15 találat a(z) pénzkészlet cimkére

Pénztárgép pénzkészlete: tárolható két helyen a napi bevétel? Cikk

Milyen feltétele van annak, hogy a napi bevétel egy része biztonsági okokból a pénztárgép fiókjából átkerülhessen a páncélszekrénybe? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Pénztárgép pénzkészlete Kérdés

Elévülési időn túli bizonylatok Kérdés

Evás kft. pénzkészletének megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy evás kft., ebben az évben nem volt bevétele. A pénztárban és a bankban is van pénze, de nincs eredménytartaléka. A pénztárban levő pénze még az eva előtti időszakból keletkezett, míg a bankban levő pénz evás időszakból. Hogyan tudná kivenni a pénzt még ebben az évben? Köszönöm a választ.

Az eperárusokat is figyeli a NAV Cikk

Eperárusokat, autómosókat, ajándékkereskedőket vizsgál – egyebek mellett – kiemelten ezen a héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ügyvédi iroda áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda fontolgatja az átlépést kata adózásba. Szeretném megkérni, hogy részletesen írják le, mi a teendő ilyenkor? A T201-en és a 1771-en kívül mire kell figyelnünk? Olvastam, hogy osztalék utáni adót kiváltó adót kell fizetnünk. Ennek alapjából minden tárgyi eszköz nettó értéke levonható? Nagy értékű ingatlanok vannak a vállalkozásban, még jelentős nettó értékkel. Ha esetleg visszalép, akkor hogyan kell kezelni ezeket a tárgyi eszközöket? Jelentős pénzkészlete is van, a katás időszakban vagy az áttéréskor van-e ezzel valami teendőnk? Miután a kettős könyvvitelről áttér az ügyvédi iroda a bevételi nyilvántartásra, hogyan kezelendők a letétbe helyezett pénzeszközök? Köszönettel várom válaszát!

Egyéni cég alapításának hibái Kérdés

Egyéni vállalkozó egyéni céget alapított. Alapításkor apportként vitt be eszközöket az egyéni cégbe. A probléma abból adóik, hogy az egyéni cégként ugyanazt a bankszámlát használja, mint egyéni vállalkozóként. Ezzel van egy kezdő pénzkészlet a banki folyószámlán, amit könyvelésügyileg nem lehet hova tenni. Ha a nyitó pénzkészletet nem könyvelem, akkor a banki egyenleg nehezen ellenőrizhető (eltér a kivonaton szereplő értéktől), valamint a könyvelés szerint mínuszba is megy. Mit lehet ilyenkor tenni? Mit kell kezdeni a nyitó értékkel? Válaszukat előre is köszönöm.

Zárt végű lízing elszámolása a pénztárkönyvben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok (Szja.tv. hatálya alatt), zárt lízing keretében vásároltam egy kishaszonjárművet, az önerő 1 millió Ft volt. A gondom, hogy a bank megküldte a számlát 1,300 millió (nettó + áfa) forintról - ha ezt az összeget vezetem fel a pénztárkönyvbe, a különbözettel nem egyezik az év végi záró pénzkészletem. Megoldás, ha a 300 ezer Ft-ot bevezetem árbevételbe be nem számító bevételnek, hiszen ezzel tartozom a banknak? Vagy más a megoldás? Segítségét köszönöm.

Kiva szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiva alá tartozó kft. értékesíteni kívánja az ingatlanát, amiből törzstőkét emelne. Ebben az esetben a pénzkészlet-növekedés adózik-e a kiva szerint? Köszönettel.

Online kassza pénzkészlete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került hozzám könyvelésre egy zöldséges bolt, amely online kasszával rendelkezik. Reggelente nyitó összegnek csak a váltópénzt ütik be, napközben csak a bevételeket ütik be a pénztárgépbe, a kiadásokat nem. Este kiveszik a váltópénzen felüli pénzkészletet, és csak a váltópénzt hagyják bent. Nem bizonylatolnak semmit kiadási-bevételi pénztárbizonylaton. Egy festékbolt, amelyet évek óta könyvelek, a következőképpen jár el. Napközben vezeti rendesen a pénztárgépbe a bevételeket a kiadásokat. A záró pénzkészlete lesz a következő napi nyitója. Kiadási-bevételi pénztárbizonylatot használ minden pénztári mozgáshoz. Nincs olyan, hogy váltópénz, hiszen van elegendő pénzkészlet mindig a visszaadáshoz. Így látható a vállalkozás pénzkészlete folyamatában naponta is, ugyanúgy, mintha nem online kasszával dolgozna a cég. Naponta egyeztetik is a pénzkészletet. Viszont a gyakorlat például a zöldségeseknél, az első tipus az ügyfél elmondása alapján. Kérdésem , hogy helyes-e az első verziós pénztárgépkezelés? Ha igen, akkor például a váltópénz feletti bevétel este bekerül egy kvázi kettes pénztárba, és ott kell vezetni a készpénzes kiadásokat, illetve a banki befizetéseket és felvéteket? Mi lesz a bizonylata este az online kasszából kivett bevételnek. Esetleg egy sima kiadási pénztárbizonylat? Hogy áll így fenn a nyitó és a záró pénzkészlet egyezősége a pénztárgépből kijövő pénztárjelentéssel ? Jól gondolom, hogy helyetelen ez a gyakorlat? Köszönettel várom válaszukat.

Pénztárgép pénzkészlet-összetétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 48/2013. NGM rendelet 49/A § (2) bekezdésének értelmezésében kérem segítségét, amelyet a 9/2016. NGM rendelet 2016. 04. 02-től léptetett hatályba. Hogyan kell értelmezni a következő mondatot: „A pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével.” Utána a (3) bekezdésben található a következő: „... a pénzkészlet összetétele a pénznek a 4. melléklet 6. pont 6.2. alpontja szerinti bejegyzésre előírt részletezettséggel történő megbontását jelenti.” Miután megnéztem a hivatkozott alpontot, sajnos azután sem egyértelmű számomra a rendelkezés lényege. Most akkor az sem mindegy, hogy a pénzkészlet milyen címletekben lévő bankjegyekből és érmékből áll össze? És ha igen, akkor a pénztárgépbe valahogy az is be kellene legyen ütve, hogy milyen címleteket fogad el az eladó, illetve milyen címletekben ad ki a pénztárból? Vagy valami másről van esetleg szó? Kérem, legyen szíves megmagyarázni, miről is kíván rendelkezni a rendelet. Válaszát előre is köszönöm!

Pénztári pénzkészlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelő vagyok, és mindig lelkiismeretesen tájékoztatom az ügyfeleket a pénztári pénzkészlet egyenlegének "optimalizálásához" a kormányrendeletről, ami kimondja, hogy a vállalkozás a pénzeszközeit bankszámlán köteles tartani, kivéve azt az összeget, ami a készpénzes kifizetéseihez szükséges. Van egy ügyfelem, akinek a készpénzes kifizetése szinte nulla, mivel nagyon alacsony a szolgáltatásához kapcsolódó költségigénye. Tehát a pénzeszközeit bankszámlán tartja. A minap jelezte felém az ügyfél, hogy neheztel rám, mert a saját magánszemélyes hitelét nem tudta kiváltani a cég pénzével, mivel én jeleztem ennek a kormányrendeletnek a meglétét. Egy másik könyvelőtől azt az információt kapta, hogy ezt a pénzt ki lehetett volna venni a vállalkozás bankszámlájáról "behelyezni" a pénztárba, majd használni ezt a pénz saját célra, mondván, hogy a pénztáregyenleg mindent elbír, csak az a fontos, hogy ha esetleg bárki meg szeretné tekinteni, hogy valójában megvan-e a pénztáregyenleg, akkor meglegyen. Nyilván ilyenkor kölcsönkérnek valakitől. Én pedig úgy értelmezem, hogy a kormányrendelet azt mondja, hogy ami a vállalkozás életéhez szükséges, az legyen a pénztárban. Ha nulla a készpénzmozgás vagy minimális, akkor nem lehet megmagyarázni, hogy többmillió forint van a pénztában! Ez a kérdés most még aktuálisabbá fog válni, hiszen 2016. márciusban fel kell tölteni az 500 ezer forinttal alakult vállalkozások törzstőkéjét. Bírságolhat a NAV a magas pénzkészletért, ha az láthatóan nem jogos? Köszönöm.

Pénztárgép szerinti pénzkészlet Kérdés

Kedves Szakértő! Pénztárgépet üzemeltetőknél lehet-e valamennyi eltérés a pénztárgépszalag szerinti bevétel és a kasszában található pénz között? Úgy értesültünk, hogy ha nem egyezik a kassza, már 50 forintos eltérés miatt is bírságol a NAV. Várjuk szíves válaszukat ez ügyben.

Egyéni vállalkozó év végi záró pénzkészlete Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó köteles-e következő év elején az előző évi záró pénzkészletet nyitóba átvinni, vagy jó megoldás az is, ha év elején tőkebetétet tesz be induló pénzkészletként? Köszönettel: István

Pénztárkészlet Kérdés

Egyéves, 100 millió forintos forgalmat bonyolító zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi kft.-nek a napi pénztárkészlete folyamatosan 2 és 5 millió forint között mozog. Kinek a felelőssége a napi készpénzállomány bizonylatolása és annak rendelkezésre állásának biztosítása, ha a kft.-ben mind a két tag dolgozik munkaviszonyban, de csak az egyik ügyvezető, viszont a bankszámla felett mindkettőnek van rendelkezési joga? Napi, illetve időszaki pénztárjelentést természetesen nem vezetnek. Továbbá mi a kötelessége a könyvelőnek, ha tisztában van vele, hogy a papíron lévő pénzkészlet a valóságban nem létezik, bár ezt nyilván nem ismerik el. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31