19 találat a(z) reprezentációs költség cimkére

Reprezentációs kiadás vagy reklámcélú költség Kérdés

Köztestület reprezentációs kiadások utáni kifizetői adója Kérdés

Repiköltség és bérlés Kérdés

Reprezentáció vagy sem? Kérdés

Dohánytermék vásárlása és elszámolása Kérdés

Kiva SZÉP-kártya juttatás és reprezentációs költség után Kérdés

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése Kérdés

Reprezentációs költség Kérdés

Munkahelyi étkezés elszámolása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ugyan a témában több cikk is megjelent, viszont egyikben sem találtam választ a következő kérdésre: munkavállaló munkahelyén elérhető meleg konyha (hotel, étterem), ahol napi 1 tányér ételt ingyenesen biztosít a munkáltató minden munkavállalója számára. Hogyan számolja el a munkáltató az ételt, ki kell számláznia, kell áfát fizetnie? Ha igen, milyen kulccsal és milyen összegben számlázza ki? Ha nem kell kiszámláznia, az étel önköltségét milyen jogcímen tudja elszámolni, reprezentációs költségként? Másik kérdés, hogy ez bérként adózik? Mi lesz az alapja az adónak? Milyen nyilvántartást köteles vezetni erről a társaság? Köszönettel:

Üzleti patner szállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem véleményét. Társaságunk külső tanácsadó szakértő segítségét kéri egyik tevékenységéhez, heti rendszerességgel. A szakértő a társaságunknál a lakhelyétől távol látja el tevékenységét, melyhez társaságunk biztosítja a szállást. A szállásról befogadott számlát költségként számoljuk el és reprezentációs költségként kezelve fizetjük meg utána az adókat, az áfát nem igényeljük vissza. Kérdésem: helyesen járunk-e el adózási szempontból? A szakértői tevékenységről kiállított költségbe nem kerül beépítésre a szállás díja és társaságunk sem számlázza azt tovább

Repi költség. egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó az irodában, ahol a tevékenységét végzi, üdítőitalt, ásványvizet, aprósüteményt, kávét stb. biztosít az ügyfeleinek, illetve a dolgozóknak, az természetbeni juttatásnak minősül-e, vagy repiként a bevétel 0,5 százalékáig adómentesen elszámolhatja? Külön kell nyilvántartani az ügyfeleknek, és a dolgozóknak juttatott részt? Ha adózni kell, azt a teljes rész után kell? Segítségét előre is köszönöm!

Reprezentációs költség elszámolása üzem átadáskor Kérdés

A társaságunk új üzemet létesített. A közel milliárdos beruházás ünnepélyes átadóján jelen voltak cégünk munkatársain kívül üzleti partnereink, az illetékes minisztérium képviselője, a térség országgyűlési képviselője, valamint helyi önkormányzati tisztségviselők. A rendezvény lebonyolításához az alábbi számlák kapcsolódnak: – előadói tevékenység (konferálás) – ételfogyasztás (a rendezvény kapcsolódó étel és ital) – egyéb vendéglátói szolgáltatás (kizárólag eszközök bérleti díját tartalmazza) – péksütemény a vendégfogadáshoz – fotós szolgáltatás – rendezvény hangosítása – meghívó készítése és tervezése. Szakmai rendezvénynek minősül-e az ilyen jellegű rendezvény? Az ételhez, italhoz kapcsolódó áfa nem levonható, de a bérleti díj és a többi szolgáltatás áfája levonásba helyezhető? Az étel és ital egyes meghatározott juttatásnak minősül, a többi kapcsolódó költségnél is felmerül-e szja- és kapcsolódó szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség?

Reprezentációs költség – önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Cégcsoportunk üzleti partnerei számára konferenciát szervezett külföldön. A konferencia augusztus 30-31-én volt. A konferencia költségeit a külföldi kapcsolt vállalkozásunk számlázta tovább felénk, mivel a konferencián nem csak magyar, hanem a külföldi partnerek is részt vettek. Az olasz kapcsolt vállalkozásunk a számlát október 7-én állította ki részünkre. (A számlán megjegyzésben szeptemberi Konferencia szerepel, bár a konferencia valójában augusztus utolsó két napján volt.) A konferencia költségei között reprezentációs költségek is voltak, melyek után szja- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik cégünknek. Kell-e a 1908-as bevallást augusztusra önellenőriznünk ilyen esetben, tehát augusztusra kell-e bevallani az szja-t és a szociális hozzájárulási adót? A rendezvény augusztusban volt, a számlát viszont csak októberben állították ki részünkre és a megjegyzésben szeptembert szerepeltet a külföldi cég. Segítségüket előre is köszönöm.

Reprezentációs költség adózása Kérdés

A cég vendégül látja néhány üzleti partnerét, mely mely étel-italfogyasztás költségeként jelenik meg a számlán. Tudomásom szerint a bruttó végösszeg 1,18-szorosa az adó- és közteher alapja. A cég a kisvállalati adó alanya. Így az 1./ kérdésem: a 15% szja-n felül 17,5% szocho-t, vagy 13% kiva-t kell-e fizetni? Vagy egyiket sem? Feltételezem, ez túl jó volna. 2./ kérdésem: elszámolható-e vállalkozáson kívüli költségnek, a számla bruttó végösszegének 13%-át kivaként bevallva-befizetve? 3./ kérdés: elszámolhatja-e az ügyvezető saját kiadásként? Papíron befizeti a cégkasszába, mivel a cég bankszámlán utalt a szállítói számla kibocsátójának. Abban a reményben tenné ezt, hogy így semmi adó, járulék, a befizetett pénzt pedig rögtön kiveszi például személygépkocsi-használatként. Jogszerűek-e, helytállóak-e az általam felsoroltak? Segítségüket előre köszönöm. Tisztelettel: Kisházi Sándor

Egyesület reprezentációs költségeinek elszámolása Cikk

Hogyan kell elszámolni a sportegyesület nyári táborában szervezett rendezvények és a táborlakók fogyasztási költségeit? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs