166 találat a(z) pótlék cimkére

Munkaidőkeret: amit tudni kell a beosztásról, a távollétről, a túlóráról Cikk

A munkaidőkeret sokkal rugalmasabb munkaszervezést tesz lehetővé a munkáltatók számra, mint, ha az általnos munkarendben foglalkoztatná a dolgozóit. Bevezetéséről szabadon dönthet a munkáltató, alkalmazására azonban szigorú szabályok vonatkoznak. Cikkünkben példákon keresztül részletezzük egyebek mellett a keret tartamára, a túlórára, a hétvégi munkavégzésre, a biztosítandó pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket.

Alkalmi munkavállaló 24 órában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Alkalmi munkavállaló (vagyonőr) 24 órás munkaidőben, reggel 7 órától következő nap reggel 7 óráig van foglalkoztatva. Ilyen esetben ez két napnak számít bejelentés szempontjából? Illetve az elszámolást a munkavállalónak egyszer 7-24 óráig, majd 0-7 óráig kell számfejteni, mint két különálló munkanapot? Vagy folyamatos munkaidőnek kell tekintenem a 24 órát és a 8 órán felüli részére meg kell adni a pótlékokat 24 óráig, mintha 1 napra lett volna Bejelentve? Válaszát köszönöm.

Vasárnapi nyitvatartás: a munkavállalói jogokra is ügyelni kell Cikk

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény 2016. április 16-án hatályba lépett. Ettől az időponttól kezdődően a jogszabályi rendelkezések ismét lehetőséget adnak arra, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tartsanak. Az első hétvégén még nem volt általános a boltok nyitva tartása, ami abból is fakadt, hogy amennyiben a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el. Hogy milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni az érintetteknek az újranyitás kapcsán, azt a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédi iroda szakértői ismertették mai sajtóeseményükön.

Munkabér utólagos kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban ki kell fizetni egy 2014-ben kilépett dolgozónak a 2013. évben elmaradt pótlékokat. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben a 2016-os év szabályai szerint vonom le a járulékokat? A 08-as bevallást is 2016-ban készítem, illetve az egyéb igazolásokat a 2016. évre állítom ki, vagy önellenőriznem kell a 2013. év hónapjait és a kiadott igazolásokat? Válaszát köszönöm.

Fontos: tízezrek kapnak levelet a NAV-tól Cikk

A korábbi évektől eltérően korábban, már április elején megkapják a vámhatóság által vezetett vám- és adófolyószámlákról készült egyenlegközlőt és a pótlékértesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az adózók, mintegy 36 ezer ilyen értesítést küld ki a hatóság.

Szabadidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaügyi segítségre lenne szükségem. Cégünknél a túlórák kifizetése eddig elvileg úgy történt, hogy a dolgozó "csúsztathatott" – ha kérte –, ha egy-két túlórája volt az adott hónapban, ha elérte a nyolc óra túlórát, akkor meg kifizettük. Érdeklődnék, hogy ez így jó-e, illetve lehet-e halmozni a túlórákat például, ha 3 hónap alatt jön össze, a nyolc túlóra, az kifizethető-e? Válaszát előre is köszönöm.

Közterület-felügyelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni az alábbiakat: 1. A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény (Kttv.) 142. §-a rendelkezik a képzettségi pótlékról. A 29/2012. (III. 7.) kormányrendelet 1. sz. melléklet 30. pontjánál szerepel a közterület-felügyelői vizsga. Meg lehet-e állapítani a 249/2012. (VIII. 31.) kormányrendelet 2. § (1) bekezdés alapján a (4) bekezdés d) pontja szerinti 30 százalékos pótlékot a közterület-felügyelői munkakörre a közszolgálati szabályzatban? 2. Közterület-felügyelői munkakörbe adható-e a Kttv. 140. § (5) bekezdése szerinti pótlék?

