452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

M30-as 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az M30-as igazolás kiadása kötelező-e most 2018-ban? Ugyanis azt olvastam a neten, hogy miután a NAV készíti az szja-bevallásokat, nem feltétlenül kötelező. Köszönöm.

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

Így változtak az szja-bevallás szabályai 2018. január 1-jétől Cikk

2018. január 1-jén hatályba lépett az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, melynek következtében változtak a személyi jövedelemadó bevallás szabályai – írja tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

1753-as szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kell-e és hogyan kell szerepeltetni az szja-bevallásban azt, ha valaki 4 éve örökölt szántó művelési ágú külterületi ingatlanját eladja 10 millió 500 ezer forintért? 2.) Egy dolgozó 2017. januártól októberig Angliában dolgozott, majd novembertől decemberig itthon, egy kft.-ben. A 1753-as bevalláson kell-e szerepeltetni és melyik soron az Angliában kapott jövedelmet? Igazolást adott le a külföldi jövedelméről és a kint levont adóról. Válaszukat előre is köszönöm .

Ennyit lehet spórolni az NGM szerint, ha a NAV készíti a bevallásokat Cikk

Mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha a tervek szerint 2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, és megszűnik a papíralapú bevallás – közölte Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Szerb állampolgár magyar belföldi jövedelme utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szerb állampolgár munkaviszonyban Magyarországon dolgozott 2016-ban, jövedelme Magyarországról származott, belföldi illetőségű volt. Három gyermeke van, akikre érvényesíthetné a családi adókedvezményt, akik Szerbiában élnek/éltek. 2016-ban már csak adóazonosítóval lehet családi kedvezményt érvényesíteni, hogyan tudjuk a 1653-as bevallást önellenőrizni és érvényesíteni a családi adókedvezményt? Köszönettel: Nagy Katalin

Vége a munkáltatói szja-bevallásnak, őstermelőknek is készül adótervezet Cikk

Már a 2017. évre vonatkozóan sem állapíthatják meg a munkáltatók a munkavállalók adóját, és a magánszemélyeken kívül a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is bevallási tervezetet készít az adóhatóság a 2017. évről. Határozatlan időre lehet majd rendelkezni az egyházi adófelajánlásról. Már az idei évre vonatkozóan is emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatottak adómentes napidíja

Családi gazdaság nagykorúvá vált tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaságban édesapa és gyermeke van, a gyermek idén júniusban betöltötte a 18. életévét, tehát biztosítottá vált, így meg kell fizetnie az előírt járulékokat. Kérdésem az, hogy a tavalyi év bevételét (a 2016. évi bevételük nem haladta meg a 8 millió forintot) kell alapul venni a járulékok számításánál? Nappali tagozatos diák, ez befolyásolja-e a járulékfizetést? Illetve kell-e neki is adószámot kiváltania? Vagy működhet tovább a családi gazdaság az édesapa adószámával, és a gyermekre tekintettel be kell adni az 58-as bevallást a nagykorúvá válásától kezdve? Továbbra is feleződik-e a bevétel? Válaszukat előre is köszönöm!

1653-as bevallás hibás folytatás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Kérném, szíveskedjen segíteni abban, hogy a 1653 A lap 7. sorában kitett x jelölés hatással van-e a mezőgazdasági tevékenység nyílatkozatára is. Ügyfelem áfás őstermelő, mindig tételes elszámolás alapján készítettük el a bevallását. 2016-ban a leadott anyag alapján az őstermelésből nem volt 600 ezer forintot meghaladó bevétele. Az alap bevallásában csak az önkormányzattól kapott tiszteletdíjat tüntettük fel, és ehhez jelöltük a 10 százalékos költségelszámolást. Később, a bevallás leadása után vette észre az őstermelő, hogy egy permetezőt eladott, hozta számlát róla, az áfát önrevízióval rendeztük. A 1653-as bevallásban megtettük a nemleges nyilatkozatot az őstermelés bevételéről, viszont az 53-as A lap 7. sorából nem töröltem a nyilatkozatott. Az ellenőrzés most azt kérte, hogy adjunk be önrevíziót, hogy az őstermelésre is ugyanaz az elszámolás érvényes, mint amit az első alapbevallásban tettünk. Kérdésem, hogy valóban így van-e, és hol van ez az szja-törvényben leírva? Nagyon várom mielőbbi segítségét! Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Elégedett az elektronikus szja-bevallással a miniszter Cikk

Az szja-bevallási korszak idén véget ért; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus szja-rendszere minden adózót mentesített a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól - jelentette ki budapesti tájékoztatóján Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a magyar e-szja példaértékű lehet az Európai Unióban. Tállai András miniszterhelyettes, a NAV vezetője bejelentette: szeretnék továbbfejleszteni a rendszert, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen adminisztrációval eltöltenie.

Külföldi állampolgár ingatlanértékesítése belföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi állampolgár (német) Magyarországon ingatlant értékesít az idei évben. Az adózás helye az ingatlan fekvése szerint alakul. Milyen határidőig kell a bevallást benyújtania a külföldi magánszemélynek a személyi jövedelemadóról, illetve szükséges-e adóazonosító kiváltása vagy egyéb más? Köszönöm.

Szja-bevallás: nézze át újra, az is hibázhat, aki már beadta! Cikk

Május 22-én éjfélkor lejár a 2016-ban szerzett jövedelmek bevallási határideje. Érdemes azoknak is átgondolniuk, jogszerű módot választottak-e a bevallásra, akik már eleget tettek kötelezettségüknek. Több százezer szülő nem vette igénybe 2016-ban év közben a személyi jövedelemadó előlegéből a családi kedvezményt, illetve az első házasok kedvezményét, módosítsák bevallástervezetüket!

Külföldi ösztöndíj itthoni bevallása: kötelező? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Egyesült Államokban folytatott rövidtávú tanulmányokra kaptam ösztöndíjat. Tájékoztató levelükben feltüntették azt, hogy x dollár+x dollár adó. Utóbbit nem is kaptam meg, tehát a folyósító be is fizette. Be kell ezt vallanom az itthoni bevallásban, és ha igen, akkor milyen módon? Vagy náluk kell ezt megtenni? Köszönettel.

2016. évi szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy személy 2012-ben telket vásárolt, amit 2016-ban értékesített. A vételárat a vevő kifizette, azonban az eladó a szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy kiépíti a közműveket, amelyeket az ár tartalmazott. Mivel a közművek kiépítése hosszadalmas, így a kivitelezés egy részére 2017-ben kerül sor, és jelenleg is folyamatban van. Kérdésünk, hogy ebben az esetben hogyan kell az ingatlanértékesítésből származó bevételt meghatározni, illetve el lehet-e valamely módon számolni a közműkiépítés költségeit? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Magánszemély kölcsönt nyújt cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély nyújt kölcsönt cégnek, 15%-os kamattal. A magánszemély (nem munkavállaló, nem tag, nem működik közre személyesen, teljesen független, a kölcsönön kívül más kapcsolata nincs a céggel) a kölcsön kamata után milyen adókat, és milyen mértékben fizet? Az adóbevallásának melyik sorában kell ezeket feltüntetni? Hogyan alakul az adózás, ha társas vállalkozóként/személyesen közreműködő tagként ad kölcsön? Akkor mely sorokat kell kitölteni? A kölcsönt kapó cégnek kifizetőként milyen kötelezettsége van? Köszönettel: MM

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close