4 találat a(z) szívességi munka cimkére

Baráti munkavégzés: be kell-e jelenteni a dolgozót vagy sem? Cikk

Őstermelő megbetegedett, felesége ment ki a piacra árulni a termékeiket. Mint közeli hozzátartozónak, van-e erre lehetősége bejelentés nélkül? Vagy ebben az esetben egyszerűsített foglalkoztatással kell a feleséget bejelenteni az adott napra, és megfizetni utána az 1000 forintos közterhet? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Munkavégzés táppénz, csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban dolgozom könyvelőként apósom vállalkozásában. Veszélyeztetett terhesként táppénzre mennék, majd a szülés után 168 napig csedben részesülnék. Megtehetném-e hogy a táppénzes, csedes időszak alatt munkát nem végzek, de az esetleges NAV-ellenőrzésen képviselem a korábban általam könyvelt vállalkozásokat (elsősorban a még általam könyvelt időszakok ellenőrzéséről lenne szó)? A képviseletért díjazást nem kérnék (szívességi alapon tenném, a rokoni kapcsolatra hivatkozással). A gyermek fél éves kora után napi 2 órás munkaviszonyban visszamennék dolgozni, ha jól tudom, ennek a hatályos jogszabályok alapján már nincs akadálya, és a munkaviszony mellett is megilletne a gyed, illetve majd a gyes. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Jó az ingyenmunka, csak nehogy sokba kerüljön! Cikk

Nem szeretne adót, járulékot és egyéb közterhet fizetni a szívességi munkáért? Megmondjuk, mire figyeljen, ha családtag, barát, ismerős segít például festésnél, házépítésnél, zöldség- és gyümölcsszüretkor? Jól jöhet az ingyenmunka, csak sokba ne kerüljön!

Családtag, haver segítene otthon, a cégben? Mutatjuk, hogyan lehet Cikk

Amikor az üzlet tulajdonosa kiugrik 1-2 órára elintézni az ügyes-bajos dolgait, ráhagyhatja-e a fiára a boltot, vagy addig be kell zárnia? Segíthet-e szívességből egy barát több napon át szüretelni? Jogszerű-e, ha az ismerősöm nem munkaviszony keretében, de segédkezik a házam alapozási munkáiban tűzifáért cserébe? Hogyan lehet családtagot foglalkoztatni? Mikor beszélünk munkaviszonyról, mikor létesíthető megbízási jogviszony?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségen belüli bérmunka

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Régi Art. 24/A § adószám-felfüggesztés jogszabályi törlése

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

SZÉP-kártya elfogadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close