521 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Egyéni vállalkozó készlete az szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó bevallásában zárókészletként csak a kifizetett készletet (árut) kell szerepelteti vagy pedig az üzletében fizikailag fellelhető összes árut, függetlenül attól, hogy annak kifizetése megtörtént-e? Másképpen fogalmazva, a zárókészlet tartalmaz-e olyan árut, mely a pénztárkönyvében árubeszerzésként nem szerepel? (Az áru leszállítása megtörtént, egy részét már értékesítette december 31. napja előtt, de a szállítónak az áru kifizetése december 31. napját követően történt meg.)

1853-as bevallás hiánypótlása Kérdés

Tiszelt Tanácsadó! Segítséget szereznék kérni a következő javításban. A családi gazdaságnak két tagja van, a 1853-as bevallásban lakásbérbeadásból, illetve őstermelésből származó bevétel szerepel, a 18SZJA-12-01. lap c részében. A családi gazdaság másik tagjának bevallásából kimaradt az östermelésből származó bevétel. A NAV ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy önrevízióval nem lehet kitölteni a mezőgazdasági kistermelő nemleges nyílatkozatát, a választási lehetősége azzal elveszett, hogy a beadott bevallásba nem írt be adatot. Ő már nemleges nyílatkozatot nem tehet, nem önrevíziózhat a 12-01 lapon. A két tagnak egyforma adózási elszámolást kell folytatni, hogyan lehet ezt megoldani? Kérdésem, lehetséges-e, hogy az egyik tag a 12-01. lapon nemleges nyílatkozatot tett, a másik meg a 12-02. lapon tételesen számol el? Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Költséglevonás magánszemély elkülönülten adózó jövedelméből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemélynek a tárgyévben önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik, de a hozzá tartozó levonható költségekről a számlák csak a következő évi teljesítési dátummal kerülnek kiállításra, és csak a következő évben kerülnek kifizetésre, mi a jövedelemszámítás helyes módja? Levonhatók-e a tárgyévi szja-bevallásban? Vagy a tárgyévi szja-bevallásban 90 százalékos költséghányadot kell választani, és önellenőrizni kell a bevallást, amikor a költségek kifizetésre kerülnek? Vagy egyáltalán nem vehetők figyelembe? Vagy más eljárás a helyes? Segítségét előre is köszönöm!

Önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly augusztusban gabonát vettünk egy őstermelőtől, akiről most derült ki, hogy nem volt érvényes betétlapja. A 08-as bevallásunkat önellenőriznünk kell, az ehót mi fizetjük, AJK nyomtatványon jelezzük, hogy tévesen nem vontunk adót. Az adóhivatal határozattal megállapítja az adózó terhére a fizetendő szja- t. A magánszemélynek ebben az esetben nem kell a 2018-as szja-bevallását önellenőriznie, és feltüntetni ezt a jövedelmet, mint önálló tevékenységből származó jövedelem? De akkor melyik soron fog szerepelni a határozat szerint megfizetett adó? Vagy ebben az esetben a 2018. évi bevallás ezt a jövedelmet nem tartalmazza?

Bt.-ügyvezető adózása és járulékai külföldi munkavégzés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. ügyvezetője 36 órás munkaviszonnyal rendelkezett egy másik magyar cégnél. Ezt a munkaviszonyát megszüntette, és egy EU-n kívüli érdekeltségű óceánjáró hajón vállalt munkát. A külföldi munkavégzés alatt Magyarországon van-e szja- és járulékfizetési kötelezettsége a társas vállalkozásnak?

Irattározás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alkalmazottak szja-bevallását mennyi idő elteltével lehet selejtezni, vagy esetleg azok is úgy "viselkednek", mint a munkaügyi anyag? Segítségét köszönöm, Ildi

Ingatlaneladás – szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 1998-ban telket vásárolt, 2005-ben használatba vételi engedélyt kapott a családi házas ráépítésre. 2017-ben leválasztotta a két szintet, és társasházat alapított. 2018-ban eladta a két különálló lakást, egyenként 25 millió forintért. A telket 700 ezer forintért vette, az építkezésről nincsenek már meg a számlák. A felújításra, leválasztásra 2016-ban és 2017-ben 2 millió 950 ezer forintot költött az adózó. Keletkezett szja-bevallási és -fizetési kötelezettség? Segítségét előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámos magánszemélyek! Kétszázezer bevallást vár még a NAV Cikk

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélynek május 20-áig ki kell egészíteniük a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy önállóan be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Külföldi befektetés: amire különösen figyelni kell a magyar szja-bevallásban! Cikk

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania. Ebben az esetben a magyar adóbevallását bizonyosan a befektetési szolgáltató által adott kimutatás szerint készíti el. Ez azonban nem tekinthető a magyar adójogszabályoknak megfelelő megoldásnak, és azzal az eredménnyel járhat, hogy egy adóhatósági vizsgálat adóhiányt állapít meg, és szankciókat szab ki – figyelmeztet a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Itt az idő az szja-bevallásra! Ebben különleges a magyar rendszer Cikk

Minden harmadik adófizető megnézte az adóbevallási tervezetét, másfél millióan az interneten tekintették át az iratot – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t. A pénzügyminiszter kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében is egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, így néhány éven belül a közigazgatás első papírmentes hivatala lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az szja-bevallásokban figyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására Cikk

Az szja-bevallások elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására – hívja fel a figyelmet a Deloitte a május 20-ai benyújtási határidő közeledtével.

Gázolaj-visszatérítés szerepeltetése az szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az 53-as bevallás 12-02-es lapján a 12-es, 14-es sorok valamelyikében fel kell tüntetni a gázolaj-visszatérítést, vagy csak a 11. sorban? Köszönöm: Boros Zsanett

Kezdő katás vállalkozó vissza nem térítendő bértámogatásának szja-bevallása Kérdés

Be kell-e vallani kezdő katás vállalkozó vissza nem térítendő bértámogatását, ha nem volt más jövedelme a bértámogatáson kívül és a kisadózói jövedelme alapján? Valamint az iparűzésiadó-bevallásban kell-e szerepeltetni?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, akinek az állandó lakcíme is Magyarországon van, 2018-ban 11 hónapot külföldön tartózkodott. Itthon kapott álláskeresési járadékot, arról szja-bevallást kell benyújtania. Külföldön van némi keresete, de nincs állandó munkahelye. Az alkalmi munkákból származó bevételt fel kell tüntetni az szja-bevallásában, vagy a külföldön leadózott jövedelmet nem kell figyelembe venni, Magyarországon nem keletkezik adókötelezettsége? Nem EU-s ország, de van egyezmény a két ország között. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A NAV központi ügyfélszolgálatai tovább tartanak nyitva május 20-áig Cikk

A személyi jövedelemadó bevallás május 20-ai határideje miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2019. május 6-ától (jövő hét hétfőtől), május 20-áig (hétfőig) hétköznaponként rendkívüli nyitva tartással várják az ügyfeleket – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close