4 találat a(z) szívességi munka cimkére

Baráti munkavégzés: be kell-e jelenteni a dolgozót vagy sem? Cikk

Őstermelő megbetegedett, felesége ment ki a piacra árulni a termékeiket. Mint közeli hozzátartozónak, van-e erre lehetősége bejelentés nélkül? Vagy ebben az esetben egyszerűsített foglalkoztatással kell a feleséget bejelenteni az adott napra, és megfizetni utána az 1000 forintos közterhet? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Munkavégzés táppénz, csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban dolgozom könyvelőként apósom vállalkozásában. Veszélyeztetett terhesként táppénzre mennék, majd a szülés után 168 napig csedben részesülnék. Megtehetném-e hogy a táppénzes, csedes időszak alatt munkát nem végzek, de az esetleges NAV-ellenőrzésen képviselem a korábban általam könyvelt vállalkozásokat (elsősorban a még általam könyvelt időszakok ellenőrzéséről lenne szó)? A képviseletért díjazást nem kérnék (szívességi alapon tenném, a rokoni kapcsolatra hivatkozással). A gyermek fél éves kora után napi 2 órás munkaviszonyban visszamennék dolgozni, ha jól tudom, ennek a hatályos jogszabályok alapján már nincs akadálya, és a munkaviszony mellett is megilletne a gyed, illetve majd a gyes. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Jó az ingyenmunka, csak nehogy sokba kerüljön! Cikk

Nem szeretne adót, járulékot és egyéb közterhet fizetni a szívességi munkáért? Megmondjuk, mire figyeljen, ha családtag, barát, ismerős segít például festésnél, házépítésnél, zöldség- és gyümölcsszüretkor? Jól jöhet az ingyenmunka, csak sokba ne kerüljön!

Családtag, haver segítene otthon, a cégben? Mutatjuk, hogyan lehet Cikk

Amikor az üzlet tulajdonosa kiugrik 1-2 órára elintézni az ügyes-bajos dolgait, ráhagyhatja-e a fiára a boltot, vagy addig be kell zárnia? Segíthet-e szívességből egy barát több napon át szüretelni? Jogszerű-e, ha az ismerősöm nem munkaviszony keretében, de segédkezik a házam alapozási munkáiban tűzifáért cserébe? Hogyan lehet családtagot foglalkoztatni? Mikor beszélünk munkaviszonyról, mikor létesíthető megbízási jogviszony?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs