak most fogja kezdeni a tevékenységét, csak a jó Isten tudja megmondani, milyen arány várható. Az is lehet, hogy csak áfás bevételek lesznek. A kérdésem az lenne, dönthet-e úgy a vállalkozás, hogy a beszerzés teljes áfatartalmát visszaigényli? Továbbá a figyelési időn belül az áfatörvény 135-136. §-a szerint el kell végezni az előzetesen felszámított áfa arányosítását is. Ez tiszta. De azt írja, hogy abban az évben kell először arányosítani, amikor az eszköz teljes évben a tulajdonában volt. Tehát ez esetünkben 2019. évi az utolsó áfa bevallása. 2018-ban nem kell arányosítani semmit, akkor sem, ha esetleg jelentős lenne mégis az adómentes tevékenység aránya? Válaszát előre is köszönöm!

Motor kereskedő kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha motorkereskedő kft. teszt motort vásárol, akkor mi a helyes megoldás: a készletek vagy tárgyi eszközök között tartsam nyilván? Válaszukat köszönöm

Tárgyi eszköz értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban katásként indult az egyéni vállalkozás. 2017. január végével kilépett a kata alól, és az szja-törvény szerint folytatta tovább vállalkozási tevékenységét. 2016 szeptemberében vásárolt magánszemélyként egy tehergépkocsit, ami a nevére is került, mint magánszemély, majd 2017 februárjában bevitte a vállalkozásába. Kérdésem az lenne, hogy az előbb vázolt esetben mi lesz az értékcsökkenési leírás alapja? Lehet-e értékcsökkenést elszámolni az említett eszköz után? Amikor bevitte a vállalkozásba a magánszemély, akkor új bizonylata már nem volt az autóról, mivel azt 2016-ban vásárolta, viszont eredetiségvizsgálatra és rendszámtáblacserére sor került. Köszönöm válaszukat!

Aktiválás dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk dolgozója elszámolásra felvett előlegből készpénzes számla ellenében vásárolt tárgyi eszközt. A dolgozó a pénztárral csak két hónappal később számolt el, ekkor került be a számla a könyvelésbe is. Kérdésem: az aktiválásnak mi a helyes dátuma? A számlán lévő teljesítési dátum vagy a pénztári kifizetés dátuma? Köszönettel: Hajdu Anna

Osztalék tárgyi eszköz formájában, és annak adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban egy kft.-nél felmerült, hogy a cég tárgyi eszközei között lévő, de már fölöslegessé vált kisteherautót (ami után az áfát anno vissza is igényelte) osztalék formájában "kivenné" az egyik tag, amire a törvény lehetőséget is ad, ha a társasági szerződéseben szerepel, hogy nem csak készpénzben kaphatnak a tagok osztalékot. Körbejárva a témát valamelyik szakmai oldalon azt olvastam, hogy természetesen erről ugyanúgy számlát kell kiállítani, mint, ha értékesítette volna a cég a gépjárművet. De akkor áfás lenne, amelynek a közterhe már elég durva lenne (15+14+27%).Véleményem szerint a tárgyi eszköz átadása csak a formátuma az osztaléknak, ettől még az nem értékesítés, hanem osztalékfizetés, aminek az áfához kevés köze van, mondhatnám semmi. Szeretnék Önöktől választ kapni kételyeimre, hogy az az infó csak félretájékoztatás, vagy én nem találok valamit az áfatörvényben. Köszönettel: Szeleszkei Lászlóné

Tárgyi eszköz elszámolása szünetelő áfaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy általános szabályok szerint adózó áfaalany. Vannak tárgyi eszközei kimagasló értékben. Készlete nincs. Áprilisban kettő hónapra, tudjuk előre az időtartamot, szüneteltetni szeretné a vállalkozását, ez idő alatt az eszközöket egyáltalán nem fogja használni. A záróbevallások elkészítése során az áfabevallásban kell-e szerepeltetni a tárgyi eszközöket a megszűnés szabályai szerint? El kell-e vele számolni? A figyelési időszakoknak megfelelően a jelenlegi nettó érték után meg kell-e állapítani és vissza kell-e fizetni az általános forgalmi adót? A vállalkozás júniustól tovább fog működni... Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Alapítvány – szja 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány részére a NAV átutalta az szja 1 százalékából kapott támogatást. Hogyan kell igazolni az összeg felhasználását? Milyen költségekre lehet felhasználni? Tárgyi eszköz is vásárolható belőle? Hogyan kell dokumentálni és könyvelni a felhasználást? Köszönettel: Nagyné

Szünetelő egyéni vállalkozás: adózás az eladott tárgyi eszközök után Cikk

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan kell adózni az egyéni vállalkozás szüneteltetésének idején értékesített tárgyi eszközökért kapott bevétel után. Cikkünkben példákon keresztül részletesen bemutatjuk, mikor, mi a teendő.

Nullára leírt tárgyi eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem nullára leírt tárgyi eszközök térítés nélküli átadására vonatkozik. A cégnek több használaton kívüli kis értékű tárgyi eszköze van, amit egyrészt le lehet selejtezni, de van olyan, amit esetleg valahol használni lehetne (pl. nyomtató, klaviatúra, monitor, székek stb.). A helyfoglalás miatt mindenképpen valamilyen módon el kell távolítani ezeket. Abban az esetben, ha ezeket a használható eszközöket továbbadnák nulla értékkel, milyen áfavonzata van és kinek (milyen érték után)? Válaszukat előre is köszönöm: Asbóth Istvánné

A kiva és az értékcsökkenés. Példákkal Cikk

A cikk azt járja körül, hogyan történik a kivaalanynál a tárgyi eszközök, immateriális javak értékcsökkenésének elszámolása, továbbá, hogyan kell kezelni ezt más adózási formára történő áttéréskor, az elszámolást példákkal szemléltetve.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close