457 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Kata – szja Kérdés

Kedves Szakértő! Mellékállású katás és főállású alkalmazott vagyok egy gépjárműipari cégnél. Tudomásom szerint a katabevallásomat február 26-áig kell elkészíteni és beküldeni a NAV számára. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásomat el kell készítenem, vagy azt a NAV elkészíti, és közzéteszi március 15-ével, ahogy a levélben írták? Valamint a vállalkozásomban szükségem lenne néha kisegítőre, akit megbízási jogviszonyban, megbízási szerződéssel foglalkoztatnék. Milyen adófizetési vonzata van? Az összeg eltérő lehet, a munkanapok számától függően nagyjából 30-40 ezer forint lenne a fizetése. Válaszát előre is nagyon köszönöm, hiszen sokat fog segíteni! Üdv: Kérdező

Mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az szja-bevallásra vonatkozik: Egyéni vállalkozó (nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. csak mezőgazdasági tevékenységet végez: melyik szja-bevallási nyomtatványon (13 v. 12) számolja el a bevételeit és költségeit? Köszönöm válaszát.

Külföldön nyert pénzdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Profi sportoló (teniszező) külföldi versenyen pénzdíjat nyer. A kifizető állammal van egyezmény a kettős adózás kizárásáról. A kifizetők többsége von adót a nyereményből – Angliában és az Egyesült Arab Emirátusokban nem, mivel a kifizetett összeg adómentes. Helyesen járunk-e el akkor, ha a bruttó pénzdíjakat tájékoztató adatként tüntetjük fel az szja-bevallásban, és itthon nem fizet a sportoló sem adót, sem ehót ezen nyeremények után?

Osztalék ehója – szja-bevallás Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket. Egy magánszemély 2016-ban osztalékelőleget kapott, melyből a cég levonta a 15 százalékos szja-t, melyet a '08-as bevallásban be is vallott. A magánszemély az osztalékelőleget az szja-bevallásában tájékoztató adatként bevallotta a levont szja-val együtt. 2017-ben, a beszámoló elfogadásakor az osztalékelőleg osztalékká vált (ugyanannyi a jóváhagyott osztalék, mint az előleg), ekkor a cég az 14 százalékos ehót a magánszemélytől levonta, a '08-as bevallásba bevallotta és meg is fizette. Kérdésem a magánszemély 2017. évi szja-bevallásával kapcsolatos. Egyrészt bevallja az osztalék címen kapott jövedelmét és a levont adót a külön adózó jövedelmek között, de mi a helyzet az ehóval? Be kell-e vallani a kifizető által levont és megfizetett ehót az szja-bevallásban, és ha igen, akkor a bevallás melyik sorában? Előre is köszönöm a válaszukat.

Hibás adóbevallás: új lehetőség, hogy megússza az adóellenőrzést Cikk

Január 1-jétől lehetőség nyílt arra, hogy az adózók előre bejelentsék önellenőrzési szándékukat. Az állami adó- és vámhatóság a bejelentéstől számított tizenöt napig nem indíthat adóellenőrzést a bejelentéssel érintett adónemre, illetve adómegállapítási időszakra – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

M30-as 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az M30-as igazolás kiadása kötelező-e most 2018-ban? Ugyanis azt olvastam a neten, hogy miután a NAV készíti az szja-bevallásokat, nem feltétlenül kötelező. Köszönöm.

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

Így változtak az szja-bevallás szabályai 2018. január 1-jétől Cikk

2018. január 1-jén hatályba lépett az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, melynek következtében változtak a személyi jövedelemadó bevallás szabályai – írja tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

1753-as szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kell-e és hogyan kell szerepeltetni az szja-bevallásban azt, ha valaki 4 éve örökölt szántó művelési ágú külterületi ingatlanját eladja 10 millió 500 ezer forintért? 2.) Egy dolgozó 2017. januártól októberig Angliában dolgozott, majd novembertől decemberig itthon, egy kft.-ben. A 1753-as bevalláson kell-e szerepeltetni és melyik soron az Angliában kapott jövedelmet? Igazolást adott le a külföldi jövedelméről és a kint levont adóról. Válaszukat előre is köszönöm .

Ennyit lehet spórolni az NGM szerint, ha a NAV készíti a bevallásokat Cikk

Mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha a tervek szerint 2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, és megszűnik a papíralapú bevallás – közölte Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Szerb állampolgár magyar belföldi jövedelme utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szerb állampolgár munkaviszonyban Magyarországon dolgozott 2016-ban, jövedelme Magyarországról származott, belföldi illetőségű volt. Három gyermeke van, akikre érvényesíthetné a családi adókedvezményt, akik Szerbiában élnek/éltek. 2016-ban már csak adóazonosítóval lehet családi kedvezményt érvényesíteni, hogyan tudjuk a 1653-as bevallást önellenőrizni és érvényesíteni a családi adókedvezményt? Köszönettel: Nagy Katalin

Vége a munkáltatói szja-bevallásnak, őstermelőknek is készül adótervezet Cikk

Már a 2017. évre vonatkozóan sem állapíthatják meg a munkáltatók a munkavállalók adóját, és a magánszemélyeken kívül a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is bevallási tervezetet készít az adóhatóság a 2017. évről. Határozatlan időre lehet majd rendelkezni az egyházi adófelajánlásról. Már az idei évre vonatkozóan is emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes napidíja

Családi gazdaság nagykorúvá vált tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaságban édesapa és gyermeke van, a gyermek idén júniusban betöltötte a 18. életévét, tehát biztosítottá vált, így meg kell fizetnie az előírt járulékokat. Kérdésem az, hogy a tavalyi év bevételét (a 2016. évi bevételük nem haladta meg a 8 millió forintot) kell alapul venni a járulékok számításánál? Nappali tagozatos diák, ez befolyásolja-e a járulékfizetést? Illetve kell-e neki is adószámot kiváltania? Vagy működhet tovább a családi gazdaság az édesapa adószámával, és a gyermekre tekintettel be kell adni az 58-as bevallást a nagykorúvá válásától kezdve? Továbbra is feleződik-e a bevétel? Válaszukat előre is köszönöm!

1653-as bevallás hibás folytatás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Kérném, szíveskedjen segíteni abban, hogy a 1653 A lap 7. sorában kitett x jelölés hatással van-e a mezőgazdasági tevékenység nyílatkozatára is. Ügyfelem áfás őstermelő, mindig tételes elszámolás alapján készítettük el a bevallását. 2016-ban a leadott anyag alapján az őstermelésből nem volt 600 ezer forintot meghaladó bevétele. Az alap bevallásában csak az önkormányzattól kapott tiszteletdíjat tüntettük fel, és ehhez jelöltük a 10 százalékos költségelszámolást. Később, a bevallás leadása után vette észre az őstermelő, hogy egy permetezőt eladott, hozta számlát róla, az áfát önrevízióval rendeztük. A 1653-as bevallásban megtettük a nemleges nyilatkozatot az őstermelés bevételéről, viszont az 53-as A lap 7. sorából nem töröltem a nyilatkozatott. Az ellenőrzés most azt kérte, hogy adjunk be önrevíziót, hogy az őstermelésre is ugyanaz az elszámolás érvényes, mint amit az első alapbevallásban tettünk. Kérdésem, hogy valóban így van-e, és hol van ez az szja-törvényben leírva? Nagyon várom mielőbbi segítségét! Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Elégedett az elektronikus szja-bevallással a miniszter Cikk

Az szja-bevallási korszak idén véget ért; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus szja-rendszere minden adózót mentesített a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól - jelentette ki budapesti tájékoztatóján Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a magyar e-szja példaértékű lehet az Európai Unióban. Tállai András miniszterhelyettes, a NAV vezetője bejelentette: szeretnék továbbfejleszteni a rendszert, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen adminisztrációval eltöltenie.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close