1108 találat a(z) támogatás cimkére

Mezőgazdasági őstermelő, állami támogatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: mezőgazdasági közös őstermelő 2018. évben beruházott egy öntözőberendezést. Abban az évben ki is fizette a teljes összeget. Majd 2019-ben kapott a felére állami támogatást. Azt szeretném kérdezni, hogy az szja-bevallásban most milyen formában kell elszámolni a támogatást és az értékcsökkenést? Kell-e arányosítani? Válaszát előre is köszönöm!

Járulék megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott X Kft., melyben a tulajdonos az ügyvezető is. A feladatát munkaviszonyban látja el. A vírushelyzetre tekintettel csökkentené a munkaidejét és igénybe venné a támogatást. Azonban az említett kft.-n kívül még rendelkezik néhány kft.-vel, melyeknek tulajdonosa és ügyvezetője is egyben. Ezekben megbízási jogviszonyban látja el a feladatot. Ha lecsökken a munkaviszonyban a napi óraszáma, a többi cég valamelyikében nem kell a kieső időre megfizetnie a járulékokat társas vállalkozóként? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni fejlesztési idő igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 105/2020-as rendelet alapján kérhető csökkentett munkaidős támogatásban a munkavállalónak vállalnia kell, hogy a kieső idő 30%-ában egyéni fejlesztési időben vesz rész, mely összefügg a munkakörével vagy a vállalkozás tevékenységével. De ezt hogyan kell majd igazolnia?

Kapott támogatás – taoalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két belföldi, kapcsolt kft. közül az egyik egyszerűsített végelszámolással megszűnik és a kapcsolt viszony okán szeretne végleges pénzeszköz-átadást nyújtani a másik (működő) cégnek, még a végelszámolás időszakában, azaz „megmaradó” vagyonát átadni a kapcsolt vállalkozás részére. Van-e arra mód, hogy a kedvezményezett cég a kapott támogatás értékével (melyet egyéb bevételként kell elszámolnia) a taoalapját lecsökkentse, amennyiben a támogatást nyújtó végelszámolás alatt lévő cég nem akar élni saját adóalapja csökkentéseként elismert költség lehetőségével (mivel a végelszámolás időszakában – érthető módon – negatív az adóalapja) ezért nem kér a kedvezményezettől megfelelő nyilatkozatot, tehát a támogatásra eső tao-t a támogatást nyújtó fizeti meg. Feltételezem, hogy „duplán” semmiképp nem kell megfizetni a támogatásra jutó adót. Ha ez így nem működik, hogyan tudna a végelszámolással érintett cég a kapcsolt kft.-nek pénzeszközt átadni más módon úgy, hogy az erre jutó adót ő fizesse meg, de a kedvezményezettet ne terhelje adóalap-korrekció?

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A csökkentett munkaidős foglalkoztatás munkaerőpiaci programban való támogatással kapcsolatban számomra nem egyértelmű az NFSZ tájékoztatója. Bemásolom a szöveget: "A munkavállaló és a munkaadó a támogatás igénybevételekor vállalja, hogy csökkentett munkaidőben, a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára. Egyéni fejlesztési idő: a munkavállaló a munkaköréhez, vagy a munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó fejlesztés érdekében mentesül a csökkentett munkaidő miatt kieső munkaidő harminc százaléka, amely idő alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség teljesítése alól. Egyéni fejlesztési időre a munkáltató bért fizet. Egyéni fejlesztési időre fizetendő bér (azaz a csökkentett munkaidő miatt kieső munkaidő harminc százalékának megfelelő időre eső bér) összegének kiszámolása: az az összeg, amellyel a támogatás és a csökkentett munkaidőre járó bér közösen eléri a támogatás időtartama alatt a munkavállalónak a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti esedékességgel megállapított havi távolléti díját." A járvány miatt nem megszüntettük a munkaviszonyokat, hanem részmunkaidőre módosítottuk a korábbi teljes munkaidős munkaszerződéseket. A tájékoztató alapján tehát támogatást kérhetünk a jelenlegi nettó és a korábbi, teljes munkaidős nettó bér közötti kiegészítésre? A kérelmet a munkáltatónak és munkavállalónak közösen kell benyújtani a kormányhivatal felé? Várom és köszönöm válaszukat.

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Szja szerint adózó egyéni vállalkozóknál bevételek-e a következők: GINOP 5.1. bérköltség de minimis támogatás, illetve a vállalkozóvá válási támogatás 6 hónap időtartamban? Fel kell-e ezeket tüntetni az szja-bevallásban, ha igen, akkor hol és milyen összegben? Köszönöm a segítséget előre is.

Vállalkozóvá válási támogatás az szja-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozóvá válási támogatást igényelt az egyik ügyfelem, majd egy katás bt.-t alapított. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásban szerepeltetnem kell-e a megkapott támogatást? A vissza nem térítendő támogatás 6 hónapon keresztül került folyósításra. Köszönöm a segítséget!

Bér, támogatás – kinek mi marad a zsebében? Cikk

Az utóbbi időben számos kérdés utalt arra, hogy a veszélyhelyzetben kihirdetett kormányrendeletekben foglalt rendelkezések miként érintik a munkavállalók és a munkáltatók terheit.

Társasház Kérdés

Üdvözletem! Van egy társasház, amelynek évek óta alkalmazásában áll egy férfi. Ennek az embernek pár napja a háza porig égett. A lakók szeretnének segítséget nyújtani neki úgy, hogy a közösköltségen felül aki szeretne és lehetősége engedi x ezer forintot utal a ház számlájára. A közösképviselő pedig hónap végén egyösszegben készpénzben kifizeti azt az érintett személynek. Ez az ő elképzelésük. Véleményem szerint ez nem igazán járható út, nem látom a befizetések és a kifizetés milyen jogcímen lenne kivitelezhető, illetve tekintve, hogy a férfi a társasházzal munkaviszonyban áll, különösen nem. A megsegíteni akart személy bankszámlanyitása lenne nyilván kézenfekvő megoldás, de az esetünkben egyéb okok miatt nem opció. Közgyűlést jelen helyzetben a tulajdonosok 1/10-e hívhatna össze, de nyilván senki nem akar most senkivel gyülekezni. És egyébként sem lehet kötelezővé tenni a segítségnyújtást. A tulajdonosok döntő többsége jelezte segítő szándékát, de azok jó része egyébként sem a házban lakik, tehát a készpénzes magánszemélyek közötti megoldás sem opció, kihagyva teljesen a társasházat (ahogyan az egyébként a technikai részen túl ki is maradna belőle). Tudnának valamit javasolni a helyzet megoldására, ami minden szempontból szabályos lehetne? Köszönettel

Őstemelő adózása, ha csak területalapú támogatás bevétele volt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy őstermelőnek csak és kizárólag támogatásból (csak területalapú támogatás) származó bevétele volt 2019-ben, hogyan adózik az szja-ban? Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Vitányi Zsuzsanna

Megszakítás nélküli foglalkoztatás, bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormány csökkentett munkaidejű bértámogatásával kapcsolatban kérdezném, hogy a munkavállaló március 16-ától fizetés nélküli szabadságon van, de most visszajönne 4 órában (régen napi 8 órában dolgozott), igényelhetik-e a támogatást, vagy az, hogy fizetés nélküli szabadságon volt, kizárja a támogatásból? A kérelmező nyomtatványon megkérdezik, hogy kihasználta-e már a munkáltató az egyéb lehetőségeket, például állásidő, fizetés nélküli szabadság, emiatt számomra nem tiszta, hogy a fizetés nélküli szabadság most megszakítás-e, vagy sem. Várom megtisztelő válaszát.

Fagykár, szárazság: nő a biztosításhoz kötött támogatás mértéke Cikk

Már megnyílt az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete, ezzel lehetővé vált a biztosítási díjtámogatás igénylése is. Az eddigi 30 százalék helyett idén már a 20 százalékot meghaladó mértékű hozamcsökkenést eredményező kedvezőtlen éghajlati jelenségek esetén is segít a díjtámogatott biztosítás, illetve a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százaléka helyett annak 70 százalékára nőtt, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás támogatása Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! Több helyen olvasható volt a részletek megjelenése előtt, hogy azon munkavállalók esetén, akik átkerültek távmunkába március 15-e után, ez a támogatás nem lesz igényelhető. Mi ezt a feltételt nem látjuk? Például hotelek esetén, amelyek bezártak, vagyis semmilyen formában nincsen most valós munkaidő, igénybe vehető a támogatás ezen formája (járulék és szocho-kedvezmény mellett)? Kérdés itt az, hogyha 4 órás munkaszerződést fenntartják (munkaidőkereteket lezárják), akkor ha fel vannak mentve a munkavégzés alól, akkor lehet-e a támogatást igényelni? Másik kérdés, mert itt sem egyértelmű a kommunikáció, hogy mennyi is lesz ra végső nettó és mennyi lesz a munkáltató költsége. Pl. ha sima havi munkabéres (nix pótlékok, mert ebben az esetben a távolléti díj és a havi bér megegyezik) esetén 50%-ra lemegy a munkaidő, akkor a korábbi bére 50%-át a ledolgozott munkaidőre kapja meg a munkavállaló a munkáltatótól, a korábbi bére 15%-át kapja meg egyéni fejlesztési időre tekintettel a munkáltatótól (mondjuk ennek a definíciója szerintem zavaros) és a maradék 35%-ot nettó bér formájában kapja meg az államtól. Vagyis ha jól értelnezzük a munkavállalónak a nettó bére alap esetben változatlan marad (mint a 8 órás bér). A munkáltató költsége nem a felére esik le, hiszen a fejlesztési időt is a munkáltatónak kell finanszíroznia, így adott esetben a korábbi bruttó bér 65% (+SZOCHÓ+SZAKKÉPZÉSI) lesz a költsége. Jól értelmezzük a rendeletet? Köszönjük Péter

Alapítványi iskolának adott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosainak gyermeke alapítványi iskolában jár. Az iskolának adott támogatást a kft. Mire figyeljünk az adózás és számvitel szempontjából? Segítségét előre is köszönöm

Közhasznú egyesület támogatást ad magánszemélyeknek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvény 1. sz. melléklet 3.3 pontjában leírtak alapján "..közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek,...... nem pénzben adott juttatás értéke (ide nem értve az e törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat), pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás,.." A közhasznú egyesület évente 3 pályázatot ír ki konferencián való előadással való részvételre, utazási, szállásköltséget támogatására. A pályázatokon volt egyetemi vagy jelenlegi hallgatók pályázhatnak. A fenti jogszabályra hivatkozva a pénzben adott támogatás adható-e adómentesen az adott határig, és csak a felette lévő összeg adózik, ha csak egyszer nyer az adott hallgató, nem havonta? Ha adható adómentesen, kell-e a nyertes pályázónak igazolnia a kapott összeget mire költötte el? Igazolnia kell az egyesület felé (egyesület vagy magánszemély nevére szóló) számlákkal? Vagy elegendő a nyertes pályázóval kötött szerződésben kikötni, hogy csak a cél szerinti kiadásokra használhatja fel? Nem pénzbeli adott juttatásnak minősül, ha az egyesület kifizeti a nyertes pályázónak az utazási, szállás, konferencia felmerült költségeit a hallgató helyett értékhatár nélkül? A számla itt az egyesület nevére fog szólni, vagy a hallgatóra is szólhat? Ha lehet példákkal kérem a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs