42 találat a(z) részesedés cimkére

Tulajdonolt részesedésre elszámolt értékvesztést ki kell-e emelni társaságiadó-alapot növelő tételként? Kérdés

Részesedés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. 50%-os részesedés szerzése anno nem került bejelentésre a NAV felé a T201T nyomtatványon. Közben a tőke mértéke emelkedett, viszont tulajdonosi hígítás is történt, ezért a tulajdoni részesedés arány 17%-ra csökkent. Ez a részesedésmérték újként bejelenthető annak ellenére hogy a tulajdoni arányok változása miatt a részesedés százalékos mértéke csökken, viszont a befektetett összeg ezzel szemben nőtt? Válaszát köszönöm.

Részesedés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. 50%-os részesedés szerzése anno nem került bejelentésre a NAV felé a T201T nyomtatványon. Közben a tőke mértéke emelkedett, viszont tulajdonosi hígítás is történt ezért a tulajdoni részesedés arány 17%-ra csökkent. Ez a részesedésmérték bejelenthető, vagy mivel nem történt meg korábban a részesedés bejelentése, nem tehető meg? Válaszát köszönöm!

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nek három magánszemély tulajdonosa van. Kettő kiválna a cégből és a harmadik megvenné a részüket. A kft.-ben árbevétel nem volt, mivel nemrég alakult. A saját tőke 2 millió 800 ezer forint, a jegyzett tőke 3 millió forint, a részesedésük azonos, fejenként egymillió forinttal szálltak be. Nem szeretnének adót fizetni. Ebben az esetben egymillió forintért el lehet adni a részesedésüket, vagy a saját tőkét kell felosztani, és piaci értéken kell értékesíteni a részesedéseket, hogy ne kelljen fizetni se a magánszemélyeknek, se a kft.-nek? Köszönettel.

TBSZ számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A zrt.-ből nyrt.-vé alakulás során a zrt tulajdonosai a zrt. alaptőkéjét (a jövőbeli nyrt. alaptőkéjét) TBSZ számlán helyezik el. Az egész alaptőkét a TBSZ számlán hagyják 5 évig és az osztalékokat sem veszik fel, az is a TBSZ számlán marad. Kérdések: – ez esetben adómentes-e, ha a volt zrt. (jelenlegi nyrt.) tulajdonosok 5 év után eladják a részesedésüket? – az osztalék kivétele is adómentes 5 év TBSZ számlántartás után? Köszönöm válaszát!

Katás személyesen közreműködő kültag Kérdés

2019. 01. 01-jétől a mostani bt. katás bt. kíván lenni. Társasági szerződést módosítanak úgy, hogy a katás kültag lesz az ügyvezető, részesedésről nem a tulajdoni arányoknak megfelelően döntenek, hanem 1 százalék a beltagé, 99 százalék a kültagé. Katás személyesen közreműködő tag a kültag. Kérdés, hogy ez esetben a katás beltag után nincs adó és a csak a kültag fizeti-e meg a katát?

Részesedésszerzés utáni áfa levonása: így döntött az Európai Bíróság Cikk

Régóta fejtörést okoz mind a tőkebefektetőknél, mind pedig a vállalkozáscsoportok holdingtársaságainál a bejövő számlák áfatartalmának levonhatósága. Az általános levonási tilalmon enyhítve az Európai Unió Bírósága („EUB”) az úgynevezett aktív holdingtársaságoknak már adott egy kibúvót a levonási tilalom alól; a Bíróság nemrég napvilágot látott ítéletei pedig még tovább tágítják az áfalevonás lehetőségeit. Az EUB ítéletei azonban arra is rávilágítanak, hogy nem árt óvatosnak lenni – foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Részesedés eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég eladta egy másik cégben lévő részesedését. Év végén értékelés történt. Eladás előtt kell értékelést végezni? Válaszukat előre is köszönöm!

Bejelentett részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság megvásárolta egy másik társaság 70%-os üzletrészét a 2018. évben. A üzletrész megszerzését bejelentette a NAV-hoz. A bejelentett részesedés 30%-át a 2018. évben értékesíteni kívánja. Az értékesítés során keletkező nyereséggel vagy veszteséggel az adóalap nem növelhető, illetve csökkenthető, mivel nem volt legalább egy évig a társaság tulajdonában. Kérdésem, hogy a 2018. évben nem értékesített 40%-os rész bejelentett részesedés marad-e, vagy elveszti a bejelentett részesedési státuszt? Válaszát előre is köszönöm.

Családi gazdálkodó – le nem zárt üzleti év Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy van egy áfás, kétfős családi gazdaság, amiben szeretnék módosítani a tagok közti részesedéseket. A családi gazdaság feje úgy szeretné a bevétel és költségeloszlást, hogy neki jusson 90%, a tagnak pedig 10%. Erre lehetőségük van-e a 2018-as évre, így, utólag, ha módosítják a családi gazdasági határozatot és mindkét fél beleegyezik? (2018-ra még nem ment be bevallás.) Azért szeretné így a családi gazdaság feje, mert az anyukája az egyetlen tag, aki rokkantsági ellátást kap, ott viszont meg van határozva, hogy mennyi jövedelme lehet az ellátás mellett, és mivel a gazdaságban eddig az 50%-át ráosztottuk, így elesne az ellátástól, mert idénre nagy nyereséget fog produkálni a gazdaság (pályázat miatt kell neki). Engedi-e az szja-törvény, hogy e szerint járjanak majd el a 2018-as évi adóbevallás beadásakor? Köszönöm előre is segítségüket! N. Tünde

Osztalék-előleg és osztalék, ha a társaságban való részesedés aránya változott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztalékelőleg fizetésekor a tulajdonosi arány 30-70 százalék volt, az osztalékfizetés megállapítása az év zárásakor megtörtént, a kifizetésre most kerülne sor. De! Időközben változott a tulajdonosi arány 50-50 százalékra. Kérdés: Jóváhagytunk például 30 millió forint osztalékot. Ebből 12-t kifizettünk előlegként tavaly, az akkori 30-70 százaléknak megfelelő arányban (3,6 millió és 8,4 millió forintot). Most sor kerülne a megállapított osztalék kifizetésére: 15-15 millió forint lenne a járó osztalék a tulajdonosi arány szerint mindkét tulajdonosnak. Tehát az osztalék ifizetés összege 1. tulajdonos részére: 15-3,6 millió forint, a 2. tulajdonos részére:15-8,4 millió forint lenne. Ezt a számítást gondolom helyesnek. Jól gondolkodom? (Vagy a 30-12= 18 millió forint lenne kifizethető 50-50 százalékban? Ez esetben tehát 1. tulaj: 3,6 millió + 9 millió Ft, a 2. tulaj részére pedig 8,4 millió + 9 millió forint válna osztalékká?) Előre is köszönöm szíves válaszát!

Részesedés szerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Ügyfelem ('A" Kft.) vett egy részesedést "B" Kft.-ben egy magánszemélytől. "B" Kft. társasági szerzőse szerint a részesedés 22 millió forint, azonban 'A" Kft. "csak" 21 millió forintot fizetett érte. Erősítsen meg kérem, hogy a könyvekben és a beszámolóban bekerülési értéken, azaz 21 millió forinton kell nyilvántartanom 'A" Kft.-ben! Köszönöm szépen.

Nyereségrészesedési jogot árusítottak, jelentős bírságot kell fizetniük Cikk

Az MNB ma közzétett határozatában 27 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Safis-EVO Zrt.-re visszafizetendő pénzeszközök nyilvánosságtól történő engedély nélküli elfogadása miatt. A társaság visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen kínált – nyereség részesedési jogként reklámozott – befektetési lehetőséget ügyfeleinek.

Részesedések értékvesztése Kérdés

Tisztelt Cím! Hogyan kell kiszámolni az értékvesztés összegét a befektető cégnél 2016. évre és 2017, évre, ha 1. a részesedések (egy másik kft.-ben 50 százalék tulajdonban) névértéke és bekerülési értéke is 49 milliö Ft, 2. a befektetést élvező társaság évvégi adatai 2015-ben JT 3 millió Ft, mínusz -91, 927 ezer Ft. 2016-ban 90 millió Ft ázsiós tőkeemelést hajtottak végre a tulajdonosok /(tőketartalékba helyeztek 90 millió Ft-ot (de továbbra is ST mínusz 20.003 ezer Ft a jegyzettőke 4 millió Ft. 2017. évre várhatóan javul a ST, de még mínuszban fog maradni. Hogyan kell kiszámolni az értékvesztést, milyen arányokat kell figyelembe venni? Szeretném, ha a választ számokkal levezetné. Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Polyák Márta

Veszteségelhatárolás kiválás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tao. tv. 17. § (7) bekezdése értelmében átalakulás esetén a jogutód a jogelődnél keletkezett elhatárolt vesztségnek a jogelőd vagyonából a vagyonmérleg szerinti részesedése arányában számított, az adózás előtti eredmény csökkentéseként még el nem számolt részére – a jogelődnél eltelt időt is beszámítva – az (1)-(3) bekezdés rendelkezéseit alkalmazza. Ez a rész kiválás esetén a jogelőd elhatárolt veszteségét csökkenti. Kérdésem, hogy a jogelőd vagyonából való részesedést a a saját tőke vagy az eszközök mérlegfőösszegének alapján kell megállapítani? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, munkanélküli ellátás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Belföldi és külföldi munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszonya lecsökken

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close