17 találat a(z) saját rezsis beruházás cimkére

Áfához kapcsolódó kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfához (is) kapcsolódóan tennék fel több kérdést. 1.) Szállásról kiállított számlában feltüntetett reggeli áfája levonható-e? Kell-e fizetni a reggeli összege alapján repiadót? 2.) Kell-e az áfabevallásban bevallani a vámérték alatti, kis értékű eszközök beszerzését? (Például ebay-ről rendelt felszerelés), és ha igen, melyik soron? 3.) Jól gondolom-e, hogy a saját rezsis beruházás összegét mind a 10, mind a 74. sorra be kell állítani? Az M lapon kell-e szerepeltetni? Előre is köszönöm válaszukat.

Saját rezsis beruházás számviteli bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég a saját telephelyén önkiszolgáló autómosó építését végzi. A technológiát és a tetőszerkezetet, valamint ezek beépítését külső kivitelező cég végzi, míg a kőműves, közműves, padlófűtéses munkákat saját embereivel, valamint az ehhez szükséges anyagbeszerzést saját rezsis beruházásként végzi. A tevékenység építésiengedély-köteles, így a külső cég fordított áfával számlázta a technológiát, a tetőszerkezetet és a beépítési-szerelési munkákat. A beruházás során felmerült anyagköltségek áfája visszaigénylésre került. A kérdésem az hogy a beruházás aktiválásakor a számviteli bizonylat, mely az áfa adóalapját igazolja, tartalmazza a saját vásárlású anyagköltséget, igénybe vett szolgáltatást, bérköltséget és járulékokat és a külsős cég által benyújtott számlát is? Szakértői válaszát előre is köszönöm.

Saját rezsis beruházás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját rezsis beruházást, ha adómentes tevékenységhez használja (mondjuk 2 millió forint a teljes aktiválási érték és 500 ezer forint a hozzá kapcsolódó költségszámlák), akkor aktiváláskor az áfabevallás 10, 74 és 66-os sorába mi kerül?

Katás egyéni vállalkozó – számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó nő grafikai tevékenységgel foglalkozik, fel szeretné venni a tevékenységei közé a csőszerelést, ezáltal egy fő alkalmazottat, aki csinálná nekik az épülő házukban a fűtés- és vízszerelést. Kérdésem az lenne, hogy mivel ő is tulajdonos a házban, így mennyire probléma, ha számlát állít ki a férje részére, hogy ő mint egyéni vállalkozó – úgymond – elvégezte a munkát? Köszönettel.

Saját rezsis beruházás áfa-bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e az az eljárás, ha saját rezsis beruházás esetében egy számlát állít ki a vállalkozás, "Önszámlázás" megjegyzéssel a számlán? A fizetendő áfa a kiállított számla 2. példánya alapján, a visszaigényelhető áfa a számla eredeti példánya alapján kerül megállapításra. A számla mellékletét képezi a felhasznált munkaerő kimutatása, bérlapok, valamint a felhasznált anyag és a beruházási számlán lévő egyéb tételek, melyek érintettek. Előre is köszönöm a választ.

Saját rezsis beruházás az áfabevallásban (79. sor) Kérdés

Cégünk autóipari fémmegmunkálással foglalkozik, ehhez acélipari termékeket vásárolunk (acéllemez, menetbetét, csavar stb.). Az autóalkatrészek gyártása mellett egy új vevő részére saját rezsis beruházás keretében stancoló szerszámokat és készülékeket is készítünk az esetleges gyártáshoz. A vásárolt anyagból megvásárlásakor – a számla könyvelésekor – még nem tudjuk pontosan, hogy egyes anyagok hány százalékát fogjuk saját rezsis beruházás megvalósítására használni. Teljesítés szerinti adott havi áfabevallás 76. sorába bekerül a számla adóalapja és áfája, még nincs információnk a 79-es sorban szerepeltetendő adatról (saját rezsis beruházás felhasználása). A fentiek alapján mi a helyes eljárás a 79-es sor kitöltésével kapcsolatban? Segítségüket előre is köszönjük!

Saját rezsis beruházás és a fordított áfa. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kft üzemcsarnokot épít saját kivitelezésben. Az üzemcsarnok-építéshez megvan az engedély. A csarnoképítés 2018-ban elkezdődik és 2019-ben fejeződik be. Kérdés: a sajátrezsis kivitelezésű csarnokhoz a beszerzett anyag- és szolgáltatásszámlák fordított áfásak. A saját kivitelezésben készült csarnokról az úgynevezett számlahelyettesítő okmányon az áfa fordított áfa, figyelembe véve az áfatörvény 142. paragrafusát, vagy 27 százalékos az áfa? A 2018. évre kiállított rész számlahelyettesítő okmányon is kell áfa, vagy csak a végső, az aktiváláshoz kiállított belső bizonylaton kell áfa? Köszönettel: Négyökrűné

Online adatszolgáltatás saját rezsis beruházás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk évente 2-3 alkalommal állít elő saját rezsis beruházás keretében olyan eszközöket (például pódiumot) vásárolt alkatrészekből saját munkaerő hozzáadásával, melyeket tárgyi eszközként fog nyilvántartásba venni. Ezt technikailag úgy oldjuk meg, hogy a tényleges költségek (anyag plusz bruttó munkabér, plusz munkáltatói járulékok) összegyűjtése után az üzembe helyezés napjával kiállítunk saját magunknak egy vevőszámlát (így kerül be a tétel a fizetendőáfa-analitikába). Majd ugyanezt a kimenő számlát könyveljük a szállítószámlák közé (így kerül be a tétel a levonhatóáfa-analitikába). A vevői követelés – szállítói kötelezettség egymást nullázza, egymást ergo kompenzálják a számlák, a folyószámlákat rendezzük. Kérdésem az lenne, hogy, ha a jövőben is ezt az eljárást követve számláznánk ki a saját rezsis beruházásunkat, akkor – a kimenő számla kiállításakor le kell-e jelenteni automatikusan teljesítve az online adatszolgáltatást, ha annak áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot? – Mivel a tételt szállítószámlaként is könyveljük, azt a tételes belföldi összesítőben be kell vallani? Köszönettel.

Saját rezsis beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új üzletbe költözött, kereskedő és bútorlapokat vásárolt 500 ezer forint értékben, amit ő maga szerelt össze polcrendszernek. Kérdésem, hogy ez saját rezsis beruházás, és fizetendő és levonandó áfát vallok be? Jól gondolom-e? Van lekötött tartalékom és ezzel az értékkel feloldhatom? Válaszukat köszönöm.

Saját rezsis beruházás külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nagy értékű gépek gyártásával foglalkozik. Egyik elkészült gépünket kiszállítottuk Angliába egy partnerünknek. Ezzel a partnerrel kötöttünk egy szerződést, mely alapján részben marketing célra, részben pedig bérleti díj fejében használatba adjuk a gépet. A partnernek 2018. május végéig van lehetősége eldönteni, hogy megvásárolja-e a berendezést, amennyiben megveszi, az addig fizetett díjakat beszámítjuk a vételárba. Számvitelileg hogyan kell ezt lekönyvelnem? Aktiválnom kell ezt a berendezést mint saját rezsis beruházást, vagy van más lehetőség is? Amennyiben saját rezsis beruházásként kezelem, az áfabevallásba be kell tennem mint fizetendő áfát, de betehetem levonható áfába is? Feltétele, hogy áfás tevékenységhez használjam, de az EU-s partnernek a bérleti díjról nem áfás számlát állítunk ki. Előre is köszönöm a segítséget!

Saját rezsis beruházás áfája Kérdés

Saját rezsis beruházást kiviteleztünk, melyhez bérköltség és anyagköltség kapcsolódik. A beszerzett anyagok áfáját a számlák teljesítési dátumakor visszaigényeltük, a tárgyi eszközt teljes egészében adóköteles tevékenységhez kívánjuk használni. Az üzembe helyezéskor hogyan történik a felszámítandó áfa pontos könyvelése? A teljes összegre jutó áfa levonható és fizetendő is lesz, függetlenül attól, hogy az anyagbeszerzések áfáját már korábban levontuk?

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: képzett fejlesztési tartalék felhasználható-e meglévő tárgyi eszközön végzett felújításra, amennyiben a szóban forgó felújítás saját rezsis beruházásként valósult meg? Köszönettel a választ.

Saját rezsiből megvalósított beruházás áfája Kérdés

Egy vállalkozás 2011. évben kezdett új épület beruházásába, saját rezsiben megvalósuló kivitelezésben. Az építési engedély 50%-ban gazdasági épületre, 50%-ban lakásra vonatkozik. Az épületre a használatbavételi engedélyt 2015. május 20-án megadta az építési hatóság, de az ingatlant csak 2016. december 31-én aktiválták, és akkor vették ténylegesen használatba. Kérdésem, hogy a saját rezsiben megvalósított építési beruház esetében hány százalék a fizetendő, és hány százalék a levonható áfa (5 vagy 27)? A teljes épület értéke után levonható-e az áfa, vagy csak annak az 50 százaléka, a gazdasági épület után? Köszönettel: Rácz Ildikó

Saját rezsis beruházásnak számít-e? Kérdés

Tisztelt szakértő! Saját rezsis beruházásnak számít-e az, ha a beruházó cég vásárolja meg a beruházás megvalósításához szükséges anyag egy részét, s idegen kivitelezővel megadott paraméterek alapján készítteti el a tárgyi eszközként aktivált gépet? Saját munkaerőt nem használ fel az eszköz létrehozásához. Az aktivált eszköz egy teljesen új gép, nem pótaktiválás.

Saját rezsis beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját rezsis beruházás aktiválása előtt állunk. A beruházáshoz használt anyagszámlák áfáját a számla szerinti teljesítési időpontban levontuk (bevételszerző tevékenység érdekében történő beruházás). A munkabér és közterhei, költségek áfája az aktiválás időpontjával levonható és az összes kölség (anyag+munkabér+közterhek) képezik a fizetendő adó alapját szintén az aktiválás időpontjában? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, munkanélküli ellátás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Belföldi és külföldi munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszonya lecsökken

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close