69 találat a(z) szolgáltatásnyújtás cimkére

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi építkezésen bontási munkálatokat és földmunkát végzett egy szlovák alvállalkozó cég, nincs magyar adószáma, nincs magyar telephelye. Az ingatlan budapesten helyezkedik el. Szlovák közösségi adószám alatt állította ki a számlát. Áfát nem tüntettet fel, és a magyar áfatörvény szerint ez még fordított áfás is. Milyen szöveg/megjegyzés szerepeljen ebben az esetben a számlán, amit kötelező feltüntetni? Az áfa-bevallásban ilyen esetben hol/melyik sorban/sorokban kell feltüntetni? Kell-e 17A60 összesítő nyilatkozatot készíteni ebben az esetben? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv

Evaalany szolgáltatásnyújtása külföldi (EU-s) kifizetőnek Kérdés

Gyógytornász evaalany, külföldi (EU-s) kifizetőnek végezne szolgáltatást Magyarországon. Kell-e közösségi adószámot kérnie? Ha megkéri a közösségi adószámot, kell-e áfabevallást adnia, vagy csak elég az A60-as összesítő? Ezt mindig be kell adni negyedévente, vagy csak ha lesz ilyen gazdasági esemény? Előre is köszönöm.

Szolgáltatásnyújtás harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi bt. sportszolgáltatást nyújtana harmadik országba. A szolgáltatásnyújtás teljesítésének helye külföld lenne. A számlát áfa felszámítása nélkül kell kiállítanunk? Milyen igazolást szükséges beszerezni a külföldi partnertől ez esetben? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Ingyenes juttatás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek lesz egy olyan szerződése, hogy bontott oszlopot ad magánszemélynek, amit vállalkozóval le is fogunk ásatni. Térítés nélküli eszközátadás és szolgáltatásnyújtás lesz. Hogyan adózzuk, milyen adat kell a magánszemélytől? Áfás összeg lesz a nettó egyéb jövedelem? Bruttósítjuk az szja miatt, és erre fizetjük meg a 22 százalék ehót? Vállalkozó számlája NI lesz! Köszönöm megtisztelő válaszát!

Adómentes szolgáltatás Kérdés

Katás alanyi mentes adózónál mit jelent, hogy az értékhatárba nem számít bele az f. pont szerinti 86. § (1) a-g szerinti adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatásnyújtás? Az illető biztosítás-, hitel- és pénzközvetítést végez (630391).

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás áfa (és közösségi adószám) nélkül Kérdés

Ügyfelem 2012 júliusában igényelt közösségi adószámot. 2012 januárjában koncertet adott Kínában, a fellépést egy ciprusi cég szervezte. Ügyfelem a ciprusi cég számára áfa nélküli számlát adott a közreműködésről. A számlán ügyfelem közösségi adószáma nem szerepel (nem volt ekkor érvényes adószáma), de a megrendelő ciprusi cégé igen. Megítélésem szerint a számla kiállítása áfa nélkül helytelen volt. Ha a ciprusi cég nem lesz közreműködő, akkor az áfát meg kell fizetni, és úgy gondolom, hogy a belföldi áfa-értékesítési sorba kell beállítani az összeget. Jól gondolom? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Mennyi az annyi? Fejtörő az áfakulcsokról Cikk

Hosszú kérdés-felelet szimulációs játék alapján dönthetik el a vendéglátósok 2017-től azt, hogy a felszolgált, eladott ételre és italra milyen áfakulcsot számíthatnak fel.

Áfatörvény területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az áfatörvény területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtást végez Hollandiában. Az értékesítésről szóló számlán jelöli, hogy a szolgáltatás Magyarországon az áfakörön kívüli, de a vevőnél adóköteles, vagyis a szolgáltatás után a vevő köteles áfafizetésre. Ezen kívül a társaságnak minden tevékenysége áfaköteles. Kérdésem a következő: jól gondolom-e, hogy az áfatörvény területi hatályán kívüli szolgáltatás végzésével a társaságnak nem kell az előzetesen felszámított áfát arányosítani? Várom szíves válaszát.

Közösségi szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó előadó művészeti tevékenységet folytat (zenész). Uniós országban lép fel. A megrendelő rendelkezik közösségi adószámmal. A fellépésről az egyéni vállalkozó managere állít ki számlát, majd szerződésük értelmében az egyéni vállalkozó állít ki számlát a teljesítményéről a managere részére. A szerződésükből kiderül, hogy ez a teljesítés például Szlovákiában ment végbe. A manager magyar cég, akinek van közösségi adószáma, magyar adóalany. Az egyéni vállalkozó nem rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozónak kell-e kérnie közösségi adószámot, milyen módon kell a számláját kiállítania? Magyar, vagy közösségi szolgáltatásnyújtásnak minősül? Köszönöm!

Sírkő-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Temetkezési vállalkozó sírkövek értékesítésével is szeretne foglalkozni. Online pénztárgép miatt kérdezném a következőt: bemutatóhelyen lehet kiválasztani a sírkövet a megrendelőnek. A vállalkozó előkészíti a sírhelynél a területet (betonalapot készít) és a kért szöveget a sírkőbe faragja az elhelyezés előtt, majd kiszállítja és felállítja a temetőben. A kérdésem az lenne, hogy ez TEÁOR 4778 szerinti kiskereskedelmi értékesítés vagy szolgáltatásnyújtás (és a vállalkozó által megvásárolt sírkő alapanyag)? Köszönöm a választ előre is.

Van adószáma, nincs adószáma? Így ellenőrizheti külföldi partnerét Cikk

Szolgáltatásnyújtás esetén gyakran felmerül a kérdés, mit lehet tenni akkor, ha a szolgáltatás igénybe vevőjéről nem tudjuk, hogy adóalany-e vagy sem, hogyan kell ilyenkor a szolgáltatásunkat számlázni? Ez a kérdés főként a brit cégek esetén merül fel, amelyeknek jellemzően 82 ezer font bevételig nincs áfa adószámuk. Más államok esetén is felvetődhet ez a kérdés, hiszen például nagyon sok helyen a cégeket akkor tekintik adóalanynak, ha munkavállalót foglalkoztatnak.

Szolgáltatásnyújtás teljesítési helye Kérdés

Kedves Szakértő! Egy belföldi gazdasági társaság a tevékenységéhez külföldről (közösség területéről) szerzett be gépeket. A későbbi karbantartást, javítást az eladó (közösségi adóalany) végezte, aki áfa hatályán kívüli szolgáltatást számlázott le nekünk. Helyesen jártak-e el, és befogadhatjuk-e a számlájukat, mint közösségi szolgáltatásnyújtást? Felmerült bennünk, hogy mivel a szolgáltatás Magyarországon teljesült, nem kellett volna-e nekik itt adóalanyként regisztrálni, és ez alapján magyar áfával növelt számlát kiállítani részünkre? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó alanyi adómentességi határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó esetében hogyan értelmezendő az áfatörvény 188. § (1) bekezdésében az alanyi adómentesség felső értékhatáraként megfogalmazott "...összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték összege..."? Ez pénzügyileg rendezett bevételt, azaz az általa kiállított számlák értékéből csak a már megtérített pénzösszeget jelent? Avagy az átutalásos fizetési móddal kiállított számlák értéke is beleszámítandó az értékhatárba, még akkor is, ha azok ellenértékét még nem kapta meg, azaz még nincsenek kiegyenlítve? Köszönöm válaszát!

Lakásszövetkezet – áfa kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem a lakásfenntartó szövetkezetnek és a szövetkezet által végzett tevékenységeknek áfatörvény szerinti megítélésében. A lakásfenntartó szövetkezet önkéntes társuláson alapuló, önálló gazdálkodó szervezet, melynek biztonságos fenntartására és szabályszerű és szakszerű működésére, valamint a tagok érdekeinek érvényesítésére a 2004. évi CXV. törvény (lakásszövetkezetekről) előírásait kell alkalmazni. A lakásszövetkezet a lakóépületek építésére és fenntartására létrejött gazdálkodó szervezet. Fenti bekezdés alapján a lakásszövetkezet a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 85. paragrafus p) bekezdése szerint együttműködő közösségnek számít-e? Amennyiben a lakásszövetkezet nem együttműködő közösség, akkor a tagok és a nem tag tulajdonosok felé nyújtott szolgáltatásait (belső szolgáltatás) a forgalmiadó-törvény mely paragrafusai szerint kell besorolni, illetve figyelembe venni? Köszönettel!

Belföldi beszerzés áfája közösségi szolgáltatásnyújtása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar, áfafizetésre kötelezett cég Európai Uniós és svájci székhelyű társaságoknak végzi az alábbi szolgáltatásokat: értékesítési tréning szervezése, honlapfordítás, tolmácsolás. Ezeket a szolgáltatásokat áfa nélkül számlázza ki, mivel a szolgáltatást igénybevevő adóalanyok (mind adóalany) székhelye a Közösségen belül és Svájcban van. Kérdésünk az, hogy tekintettel arra, hogy a cég más bevételszerző tevékenységet nem végez, így helyénvaló-e az, hogy a felmerülő költségek (belföldi beszerzésű költségek) elszámolása után áfa szempontjából folyamatosan visszaigényelhető áfás lesz? Vagy azoknak a költségeknek az áfatartalmát nem vonhatnánk le, amelyek ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódnak? Például az értékesítési tréninget Magyarországon tartják meg, amelynek megszervezését elvégzi a magyar cég, majd a költségeket továbbszámlázza a megbízó uniós partner felé. A tréning során felmerülő költségek 27 százalékos áfát tartalmaznak (például vendéglátás díja, terembérleti díj), amelyet így a magyar cég visszaigényelhetne, vagy mivel áfa nélkül számlázza tovább, így nem igényelheti vissza őket, csak költségként veheti figyelembe? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close