13 találat a(z) szja törvény cimkére

Kicsik vagyunk – nagyok leszünk? Növekedési tippek kkv-knak Cikk

Egy friss felmérés szerint a magyar vállalkozók több mint 66 százaléka több vevőt szeretne. Ebben egy-két törvényes „adótrükk” is segíthet. Megmutatjuk, hogyan!

Munkáltató által családi ház bérlése dolgozói üdültetés céljára Kérdés

Tisztelt Cím! A következőkre vonatkozóan kérném szakértői válaszukat. Egy társaság 2013-ban munkavállalóinak és azok hozzátartozóinak, nyugdíjas volt alkalmazottainak belföldön adószámos magánszemélytől bérelt családi házban június közepétől augusztus közepéig üdülési lehetőséget biztosít. A napokban meghatározott turnusokra a dolgozók jelentkeznek, hogy ki mehet, azt a szakszervezeti bizottság dönti el. A társaságnál cafetéria szabályzat nincs, természetben juttatásokra nincs választási lehetőség meghatározott összeg keretében. A dolgozók minimális térítési díjat fizetnek az üdülésért. Kérdés: az így biztosított üdülési szolgáltatás felmerült költsége az szja. tv. értelmében a juttató és a juttatásban részesülő között fennálló jogviszonynak megfelelően az összevont adóalap részeként válik adókötelessé (a dolgozó leadózza, a társaság megfizeti utána a járulékokat) vagy a társaság kedvezményes adókulccsal természetbeni juttatásként leadózza, vagy a társaság nem kedvezményes adókulccsal természetbeni juttatásként adózza le?

Termőföld-értékesítés Kérdés

Tisztelt Cím! 1993-ban juttatás jogcímén tulajdonomba került termőföldet (külterületi szántó) szeretném 2014. évben magánszemély részére értékesíteni. Adómentes lesz-e az eladásból származó bevétel, vonatkozik-e rám az Szja. tv. 1. számú melléklet 9.5.1. c pontja vagy más rendelklezést is figyelembe kell venni, például azt, hogy a szerzés ideje több mint 15 év? Csak abban az esetben leszek adómentes, amennyiben a vevő megfelel a fent említett jogszabálynak? Tisztelettel.

Újabb mentőöv a hiteleseknek: a kamatkedvezmény is adómentes lesz Cikk

Jövőre már nem kell kamatkedvezményből származó jövedelmet megállapítani, és az után közterheket fizetnie a hitelintézetnek, ha a hitelre, kölcsönre azért nem számol fel kamatot, hogy a fizetésképtelen magánszemély fizetőképességét helyreállítsa – ezt a kedvező változtatást is tartalmazza az szja-törvény módosítása.

Új adókulcsot vezetne be a kormány - átmenetileg Cikk

A kormány minden lehetséges intézkedést meghoz ahhoz, hogy az adórendszer átalakításának hátrányos hatásait semlegesítse - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleményében.

Mit tegyen az egyéni vállalkozó, ha a tevékenységét szüneteltetni akarja? Cikk

Nem ritka, hogy valaki azért lesz egyéni vállalkozó, mert másként nem tud munkához jutni, megbízást csak így kap egy-egy cégtől. Ugyanakkor az sem rendhagyó, hogy a munkaerőpiaci körülmények arra kényszerítik, szüneteltesse egyéni vállalkozóként tevékenységét. A feltételeket összegyűjtöttük.

Ingyenes vagy kedvezményes internet: mennyibe kerül a munkaadónak? Szakértői Kommentár

Az internet-használat adómentessége megszűnt, juttatása most kétféle formában történhet. Összeszedtük, milyen és mennyi adókötelezettség terheli a munkaadót, és milyen feltételek esetén biztosíthatja ezt a cafeteria-elemet.

Ajándék és üzlet: szigorúbb szabályok, több szja Cikk

Az idei évtől jelentősen változott az üzleti ajándék fogalma, és megváltoztak a természetben nyújtott juttatások adó- illetve adminisztrációs vonzatai is. Összességében el lehet mondani, hogy szigorodott a törvény ezen a ponton. Megnéztük, hogy pontosan miben.

Adóamnesztia: a jövőben úgy teszünk mintha Szakértői Kommentár

A múlt hónaptól élnek megváltozott formában és időben kiterjesztve az új adóamnesztia szabályok, eltérő megítélésekkel és várakozásokkal kísérve. Rogán Antal képviselő módosító indítványát - kis fazonírozással - gyakorlatilag változatlan formában fogadta el a parlament. A jogszabály értelmezéséből kiderül, hogy milyen vagyonokat és miként lehet a jövőben tisztára mosni a 10 százalékos adó megfizetésével.

Ingatlanok bérbeadása: éljen a családi adókedvezménnyel Cikk

A magánszemély ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem esetén is lehet alkalmazni a családi adóalap-kedvezményt.

Mennyi adót kell fizetni egy domain név eladásakor? Cikk

A domain név értékesítésével és bérbeadásával kapcsolatos adókötelezettségről közöl cikket az Adóvilág.

Vaterázok. Kell adóznom? Cikk

Az elmúlt években az adóhatóság ellenőrzés alá vonta az aukciós portálokon ingó értékesítést folytató magánszemélyek egy részét. Erre az ellenőrzési tevékenységre is egy központilag kidolgozott módszertant alkalmaznak. Mi ezzel a probléma?

Szavaztak a Rogán-javaslatról: igen is, meg nem is Cikk

A Rogán Antal kezdeményezte, az szja-törvényt érintő módosítást is megszavazta a parlament. Az offshore vagyonok adómentessége azonban nem került a jogszabályba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3