8 találat a(z) táppénzen lévő munkavállaló cimkére

Táppénz alatt munkahely-megszűnés Kérdés

Kismama – jelenléti ív Kérdés

Felmondási idő Kérdés

Elhatárolás felmondás alatt álló bérére Kérdés

Munkabérelőleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkabérelőleget nyújt dolgozóinak, 6 hónapra, adómentesen, melynek összegét a havi bérből vonják majd le. Kérdésünk az lenne, hogy ha a dolgozó egész hónapban táppénzen van, akkor le lehet-e vonni a havi "tartozást"? Ha nem, és kicsúszunk a 6 hónapból, akkor milyen mértékű kamattal kell visszafizetni a dolgozónak a bérelőleget? Illetve lehet-e megállapodást kötni arra az esetre, hogy táppénz esetén a dolgozó vállalja, hogy levonják tőle a havi összeget, vagy azt befizeti a pénztárba? Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Hátrányos jogkövetkezmény alkalmazása keresőképtelenség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló alapbérre és – a prémiumfeltételek teljesítése esetén – havi prémiumra jogosult. A munkavállaló munkaviszonyból származó kötelezettségeit vétkesen megszegte. A munkáltató az Mt. 56. §-a alapján, a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően, egyhavi prémiumot meg kíván vonni a munkavállalótól. (A vagyoni hátrány nem haladja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét.) A munkavállaló időközben keresőképtelenné válik, táppénzre jogosult. A munkáltató jogszerűen dönthet-e a fenti hátrányos jogkövetkezmény alkalmazásáról a munkavállaló keresőképtelenségének ideje alatt? Amennyiben igen, a fenti hátrányos jogkövetkezmény akkor válik alkalmazhatóvá, amikor a munkavállaló ismételten munkába áll, és munkabérre jogosulttá válik? (Tehát a prémiumot az ismételt munkába állást követő havi bérfizetéskor nem fizetné ki a munkáltató?) Köszönettel.

Téves munkabérkifizetés visszautalásának költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Táppénzen lévő dolgozónak adminisztrációs hiba miatt ki lett utalva a havi munkabére. A dolgozó várhatóan még hónapokig táppénzen lesz, így a bért vissza kell utalnia. Kérdésem: a visszautalás bankköltségét kell-e kompenzálnunk? Ha igen, hogyan történik az elszámolása?

Végelszámolás kismama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, hogy egy gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnése esetén hogyan szűnik meg a jogviszonya annak, aki a végelszámolás kezdetén már táppénzen ("9" kód) van? A munkáltató nem szeretné a felmondást alkalmazni. Azt olvastam, hogy elvileg a végelszámolás végével automatikusan megszűnik a jogviszony. Felmondási idő nélkül, de járna neki a végkielégítés és gondolom a megmaradt szabadságot is ki kell fizetni. A kérdés, hogy jól gondolom-e? És, hogy a kifizetést a végelszámolás utolsó napjára kell aktualizálni, a papírokkal egyetemben? Illetve, kell-e bármilyen adatszolgáltatást tennie a munkáltatónak az OEP felé? Illetve lehet-e egyszerűsített végelszámolást indítani? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink