28 találat a(z) szívességi használat cimkére

Áfa megfizetése szívességi használatba kapott ingatlan visszaadásakor Kérdés

Szívességi használat Kérdés

Szívességi használat Kérdés

Ingatlan/székhely karbantartásának áfája Kérdés

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Ingatlan bérleti díj elengedésének adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes, adószámos magánszemély bérbe adja ingatlanát (szalont) egy szintén alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozónak. Az egyéni vállalkozó a járvány kitörése óta (mivel masszázs szolgáltatást nyújt) ellehetetlenült anyagi helyzetbe került, megszűnt a bevétele. A felek között évek óta fennálló jó viszonyra, és a társadalmi szolidaritásra való tekintettel a magánszemély bérbeadó eltekintene a bérleti díjtól, a járványhelyzet végéig. Milyen módon tudnák ezt a felek lepapírozni, hogy a legkisebb adóvonzattal járjon? Követelés-elengedés, szívességi használat, vagy a bérleti díj minimálisra való csökkentése lenne a legoptimálisabb megoldás? Kapcsoltság nem áll fenn, független felekről van szó. Válaszát előre is köszönjük!

Parkoló építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. elektromos cégautót vásárolt. Magánszemély tulajdonos telkén, ami egyben a kft. székhelye is, kialakíttatott egy parkolót, elektromosan nyíló úszókapuval. A magánszemély és a kft. között nincs bérleti szerződés, a kft. nem fizet a székhely használatáért (szívességi használat valósul meg). A kérdés az, hogy visszaigényelheti-e a "bérelt ingatlanon végzett beruházás" áfáját? További kérdés, hogy a gépkocsi töltéséhez létesített fali töltőállomás, a töltőkábel, illetve a téligumi áfája visszaigényelhető-e. Nagyon köszönöm.

Szívességi használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély társaságnak (amelynek a magánszemély is tagja) – bérleti díjért – vállalkozási célú tevékenység végzésére ingatlant ad bérbe. A közüzemi díjakat a társaság fizeti. A költségek csökkentése céljából a magánszemély szívességi használatba adhatja-e az ingatlant? A magánszemélyt vagy a társaságot terheli-e adó amiatt, hogy a bérbeadás ebben az esetben ellenértékmentes?

Idegen tulajdonon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tulajdonában lévő telekre kft. építene műhelyt, a magánszemély egyben a kft. 50%-os tulajdonosa is. Kft. milyen módon teheti ezt meg? Idegen tulajdonon végzett beruházásként? Ebben az esetben elegendő, ha szívességi bérleti szerződést kötnek, mert a kft. nem áll úgy, hogy a beruházás mellett még bérleti díjat is fizessen? Vagy elég, ha a magánszemély ellenszolgáltatás nélkül hozzájárulást ad kft.-nek, ügyvéd által lepapírozva? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadásához kapcsolódó villamos energia Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás üzemeltet egy épületet, ahol kivitelezői munkát végez "B" vállalkozás. "A" vállalkozás továbbszámlázza a villamos energiát "B" vállalkozásnak. Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni a villamos energia számlán lévő AHK-s és 27 százalékos tételeket, 1. eset: amennyiben van bérleti díj, 2. eset: amennyiben nincs bérleti díj (szívességi használat történik)? 3. eset: Milyen áfakulccsal kell továbbszámlázni magánszemély bérlő felé a villamos energiát, abban az esetben, ha van bérleti díj? "A" vállalkozás itt is üzemeltető szerepet tölt be. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kölcsönadási szerződést köt gépkocsira, ami lényegében egy szívességi használat, nem fizet a kocsi használatáért bérleti díjat. A forgalmi engedélyen a kölcsönbe adó szerepel tulajdonosként. Elszámolhatja-e az 500 kilométerátalányt, figyelembe veheti-e a NAV üzemanyagnorma és szorzataként kapott összeget költségként? Terheli-e cégautóadó az egyéni vállalkozót? Köszönöm válaszát!

Őstermelés Kérdés

Van egy 4 tagú családi gazdaság, tulajdonukban lévő gépekkel. A család egyik tagja kilép és önálló őstermelést létesít. Az eszközök, gépek szívességi használatra átadható-e az őstermelőnek, hogy végezze a növénytermesztéssel kapcsolatos műveleteket? Van-e valamilyen adóvonzata?

Egyéni vállalkozó a saját házát használja Kérdés

Egyéni vállalkozó a saját házát használja a vállalkozás érdekében. Ilyenkor kell-e szívességi lakáshasználati szerződést írni? Tulajdonképpen mint magánszemély adja használatra az ingatlant a saját vállalkozásának. Ebben az esetben a lakás felújításakor milyen költségeket lehet elszámolni?

Szívességi használat továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésem lenne: Adott egy kft., ahol a tag, mint magánszemély tulajdonosa az ingatlannak, amit szívességi használatra átad a kft.-nek (az ingatlanban gumis műhely működik egyébként). A kft. úgy döntött, hogy bérbe adja a műhelyt egy másik kft.-nek. A bérbeadást áfamentesen kell, hogy kiszámlázza, mivel nincs bejelentkezve az áfakörbe. Az lenne a kérdésem, hogy a magánszemélynek esetleg kell valamit fizetni vagy a kft.-nek, amelynek szívességbe adja, van-e valami elszámolni valója, amit még esetleg könyvelni kellene? Köszönöm a válaszát.

Szívességi használat elszámolása Kérdés

A kft. a vállalkozás székhelyén végzi tevékenységét, ami általában az ügyvezető saját ingatlana. Ingyenesen bocsátja rendelkezésre a műhelyt, a raktárt, a garázst. Ebben az esetben szívességi használat valósul meg. Számviteli szempontból mi a helyes eljárás? Ingyenes szolgáltatás, vagy egyszerűbb lenne egy minimális értékben kiadni? Kinek kellene fizetnie az áfát ilyen esetben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs