43 találat a(z) repülőjegy cimkére

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak Kérdés

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése Kérdés

Utazásszervezői tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amelynek a főtevékenysége "egyéb sporttevékenységi szolgáltatás". Felmerült a kérdés, hogy esetleg a tevékenysége inkább utazásszervezésnek felelne meg. Belföldi székhelyű, de a tevékenységet külföldről végzi, bár van egy iroda telephelynek bejelentve. Külföldi sportegyesületekkel van kapcsolatban, illetve az ottani rendezvényekkel, de nem ő szervezi őket. Nála fizetnek magánszemélyek regisztrációs díjat, részükre szállást közvetít, repülőjegyet biztosít, illetve más sportegyesületek személyeinek is. Ebben szeretnék megerősítést kérni, hogy esetleg egy NAV-ellenőrzés is annak minősítené-e? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Nem a cég nevére szóló számla kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint könyvelőiroda alkalmazottja kérdezem Öntől, hogy van-e megoldás az alábbi esetre. Mint könyvelőiroda általában utólag értesülünk ügyfeleink különféle megállapodásairól: Az adott alapítvány előadás tartására meghívta xy ameriaki állampolgárságú neves professzort, aki díjazás nélkül, csak a költségei megtérítését kérte. Megvette a repülőjegyet, a számla "természetesen" a nevére szólt. Irodánk a pénzügyi teljesítést e számla kiegyenlítésére megtagadta. Kérésünkre, hogy az alapítvány nevére szóló számlára módosítsák a befizetést, elutasító választ kaptunk a kapcsolattartótól, mondván, hogy ott ez elképzelhetetlen... Kérdésünk, hogy milyen módon fizethető ki a professzor útiköltsége, vagy így egyáltalán nem fizethető ki részére? Válaszukat várva, köszönettel Molnár Istvánné Munkaügyi ea.

Repülőjegy térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője – aki egyúttal a vállalkozás tagja is – külföldre (Hollandia) költözött. Amikor Magyarországra utazik ügyvezetői feladatait ellátni, akkor a repülőjegyet és a taxiköltséget fizetheti a kft.? Amennyiben igen, annak van valamilyen adóvonzata? Válaszukat előre is köszönöm!

Különadót vetne ki az 50 eurónál olcsóbb repülőjegyekre a bajor CSU Cikk

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében különadót vetne ki az 50 eurónál (16 500 forint) olcsóbb, európai útvonalakra szóló repülőjegyekre a bajor Keresztényszociális Unió (CSU).

Szállásfoglalás, autóbérlés, utazási irodák: ezekre figyelmeztet a GVH Cikk

Tájékoztatókkal segíti a nyaralókat a honlapján és a közösségi oldalán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Tartós külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (magyar székhelyű cég) magyar munkavállalója Londonban tartós külszolgálaton van, azaz már a kinti tb-be van bejelentve, bérszámfejtése angol fontban történik. Szokásos munkavégzési helye így külföld. Kérdésem, hogy ha onnan indul például Hollandiába kiküldetésre, akkor elszámolható-e a külföldi kiküldetésre a napidíj, és az számfejthető-e a magyar szabályok szerint? Kaphat-e a kiküldetés dologi költségeire (utazás és szállás) ellátmányt, amelyet utólag a saját nevére szóló számlával, kiküldetési rendelvénnyel számol el? A Magyarországra történő hazautazás repülőjegyköltsége elszámolható-e, és ha igen, akkor milyen szabályok alapján? Köszönöm szépen a választ!

Üzleti partner, alvállalkozó utazás- és szállásköltsége Kérdés

Belföldi vállalkozás („A” vállalkozás) Budapesten, de más európai városokban is olyan szolgáltatást nyújt, amihez több külső szakértő személyes jelenlétére van szükség (például tanúsítás). Ezek a szakértők vagy a saját vállalkozásukban tevékenykednek, vagy nagyobb cégek munkavállalói. A munkát (szakértői, alvállalkozói) úgy vállalják el, hogy a megbízási díjuk mellett a megbízó ("A" vállalkozó) fizeti a repülőjegyet, szállásdíjat az érkező szakértőknek. Ennek több oka is van, egyrészt a helyismeret, tapasztalat. Jogszerűen számolja-e el ezeket költségként számvitelileg az említett vállalkozás, illetve jogszerű-e, hogy emiatt nem emeli meg a társaságiadó-alapját, és nem fizet semmilyen reprezentációval, béren kívüli juttatással összefüggő adót? Értelemszerűen a tevékenység és az abban résztvevők személye megfelelően dokumentált, és az elszámolt tételekben étel-ital, magáncélú kiadás nem szerepel. Ha nem „A” vállalkozás szervezné ezeket az utakat, akkor valószínűleg nem tudná ezeket a szakértőket igénybe venni. Válaszát előre is köszönöm.

Kölcsönzött munkaerő utaztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk szektorára jellemző munkaerő hiány miatt átmenetileg munkaerő-kölcsönzővel orvosoljuk a problémát. (A kölcsönzött munkaerő nem magyar állampolgár.) Cégünk profiljából adódóan a kölcsönzött munkaerőt a saját hazájából (nem EU) a mi külföldi EU-s anyavállaltunk telephelyére szeretnénk repülővel eljuttatni, hogy ott megkezdhesse a munkát. A kiutaztatás költségét mi álljuk, nem a munkaerőt kölcsönző cég, tehát részükre a repülőjegyet mi vásároljuk meg saját nevünkben. A kérdésem, hogy a repülőjegyet milyen jogcímen számolhatjuk el a kölcsönzött munkaerőnek, illetve milyen adóvonzatokkal szükséges kalkulálnunk? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi vendégművész repülőjegye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hazai nonprofit kft.-hez külföldi vendégművészek érkeznek előzetes szerződés alapján. A repülőjegyeket a nonprofit kft. vásárolta meg a vendégművész részére (a számlát a kft. címére állították és fizették ki). Kérdés: szja-kötelesnek minősül-e a megvásárolt repülőjegy? Lehet-e alkalmazni az Szja tv. és a 2016. évi CXXV. tv. hivatali utazásra vonatkozó rendelkezéseit? Van-e jelentősége a külföldi művész státusznak, valamint, hogy nonprofit a kifizető? Költségtérítés lesz-e, ami nem adóköteles a részesülőnél [7. § (1)], avagy szerződéses jogviszony ellenértékeként itthon adóköteles? A nonprofit kifizetőnél milyen adózási kötelezettségekkel jár mindez? Fenti utazás a kifizető (nonprofit kft.) tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében történt. Köszönettel.

Tag külföldi kiküldetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tagja (aki nem ügyvezetője és nem is munkavállalója a kft.-nek) kiutazik külföldre, hogy a cég termékét népszerűsítse, és befektetőket keressen. Ebben az esetben elszámolható az utazás költsége (repülőjegy, transzfer)? Előre is köszönöm a választ!

Külföldi utazás elszámolása, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Munkaviszonyban lévő ügyvezetők külföldi úttal kapcsolatos költségeit számolták el a vállalkozásnál. A számlák utazási iroda által kiállított számlákat, repülőjegyeket, harmadik országbeli gépkocsikölcsönzés díjait tartalmazzák. Kérdésem az, hogy ha a társaság költségként elszámolja ezen számlákat, milyen adózási vonzata van ezeknek a kifizetéseknek? 2. Amennyiben az ügyvezetők teljes összegben megtérítik a vállalkozásnak ezen kifizetések ellenértékét, abban az esetben milyen módon, milyen áfakulcsokkal kell részükre kiszámlázni, illetve kötelező-e kiszámlázni ezen tételeket? Köszönöm a segítségüket.

Külsős munkatárs Kérdés

Egy külföldi munkára egy külsős munkatárs repülőjegyét is megvették. Hogyan lehet elszámolni egy külsős munkatárs költségeit?

Dolgozói költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy új vállalatirányítási rendszer bevezetését végzi. Az eredeti tervek szerint július 1-jével indult volna a rendszer, de ezt el kellett halasztani szeptember 1-jére. Értelemeszerűen, aki az új rendszeren fog dolgozni, az indulás előtti egy és utáni két hétben nem mehet szabadságra. Viszont az egyik dolgozónk az eredeti július 1-jei kezdést ismerve foglalta le szeptember első hetére a repülőjegyét – a korábban igényelt és jóváhagyott szabadsága idejére. Viszont az új fejlemények ismeretében a szabadságengedély visszavonásra került. A dolgozó a repülőjegyét átíratta októberre – ennek költségét cégünk fizeti. Tudomásom szerint erre a munka törvénykönyve kötelez is. Kártérítésként kezelhető-e ez a kifizetett összeg? Van-e bárminemű adóvonzata akár a munkavállalóra, akár a cégre nézve? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close