3 találat a(z) passzív félév cimkére

Passzív hallgatói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Babaváró hitel igényléséhez szükséges tb-jogviszonyba beletartozik a felsőfokú tanulói jogviszony passzív féléve is? Válaszát előre is köszönöm!

Passzív féléves diák – családi kedvezmény Kérdés

Nappali felsőoktatási képzésben részt vevő diák a hallgatói jogviszonyát 2018. februárban a második félévre passziváltatni szeretné. A diáknak van egy középiskolai tanulmányokat folytató testvére, aki után az anya családi kedvezményt vesz igénybe. A családi pótlékot csak rá való tekintettel veszi igénybe. Kérdéseim: 1.) A családi kedvezményt visszamenőlegesen lehet-e érvényesíteni az anya 2017. évi szja-bevallásában úgy, hogy a főiskolás gyermeket eltartottként figyelembe veszik attól függetlenül, hogy a családi pótlék megállapításánál nem megfelelő tájékoztatás miatt nem kérte a nagyobbik gyermek figyelembevételét? 2.) Mivel csak február hónap közepe felé történik meg a hallgatói jogviszony passzívvá tétele, így az elején még a családi pótlék számításánál figyelembe vehető lehetne-e, ha visszamenőlegesen a családi pótlékot is szeretné egy kedvezményezett eltartott és eltartott után is igényelni? És a családi kedvezmény február havi igénybevételét ez hogyan befolyásolná? 3.) A Cst. végrehajtási rendeletében hogyan kell értelmezni a 8. paragrafust ebben a témában? A tanulmányokat folytatókról és a fennálló hallgatói jogviszonnyal rendelkezőkről közölt adatállományban szereplők között mi a különbség? A szüneteltető,passzív féléves hallgatók is szerepelnek a fennálló hallgatói jogviszonnyal rendelkezők adatállományában? Ez a paragrafus véleményem szerint azt jelenti, hogy a passzív félévesnek sem szűnt meg a hallgatói jogviszonya, tehát az fennáll, és ezért a gyermekszámba beszámít.

Egyetemista passzív féléves adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném tájékoztatását kérni az alábbi üggyel kapcsolatosan. A 2016. szept.-2017. febr. I.féléves időszakban a 20 éves gyermek államilag finanszírozott nappali képzésen vett részt. A 2017. februárban kezdődő II. félévre passzíváltatta magát, a diákbérletbe már nem kapott matricát. A kérdésem az lenne, hogy kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? És ha igen, akkor mikortól? Vagy a tb. törvény 16. paragrafusa alapján vagy más törvény/rendelet alapján nem kell? Várom válaszát, melyet előre is köszönök.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close