12 találat a(z) szerszám cimkére

Áfa, harmadik ország Kérdés

Szerszámok megvétele Kérdés

Szerszám értékesítése EU-s tagállamba Kérdés

Szerszámbeszerzés Kérdés

Szerszám közösségi "értékesítése" Kérdés

A 2015.06.09-i dátummal „Szerszám közösségi értékesítése” című kérdéshez adott válaszukhoz további kérdésem lenne: Mit takar a szakértő által a 2) pontban említett "megfelelő" szerződéses konstrukció? Ha a szerszámberuházás nem járhat a tulajdonjog átadásával, a "termék" helyett szolgáltatást kellene számlázni? Megfelelő lenne-e egy olyan konstrukció, miszerint a megrendelővel "szerszámfejlesztési" költséget téríttetnénk meg? (A tulajdonjog nem kerülne át a megrendelőhöz). Úgy gondolom, hogy ennek a tudomásulvételéről írásos dokumentummal kell rendelkeznünk. Feltételezem, hogy nincs jelentősége annak, hogy a fejlesztési költségben csak az élőmunka, avagy a szerszám előállításához szükséges anyagköltség is szerepel. A szerszámok legyártását követően a gyártónak a szerszámot, mint eszközt nyilvántartásba kell venni. Kérdés, hogy a "szerszámot" a "nullás" számlaosztályban elegendő-e nyilvántartásba venni, vagy az előállítási értéken kell a könyvekben szerepeltetni? (Az előállítása esetenként több milliós költség is lehet, de a kész szerszám, amennyiben nem kerül termelésbe, vagy a megrendelő "lemond" róla, egy fillért sem ér.) Véleményünk szerint tehát: a szerszámokat mint fejlesztési költséget kellene kiszámlázni, ezzel "elkerülhető" a forgalmi adóteher. Ez végső soron egy szolgáltatás, amiről szerződéses megállapodásnak kell születnie. A szerszám elkészültét követően nyilvántartásba kell venni azt, és leltárral alá kell támasztani. Előre is köszönjük válaszát!

Romániában végzett bérmunkához átadott anyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi – EU-s adószámmal rendelkező – vállalkozás romániai EU-s adószámmal rendelkező vállalkozással végeztet el bérmunkát. Kérdésem az, hogy a magyar fél által átadott anyagot, esetlegesen szerszámot hogyan, milyen módon kell a szállítás során bizonylatolni, és kell-e jelenteni valahol. A bérmunkához átadott anyag mint késztermék és az átadott szerszám kb. egy-két hónapon belül visszakerül Magyarországra. Köszönöm a válaszukat.

Pályázati támogatás számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várom szíves válaszát: adott egy cég, amely egy szerelőműhelyt épít, részben önerőből, részben hitelből, részben uniós támogatási pénzből. A támogatás mértéke 50%, a fenntartási kötelezettség 3 év. A létrehozott épület 50 év alatt, a hozzá tartozó szerszámok 7 év alatt értékcsökkennek. A kérdésem az, hogy a támogatást milyen mértékben lehet feloldani? Csak az értékcsökkenés összegének felét, minden évben (s így a csarnok esetében 50 évig), vagy a 3 év alatt, amíg fenn kell tartani a projektet, az egész halasztott bevételt fel kell oldani? Továbbá ebben az esetben a számviteli politika módosításával van-e lehetőség a számviteli értékcsökkenés mértékének növelésére, hogy rövidebb idő alatt csökkenjen a csarnok és a szerszámok értéke? Válaszát előre is köszönöm!

Olaszországban gyártott szerszám Kérdés

Olaszországban megrendeltük egy termék gyártását. A szállító cég nem építette be a termék önköltségébe a gyártásához szükséges szerszám költségét. A szerszámot áfa nélkül számlázta részünkre.A szerszám Olaszországban maradt. Az Olaszországban gyártott alkatrész beépül a cégünk által gyártott termékbe. A szerszámköltséget továbbszámlázzuk Németországba annak a vevőnknek, akinek az általunk gyártott terméket szállítjuk. A német vevő ragaszkodott hozzá, hogy a szerszámköltséget a termék ára ne tartalmazza, kérésére kell a szerszámot külön leszámlázni. Kérdésem a következő: az olasz partner jogosan járt-e el, amikor áfa nélkül számlázta le részünkre a szerszámot? A német partnerünknek EU értékesítésként kell számlázni a szerszámot? Válaszukat előre köszönöm. Lengyelné

Kisgépek nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fémszerkezeteket gyárt. Külön működtetünk egy szerszámraktárat, ahol fizikailag kezelünk húsz-harminc ezer forint egyedi értéktől akár százezer forintot meghaladó egyedi értékkel bíró eszközöket; ezek használata jellemzően meghaladja az 1 évet(garanciaidő 2-3 év). A párhuzamos nyilvántartás sok adminisztrációt igényel, ezért kérdésünk arra irányul, hogy elengedhetetlen-e, hogy ezen eszközöket az 1-es számlaosztályban kell nyilvántartani? Válaszukat köszönjük!

Tárgyi eszköz Kérdés

A társaság csomagolóeszközét külföldről vásárolja. Új csomagoló eszközt szeretne vásárolni, ehhez célszerszámot kell készíteni. A kereskedő partnerünk a célszerszámot kéri, hogy térítsük meg, mivel a gyártó cég ezt kéri tőle is. A számlában szerszám szerepel. Hogyan könyvelem le helyesen a számlát? Tárgyi eszközként, melynek a fele a társaságunk tulajdonát képezni, a másik fele pedig a külföldi cég tulajdonát? Kérjek igazolást az eszköz nyilvántartásba vételéről a külföldi partnertől, azaz a gyártó cégtől? Milyen tao-vonzata van?

Magánszemélyként ingó vagyontárgy értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély saját tulajdonában lévő szerszámokat szeretne lista szerint értékesíteni egy kft.-nek. Kérdéseim a következők: 1.) Vonatkozik-e a rá az évi 600 ezer forintos értékhatár, mert nem tevékenységként értékesít? 2.) Ha átlépi a 600 ezer forintot, kinek kell az arra jutó szja-t megfizetni: a magánszemélynek vagy a kifizetőnek, a kft.-nek? 3.) Ha 590 ezer forint az értékesítés összege, be kell-e azt jelenteni a NAV-hoz? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Szerszámköltség átterhelése, áfája Cikk

Speciális áfaelőíráskat kell alkalmazni, ha a bérmunkánál a megrendelő téríti meg a megrendelés teljesítéséhez szükséges szerszám beruházási költségeit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31