Szociális idős otthonban dolgozók bérezése Kérdés

Az otthon fenntartója egy egyházi egyesület, és a fenntartáshoz a költségvetésből alapnormatívában is részesül. A dolgozók bérezése miben tér el a munkaviszonyban állókétól? A gondozók folyamatos 12 órában dolgoznak 6-tól 18 óráig és 18-tól 6 óráig változó rendben. A nem a szociális gondozásban résztvevők bérére melyik jogszabály vonatkozik? Például konyhai kisegítő 6 órától14 óráig és 10 órától 18 óráig változó munkabeosztásban? Pótlékok: ágazati,munkahelyi,délutános,éjszakás, vasárnapi, esetleg van más? Bérkategóriák, bérkiegészítés: kinek milyen feltételekkel jár? Jogszabályi helyek? Köszönöm a választ.

Egy munkaviszonyban két munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni Öntől, hogy egy munkáltatónál egy munkavállaló dolgozhat-e két munkakörben (például gépkocsivezető és mezőgazdász), és be kell- e jelenteni a NAV-hoz? A másik kérdésem az lenne, hogy a munkavállaló fogyatékos személyek otthonában dolgozik, és jár neki a munkahelyi pótlék, amit ki is fizet a munkáltató. Ha lehet két munkaköre, akkor mindkettőben meg kell kapnia a pótlékot, vagy csak összesen kell kifizetni a 24 ezer forintot? Válaszát előre is köszönöm.

Alkalmi munkavállaló pótléka és feor számok a bejelentéseknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkútnál folyamatos munkarendben 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak napi 12 órás beosztásban. Most alkalmi munkavállalókat is foglalkoztatnak. Ebben az esetben kell-e az alkalmi munkavállalóknak a 12 órás napi munkaidő miatt 4 óra túlóra pótlékot fizetni? A másik kérdés, hogy januártól a bizonyítványokat is be kell jelenteni a NAV felé, itt most több helyen kiderült, hogy az adott szakképzettséghez nincs meg a végzettsége a munkavállalónak. Alkalmazhatja-e végzettség nélkül szakképzett munkakörben, ha el tudja látni azt a munkakört? Vagy 9-es feor-ba sorolással lehet megoldani ezt a problémát? Biztos, hogy akkor is azt a munkakört fogja végezni a dolgozó. Esetleg nem igényeljük a szochokedvezményt a szakképzetlen bejelentésnél? Mennyire szabályos ez? Várom válaszukat.

Távolléti díj alapja Kérdés

Tisztelt Szerkesztők! Négyhavi munkarendben foglalkoztatják a munkavállalókat. Rendkívüli munkavégzés nincs elszámolva. Minden hónapban (az alapbéren felül) eltérő összegű kiegészítő bért kapnak a dolgozók. A kiegészítő bér tartalmazza az esetleges túlórapótlékot, és minőségi munkavégzésért jár. Kérdésünk: a kiegészítő bért a távolléti díj alapjánál el kell-e számolnunk? A választ előre is köszönjük.

Munkaidő – szabadnap Kérdés

Egy kereskedelmi kft. alkalmazottja bolti eladóként dolgozik. Munkaszerződésében heti 44 óra munkaidő szerepel. A bolt hétfőtől szombatig nyitva van, és az eladó minden nap dolgozik. Kell-e szabadnapot adni, vagy valamilyen pótlékot fizetni, ha a heti munkaidőkeretet nem lépte túl a tényleges munkaideje?

Pótlék Kérdés

Tisztelt Ügyvédnő! Pultosként, kocsmában dolgozó, heti 20 órában van felvéve. Hétvégén is dolgozik, de a 20 órát nem haladja meg. Kell valamilyen pótlékot fizetni? Köszönöm a türelmét!

Így kérjen a NAV-tól fizetési könnyítést, pótlék- és bírságmérséklést Cikk

Ki és hogyan kérhet fizetési könnyítést (részletfizetést, halasztást), pótlék- és bírságmérséklést adótartozásaira. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette az ezzel kapcsolatos szabályokat és nyomtatványokat.

Adótartozás, bírság, pótlék: így engedhet a NAV. Új útmutató Cikk

Meghatározott feltételek mellett az adózó adójának mérsékléséről és fizetési könnyítéséről dönthet a NAV. Az enyhítési lehetőségekről, kötelezettségekről és a követendő eljárásról a minap új útmutatót adott ki az adóhatóság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs