55 találat a(z) szja-kötelezettség cimkére

Digitális nomádok adózásáról általában Cikk

Cikkünkben dióhéjban összefoglaljuk a digitális nomádok adózására vonatkozó legfontosabb jogszabályi összefüggéseket.

Elengedett pótbefizetés adózása Kérdés

Ingatlan kivonása egyéni vállalkozásból Kérdés

Katás ügyvédi iroda kifizetése Kérdés

Részmunkaidős nyugdíjas szja-kötelezettsége Kérdés

Kirendelt külföldi munkavállalókkal kapcsolatos adózási kérdések Cikk

Magyarország és Törökország közötti megállapodás alapján munkaerőt rendeltek ki magyarországi építőipari munkavégzésre. A nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékokat a török munkáltató rendezi Törökországban. Magyarországon a vendégmunkások nem kapnak taj-számot. Milyen adófizetési kötelezettségei vannak a munkavállalóknak és a magyarországi bejegyzett fióktelepnek? Olvasónk kérdésére Horváthné Szabó Beáta adószakértő adott választ.

Nem létező kötelezettség Kérdés

Egy társaság könyvelőt váltott. A "hozott", nyitó adataiban olyan NAV felé fennálló szja-kötelezettség szerepel, ami a folyószámláján nem található meg, valójában nem is létezik. Megnéztük az előző évi könyvelést, de ez valami régi előírás lehetett. Mivel a cégnek előtte ráadásul másik tulajdonosa is volt, nem tudjuk leellenőrizni a valódiságát. Jelenleg is ott van a nagyösszegű, milliós előírás a kötelezettségei között. Mit tehetünk?

Osztalék Kérdés

2015 szeptemberében alakult betéti társaság közel 10 millió forintos nyereséget fog realizálni. A tulajdonosok osztalékot szeretnének felvenni. Szeretném megtudni, milyen korlátok vonatkoznak rá, és milyen szabályok vonatkoznak a kifizetésre, számfejtésre, adózásra (szja, eho), könyvelésre.

Nyeremény adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a facebook-profilján hirdet 20 ezer forint értékű nyereményt, ami nem készpénz, hanem egy igénybe vehető szolgáltatás. Azok között sorsolja ki a nyereményt, akik megosztják vagy lájkolják a hírdetését. Kérdésem, hogy milyen adókötelezettsége keletkezik a 20 ezer forint kisorsolt nyeremény után, és van-e bejelentési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

Whole life biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kft. fizeti a whole life biztosítás díját, ahol a kedvezményezett magánszemély. A szerződő személyében változás következne be, kft. helyett magánszemély fizetné tovább, de nem a kedvezményezett. Ebben az esetben kinek keletkezik szja-, ehofizetési kötelezettsége, és milyen mértékű? Válaszukat előre is köszönöm.

Foglaló visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég magánszemély vevőjének a foglaló kétszeres összegét fizeti vissza. Kell-e az eredeti foglaló összegén túli részből szja-előleget levonni, illetve milyen egyéb adóterhe lehet? Köszönöm a válaszukat.

Evakivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy eva hatálya alatt működő bt., amely kettős könyvvitelt vezet. A bt. beltagja kettő másik cégben 36 órát meghaladó munkaviszonyban van bejelentve. A bt.-ből tagi jövedelmet nem vesz ki. A bt. negyedévet követően a bevétel után a 37 százalékot késve, de megfizeti. A bankszámláról azonban havonta legalább kétszer osztalékmegjelöléssel pénzt vesz fel. Kérdésem az, hogy ezután az osztaléknak van-e adó-, vagy járulékterhe? Mire kell ilyen esetben figyelni? Köszönöm a válaszát.

Külföldi cserediák jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több országból (Portugália, Tunézia) Magyarországon tanuló cserediákot megbíztak egy ügy lebonyolításával, megbízási szerződéssel, nulla forint megbízási díjjal. Ennek elintézéséhez külföldre (Franciaország, Portugália) kellett utazni, melyhez kiküldetési utasítás készült. Az a kérdésem, hogy a kiküldetés elszámolásakor keletkező adóköteles jövedelemből kell-e személyi jövedelemadót vonni, ez Magyarországon adóköteles jövedelem-e, vagy csak igazolást adunk ki, és a saját országukban adóznak ezen összeg után? Jelenleg sem adóazonosító jellel, sem taj számmal nem rendelkeznek. Köszönettel: Csákányos Katalin

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló kapott egy járulékigazolást, amely tartalmazza az éves levont, illetve megfizetett járulékokat, s azon százalékos eho címén nulla szerepel. A munkáltató elvileg a cafetériakereten felül adott a munkavállalónak x forint magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, ami a magánnyugdíj-pénztár igazolása szerint ez munkáltatói befizetés és nem adomány. Ebben az esetben a munkavállalónak be kell-e vallania azt az szja-bevallásban? Illetve jól gondolom, hogy a munkáltatónak ez szja- és ehokötelezettséget eredményez, vagy van olyan lehetőség, mely szerint a munkavállalónak kell megfizetnie az szja-t és az ehót (az adomány lehetőségén kívül)? Várom mielőbbi válaszát.

Pótbefizetés osztalék-követelés átadásával Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy társaság tagjai a pótbefizetést nem pénzbeli szolgáltatás útján, a társaság által még ki nem fizetett osztalékból származó követelésük átadásával teljesítik, kell-e személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást fizetni a követelés átadásakor? Ha igen, a pótbefizetés értéke az osztaléknak a levont adókkal csökkentett nettó értékével egyezik meg? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink