191 találat a(z) szerződés cimkére

Megbízási díj inflációs emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában szeretném a segítségüket kérni: Egy kft. 2013. évtől időszaki elszámolással (havi) szolgáltatást lát el egy másik gazdasági társaságnak. A közöttük érvényben lévő megbízási szerződésben meghatározásra került, hogy a megbízási díjakat (több szolgáltatást is nyújtanak külön árakon) emelik a következő év január elsejétől a KSH által közzétett hivatalos infláció mértékével. A szerződéskötés óta (2013) a megbízott nem élt ezzel a lehetőséggel, és a szerződéses áron számlázta a havi elszámoláskor a szolgáltatásokat. Most azonban abban gondolkodik a megbízott, hogy ezen emelési lehetőséget a szerződésben rögzített közös megállapodásra hivatkozva – visszamenőlegesen/így utólag érvényesíteni kívánja. Van erre utólag is lehetősége? Amennyiben igen, minden évben ezt éves szinten kell kalkulálni? Milyen mértékűek voltak ebben az időszakban az inflációs mutatók? Köszönöm szakértő válaszukat!

Fair bankok: betartják a hitelintézetek az előírások döntő részét Cikk

Betartják a hitelintézetek a "fair banki" előírások döntő részét, ugyanakkor a jegybank 23 pénzügyi intézmény közül 18-ra kisebb súlyú hibák miatt összesen 20,1 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki – közölte az Magyar Nemzeti Bank (MNB).

08-as bevallás, megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződés alapján havonta a minimálbér 30 százalékát el nem érő kifizetést kap a megbízott utólag. Például a szeptemberi teljesítménye után október 10-én kapja meg a megbízási díjat. Ezt hogyan és mely időszakban kell bevallani a 08-as bevalláson (szeptemberre vagy októberre vonatkozó 08-on kell bevallani)? Kell-e jelölni tárgyidőszaktól eltérő kifizetést? (Például ha az októberi 08-on kell bevallani, akkor jelölni kell, hogy szeptemberre vonatkozik a díj?) Köszönöm!

Nyilt végű pénzügyi lizing személygépkocsi beszerzésekor Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem, egy ügyvédi iroda nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárol személygépkocsit 20 millió forint értékűt. Az áfát szeretné visszaigényelni. Kérdésem, hogy a szerződésben mire figyeljek, továbbá milyen dokumentumokra van szükség, hogy a NAV utólag ne állapítson meg áfahiányt, illetve a szerződést ne minősítse át zárt végű lízinggé? Köszönettel.

Tao – látványcsapatsport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Nonprofit közhasznú kft., amely tagja az úszó- és vízilabdaszövetségnek egyaránt, kaphat-e cégektől tao-támogatást? Ha igen, mi a feltétele? Milyen adminisztratív feladatok vannak? Illetve a támogató cégek milyen mértékig támogathatják, hogyan tudják elszámolni a tao terhére? Szükséges-e ehhez bármilyen szerződést kötni? Ha igen, milyen időtávra? Ha mégsem tudja a cég a támogatást kifizetni, van-e annak bármilyen következménye? Köszönöm!

Ló bérbeadása Kérdés

Induló egyéni cég fő tevékenységét 9329 teaor alatt vendégek kocsikáztatásával végzi. Rendelkezik egy tréning lovaskocsival, de anyagi okok miatt, ló vásárlása helyett (mivel van rá mód) lovakat szeretne bérbe venni. Van-e erre lehetősége, ha igen, milyen szerződés alapján (bérleti, vagy bértartási)? A bérelt állatokat, hogyan kell nyilvántartani? A magánszemélynek, akitől a a lovakat bérli, milyen adózási kötelezettsége van?

Lakáscélú hitel támogatása Kérdés

A munkáltató támogatást nyújt alkalmazottja részére. Kifizeti egy összegben a fennálló lakáshitelt. (Csak egy alkalmazott van.) Milyen szerződést kell kötni a munkáltatónak az alkalmazottal? Vannak-e kötelező tartalmi elemek? (Kollektív szerződés nincs.) Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Az alább vázolt esetben kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két cég? " A" Kft. tulajdonosa 50% P és 50% N, akik testvérek. " B " Kft .tulajdonosa 50% E és 50% I, akik az "A" Kft. tulajdonosok feleségei. Az A és B Kft. között szerződéses kapcsolat esetén kapcsolt vállalkozási jogviszony jön-e létre?

Új szabályok a 10 tonna feletti szőlőértékesítésben Cikk

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szüretben új értékesítési és vásárlási szabályokat vezetett be a borszőlőre, július közepétől az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésmintákat kell alkalmazni.

Telekértékesítés számlázása Kérdés

Kedves Szakértő! Egy telekértékesítésről készített számla teljesítési idejének meghatározásáról szeretnék kérdezni. Először is, mikor kell elkészíteni a számlát? Mindjárt az adásvételi szerződés aláírásakor, vagy lehet, mikor az összeget átutalják? A szerződésben csak annyi van, hogy 30 nap áll rendelkezésre a teljes vételár megfizetésére. A másik problémám a teljesítési dátum meghatározása. Ha konkrét szerződést nézzük, a hozzájárulás a jogbejegyzéshez: "(5) pont Eladó feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy a teljes vételár megfizetését követően az adásvétel tárgyát képező ingatlanra adásvétel jogcímén Vevő tulajdonjoga – a bejegyzési nyilatkozat benyújtását követően – bejegyzésre kerüljön." A birtokba lépés dátuma: "(9) pont Eladó az ingatlan birtokát a teljes vételár megfizetését követő 5 napon belül ruházza át a Vevőre, Vevő pedig a birtokátruházás napjától húzza annak hasznait és viseli terheit." A szerződés dátuma a megoldás, vagy a számla kiállítása, melyet akkor is kiállíthatok, mikor a számlára megérkezik az összeg? Nagyon köszönöm a válaszát!

Angol nyelvű szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk EU-s partnerekkel is dolgozik, többek között egy francia beszállítóval. Kötöttek egy szerződést angol nyelven, melyet mindkét szerződést kötő ismer. Én mint a számlákat készítő, illetve könyvelő nem tudok angolul beszélni. Kérdésem: kötelezhető-e a munkahelyem arra, hogy a szerződést "Hitelesen" lefordítsák, úgy hogy én is megértsem annak tartalmát. Ugyanis a szerződést kötők között egy árban vita van. A vevő nem fogadja el az árat, csak 12 százalékkal csökkentve, emiatt állandóan visszaküldi a számlát. A szerződést kötő magyar vezérigazgató viszont azt mondja, hogy a 12 százalék kedvezmény nem minden árura jogos, állítsam ki a számlát teljes áron. Kerestem a Ptk.-ban, áfatörvény, a számviteli törvényben, de nem találtam egy olyan konkrét mondatot, amely kötelezővé tenné a cégek között létrejött szerződések mindkét nyelvre történő hiteles lefordítását. Ebben kérem szíves segítségét, amelyet előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Anderlik Istvánné

Sportegyesületi edzők ekho választása (folyt.) Kérdés

Tisztelt Szakértő, mindenekelőtt köszönöm szépen a korrekt és kielégítő válaszokat, amit a minap tettem fel a sportegyesületi edzők ekho-s választásával kapcsolatosan. Ezek az alábbi oldalon találhatók meg: http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_10_Sportegyesulet_edzok_ekho_valaszt_evs Ezen témát tovább folytatva még további két kérdésben szeretném kérni szíves segítségét: 1. Ön azt írja az első kérdésemre (a kérdésem ugyanis valóban erre irányult), hogy "határozatlan idejű munkaviszony esetén kötelező munkaszerződést kötni". Szeretném kérdezni, hogy határozott idejű munkaviszonynál is ugyanúgy kötelező munkaszerződést kötni? 2. Az edzőket a jelenlegi gyakorlatunkban egy évben 10 hónapot alkalmazzuk (illetve tíz hónapra fizetünk bért). Azaz december hónapban egyáltalán nem, január és június hónapban pedig fél-fél havi bért fizetünk nekik - igazodva a bajnoki menetrendhez. Szeretném kérdezni, hogy határozott idejű munkaviszonynál ki lehet-e kötni a munkaszerződésben, hogy mely hónapokra mennyi bért adunk, vagy úgy kell tervezni a foglalkoztatást, hogy például november 30-áig határozott időre alkalmazzuk, majd ezt követően január 15-étől június 15-éig ismét határozott idejű munkaviszonyt létesítünk, majd július 1-jétől november 30-áig újból határozott idejű munkaviszony, és ezt ismételve, amíg ez a gyakorlat fennáll. Illetve ehhez kapcsolódóan kérdezném még, hogy ezeket a munkaviszony létesítéseket külön ki-be kell jelezni a NAV-nak is?

Időnként még büntetik is a hűséget a szolgáltatók – változtatnának rajta Cikk

Csökkentenék a hűségidő maximális időtartartamát és változtatnának annak lejártát követő újabb szerződés feltételein az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását indítványozó közös javaslatukban Balla György és Kucsák László fideszes országgyűlési képviselők.

Magánszemély lakásfelújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakást vásárolt, amit szeretne felújítani. Az adásvételi szerződést aláírták, de a birtokbaadás még nem történt meg. Ha most (még a birtokbavétel előtt) vásárol anyagot, ami a felújításhoz szükséges, egy későbbi esetleges értékesítéskor levonhatja-e az szja-alapból, vagy csak azokat, amelyeket a birtokbaadást követően vett? Köszönettel Emília

Óvodai költségek a cafatériából való elszámolása Kérdés

2017-től az óvodai költségek a cafatéria terhére elszámolhatók. Mit kell utána fizetni? Kinek adható? Milyen szerződést kell kötni, kivel, az óvodával?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close