139 találat a(z) számvitel cimkére

Meddig kell járnunk az irodát ellepő papírhegyek között? Itt a válasz Cikk

Milyen iratmegőrzési kötelezettség vonatkozik a munkaügyi iratokra? Nem minden szabály mondja ugyanazt, pedig a jövedelemre, a társadalombiztosításra vonatkozó iratok nyugdíjba vonuláskor igen fontosak lehetnek. Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

Égetően sürgős teendői vannak, ha kipenderítették – sok adója bánja Cikk

A teendőknél csak az adója lehet több, ha valamilyen ok miatt kikerül a kiva hatálya alól, a módosító tételek ugyanis nagymértékben eltéríthetik a pénzforgalmi eredményt. Összefoglaljuk a veszélyeket, teendőket, határidőket.

Belföldi napidíj 2016 Kérdés

Kedves Szakértő! Belföldi fuvarozó cég januártól napi 3000 forint adómentes kiküldetési költségtérítést adhat a dolgozóknak. Ennek az elszámolására vonatkozna kérdésünk. 1. A 1608-as bevallás melyik sorában kell bevallani az összeget? 2. Hogyan kell könyvelni és elszámolni a költséget? Köszönettel várjuk a választ.

Számviteli és adózási teendők végelszámoláskor Cikk

Mikor van mód végelszámolásra, milyen határidőket kell betartani, milyen számviteli és adózási feladatokat kell teljesíteni? Összefoglaltuk a számviteli törvény hatálya alá tartozó adózókra vonatkozó szabályokat.

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2016 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Kft. betéti társasággá alakul Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közeledik a kft. esetében kötelező törzstőkeemelés végső határideje. Cégünk úgy döntött, hogy tőkeemelés helyett a betéti társasággá alakulást választja. Kérjük szíves útmutatását, hogy abban az esetben, ha február végével megszületik a társaságiszerződés-módosítás, milyen számviteli kötelezettségeink lesznek az átalakulással? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Civil szervezet esete az áfával Cikk

Mi az? Áfaalany is meg nem is; van is adókötelezettsége, meg nem is; kell is számlát kibocsátani, meg nem is. Mi sem egyszerűbb: ez a civil szervezet. Nem tudja, mi a teendője, ha értékesít, ha szolgáltat, ha beszerez, ha adományt kap? Bizonytalan? Olvasson.

A kör négyszögesítése vagy egy devizás ügylet áfája Cikk

Csak első látásra tűnik bonyolultabbnak egy devizás ügylet forintosítása, adózása, mint a kör négyszögesítése. „Csak” az áfatörvény és a számviteli törvény szabályait kell jól alkalmaznia, ha devizás megállapodást köt. Hogy milyen árfolyamon bonyolódik az ügylet, az adót hogyan kell forintosítani, mi kerüljön a számlára, mikor és mit kell jelenteni a NAV-nak – minderről és még sok másról is szó lesz.

Adókönnyítések és -szigorítások 2016-ra Cikk

Két lépcsőben elfogadott, sokakat érintő kisebb-nagyobb módosítások az adórendszerben: mindezeket részletesen tartalmazza a HVG Adó 2016 különszáma. A 484 oldalas kiadvány 15 törvényt közöl teljes terjedelemben, a módosításokkal egységes szerkezetben, eltérő betűtípusokkal kiemelve az év elejei és az évközi változásokat. A kommentárok a Nemzetgazdasági Minisztérium és más adószakértők közreműködésével, sok-sok példával készültek.

Kft. belépne a kivába Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. most határozta el, hogy belépne a kivába 2016. január 1-jével. A mostani évet rendesen lezárnánk, és az új évet már, mint kivás cég indítanánk. Ezzel kapcsolatban milyen számviteli, adózási, bevallási feladatokat kell elvégezni? Kérjük szíves válaszukat.

Katából vissza a számviteli törvény alá Cikk

Katás bt. visszatérne a számviteli törvény hatálya alá. Olvasónk ezzel kapcsolatos kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Fordítókulcs az IFRS alkalmazásához. Táblázatokkal Cikk

Továbbra is kellene magyar számvitel szerinti nyilvántartásokat és beszámolókat készíteniük az IFRS-re áttérőknek. Táblázatokban foglaltuk össze a két módszer közötti eltéréseket.

IFRS: nagy kihívás a cégeknek Cikk

Az EY által készített friss felmérés eredménye szerint a pénzintézetek és a hazai vállalkozások többsége érdeklődést mutat a Nemzetközi Pénzügyi és Beszámolási Standardok (IFRS) hazai beszámolási célokra történő bevezetésével kapcsolatban. Várhatóan ez az érdeklődés tovább nő, miután a kormány 2015. június 12-ei határozatában elfogadta az IFRS egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazását.

Könyvelők, figyelem: jön az IFRS! Cikk

A napokban a teljes számviteli, pénzügyi szakmában hatalmas várakozásokkal övezett esemény történt, amely az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásait hozta elérhető közelségbe. 2015. június 12-én megszületett ugyanis a kormány 1387/2015. számú határozata a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásáról (a dokumentum teljes terjedelmében elérhető a Magyar Közlönyben.) „A határozat szerint a bevezetés több lépcsőben történik meg, számos társaságnak már 2016-től választható, illetve 2017-től kötelező hatállyal” – hangsúlyozza Balázs Gábor, a PwC Magyarország cégtársa.

Újabb rendkívüli ülésnapok az Országgyűlésben Cikk

A június 16–17-ei rendkívüli ülésnapokat követően a jövő héten hétfőre és keddre újabb rendkívüli plenáris ülések összehívását kezdeményezte a kormány.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs