10 találat a(z) személyi adókedvezmény cimkére

Így változtak a személyi adókedvezmény szabályai 2021-ben Cikk

Idén január 1-jétől a személyi kedvezmény is az összevont adóalap terhére érvényesíthető adóalap kedvezménnyé vált, melynek mértéke jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada szerinti összeg, száz forintra kerekítve – hívja fel a figyelmet a honlapján közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Vegye igénybe a személyi adókedvezményt, majd' 100 ezer forintot spórolhat! Cikk

Bővült azoknak a betegségeknek a köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi adókedvezmény. A súlyosan fogyatékos magánszemélyek idén havonta 8050, éves szinten 96 600 forinttal csökkenthetik az összevont adóalapjuk adóját – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Személyi adókedvezmények bővülése, önrevízió Kérdés

A 287/2018. kormányrendelettel – az egyes daganatos betegségek utáni kedvezményekről – kapcsolatban konkrét kérdésem, hogy az önrevízió hány éves időszakot ölel fel, melyik az a legrégebbi év, amelyre igényelhető a kedvezmény? (Az interneten megjelenő egyik cikk 7 éves időszakot ível át, ami szerintem nem valós.) Válaszukat tisztelettel köszönöm! Bényi Józsefné

Személyi adókedvezmény endokrin betegségnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudna abban segíteni, hogy az az emésztőrendszeri betegségek – endokrin betegségbe a Hashimoto-thyreoiditis betegség is beletartozik? Hivatkozott cikk: https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Oket_illet_meg_iden_90_ezer_forint_szemelyi_F3WCU5 Válaszát előre is köszönöm.

Jó hír a PM-ből: visszamenőlegesen is jár a személyi adókedvezmény Cikk

Megerősítette a Pénzügyminisztérium az Adózóna.hu kérdésére, hogy az ötéves elévülési időn belül visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni a személyi kedvezményre való jogosultságot a 335/2009. kormányrendelet mellékletébe 2019. január 1-jétől beiktatott betegségek esetében.

Ne hagyjon veszni 90 ezer forint személyi adókedvezményt! Cikk

Az átmeneti vagy végleges fogyatékosságban szenvedők a nehezített életvitellel járó többletköltségeikre tekintettel, adókedvezményre jogosultak, amelynek évközi érvényesítése érdekében még a januári fizetés számfejtése előtt érdemes erről a kifizető számára nyilatkozatot adni. Ha a kedvezményre jogosultságot esetleg több adóévet érintően utólag állapítják meg, a fogyatékos állapot kezdő napjától (a mindenkori minimálbér figyelembe vételével) az 5 éves elévülési időn belül, önellenőrzéssel visszamenőleg is érvényesíthető.

Személyijövedelemadó-bevallás önellenőrzése súlyos fogyatékosság miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elévülési időn belül szeretnénk feleségem személyijövedelemadó-bevallását önellenőrizni, súlyos fogyatékosság miatt. Az orvosi igazolás rendelkezésünkre áll. Szeretnék kérni egy megerősítő szakvéleményt, hogy jól értelmezem-e a jogszabályt? Gyermekünk 2011 decemberében született, feleségem a szülést követően tgyásra, majd gyedre ment. Közben, 2012 februárjában megszűnt a munkaviszonya, és "passzív" ellátásban részesült. Ha jól tudom, akkor a személyi kedvezmény igénybevétele esetén nem a munkaviszony, hanem az összevont jövedelem számít, annak adóját csökkenti a kedvezmény összege. Tekintettel arra, hogy a tgyásból, illetve a gyedből is vonnak adóelőleget, véleményem szerint ezekre az időszakokra is érvényesíthető a személyi kedvezmény. Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel

Súlyos fogyatékosság személyi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Új munkavállalónk 2003-ban motorbalesetben elveszítette a bal lábát térd alatt. Kérdésem, hogy végtaghiány miatt szakorvosi igazolással igénybe vehetem-e esetében az szja-kedvezményt (minimálbér 5 százaléka)? Várom megtisztelő válaszukat! Köszönettel: Szabó Anita

Adókedvezmény, amiről sokan nem hallottak – Megtévesztő a törvény Cikk

Itt az idő, hogy a személyi adókedvezményről is nyilatkozzanak az érintett magánszemélyek a munkáltatójuknak. A törvény szövege félrevezető, mivel úgy fogalmaz, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemélyek jogosultak erre az adókedvezményre, holott a vonatkozó rendeletekben felsorolt betegségek sokkal tágabb kört ölelnek fel, mint amit a köznyelvben súlyos fogyatékosságnak nevezünk. Több mint 370 ezer forinthoz juthatnak azok, akik most tudják meg, hogy már 2009-ben is jogosultak lettek volna az adókedvezményre, de azt az elmúlt években nem vették igénybe.

Szja-bevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek 2005. évben volt egy érrendszeri műtéte. A műtét után minden évben kettő alkalommal vissza kell menni kontroll vizsgálatra, élete végéig. A szóban forgó magánszemély utánajárása következtében kiderült, hogy a betegsége az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősül. A szakorvos kiállított neki az idén egy orvosi igazolást, melyen szerepel a 335/2009. (XII.29.) Korm.rendeletben meghatározott betegség és a hozzá tartozó BNO kód. A 2013. évi bevallásában már szerepeltette a súlyos fogyatékos kedvezményt. A kérdésem az lenne, hogy ezen orvosi igazolás szerint benyújtható-e önellenőrzés az szja-evallásokra visszamenőleg? Ha igen, melyik évekre? 2009. évig egy másik rendelet határozta meg a kedvezményeket és tudomásom szerint ebben a SZEM rendeletben ez az érrendszeri betegség nem szerepel. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close