11 találat a(z) osztalék 2019 cimkére

Osztalék utáni szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A következő kérdést szeretném feltenni: Az osztalék után fizetendő szociális hozzájárulási adó felső határának megállapításánál figyelembe vehető-e az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem? (Az Szja törvény szerint az összevont adóalap része, de nem kell utána szociális hozzájárulási adót fizetni.) Tisztelettel: Ecker Dániel

Osztalék utáni szocho Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket. Heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom van egy olyan társaságnál, mely Magyarországon bejegyzett társaság, viszont külföldi Svájci tagja van (100 százalék tulajdonos). Van egy egyszemélyes kft.-m is, ahonnan osztalékot szeretnék felvenni. Viszont nem tudom, hogy az osztalékból kell-e az szja-n kívül szochót is levonni. A 2018. évi jövedelmem után a munkáltatói igazolást úgy töltötték ki, hogy a jövedelmemet az 57. sorban : A kettős adóztatást kizáró egyezmény szerinti belföldön az adó alól mentesített jövedelem soron szerepeltették. Az összeg meghaladja a 15 millió forintot. (Így szja-t nem vontak tőlem). Járulékigazolást is kaptam, a járulékalapom több mint 8 millió forint. Havonta kb. 800 000 forint után levonják tőlem az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, és a nyugdíjjárulékot is. Fizetnek utánam szociális hozzájárulási adót is a megállapított járulékalap után. A 2019. évi munkaviszonyból származó jövedelmem is ilyen módon adózik. A kérdésem az lenne, hogy a kifizetendő osztalékból az szja-n kívül kell-e szociális hozzájárulási adót is levonni?

Osztalék kifizetése július 1-je után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan alakul a szociális hozzájárulási adó a július 1-je után kifizetett osztalékokra?. Mennyi lesz, 17,5 százalék? Ha igen, akkor a tavaly kifizetett osztalékelőlegekre miképpen lehet visszakapni a különbözetet? Köszönettel várom a válaszukat.

Osztalék, kiva Kérdés

2018. évi eredmény után egy kivaalany kft. taggyűlése osztalékot hagy jóvá 2019 áprilisában. A kiváról szóló szabályozás azt mondja, hogy az adóévben jóváhagyott osztalék után kell figyelembe venni adóalap-módosító tételként. Jelen esetben a 2018-ról szóló adóbevallásban kell-e figyelembe venni módosító tételként az osztalékot, vagy a 2019-ben (mivel 2019-ben volt a jóváhagyás)?

Kivaalap korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva szerint adózunk 2018.01.01.-től. A kiva-bevallás készítésénél kérem segítségét, mi lesz a korrekció összege? Pénztár értéke 2018.01.01. 1036 e Ft Pénztár értéke 2018.12.31. 719 e Ft 2018. évi bevétel 111 526 e Ft- 5 % 5576 e Ft A pénztár mentesített értéke 5576 e Ft A pénztár tárgyévi csökkenése és a mentesített értéket meghaladó rész, ez a kérdés. Az 1036 e Ft és a 5576 e Ft különbözete, 4540 e Ft, mivel nem haladja meg a mentesített értéket, így nem kell a bevallás 9. sorában feltüntetnem? Cégünknél nincs lekötött tartalék, fejlesztési tartalék, elhatárolt veszteség. A korábbi évek gazdálkodása szerint jelentős eredménytartalékkal rendelkezünk. Beruházásaink 2018-ban kis értékűek voltak, ezek szerepeltethetőek a bevallás 17. sorában? 2018-ban jóváhagytunk, fizettünk osztalékot, az előző évek eredménytartaléka terhére. Ezt nem kell szerepeltetni a bevallásban? Ha 2019-ben jóváhagyunk, fizetünk osztalékot a tao időszak alatt keletkezett eredmény terhére, ezt mikor kell szerepeltetni a kiva-bevallásban? Várom válaszát! Üdvözlettel: Kné Judit

Svájci állampolgár osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Svájci állampolgár magyar kft.-ben tulajdonos. Amennyiben osztalékjövedelemben részesül a magyar cégéből, úgy milyen adóterhekkel járna? Svájcban is kellene adót fizetni ezen jövedelméből?

Az osztalék alapvető szabályai kft.-k esetében Cikk

Mi az osztalék alapja, ki jogosult osztalékra, milyen esetekben kell visszafizetni az osztalékelőleget? Összefoglaltuk.

Megvan, hogy mennyi osztalékot fizet a Richter Cikk

Részvényenként 100 forint osztalékot fizet a Richter Gedeon Nyrt. a 2018. évi eredményéből a szerdai éves közgyűlés döntése alapján, a törzsrészvényekre jutó osztalék teljes összege 18,637 milliárd forint.

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas magánszemélyek társas vállalkozás tagjaiként személyes közreműködés nélkül, csak befektetése után osztalékban részesülnek. Kell-e havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni utánuk? A nyugdíjas tag a munkavégzését munkaviszonyban végzi, tagi jogviszonyban nincs közreműködés. Munkaviszonyban csak szja-kötelezettsége áll fenn. Kell-e a társaságnak 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Evából tao alá átlépésnél osztalékfizetés adózása Kérdés

2018.12.31-vel az evából átlépett egy bt. a tao alá – az Sztv. szerint vezeti a könyveit. A beszámolókészítésnél jóváhagyott osztalék megállapítására kerül sor. Tulajdoni hányad alapján lesz adófizetési kötelezettsége a tagoknak? Az evás időszak eredményét fizetik ki osztalékként. Köszönöm válaszukat!

Osztalék és szociális hozzájárulási adó Kérdés

Mekkora összegű szociális hozzájárulási adót kell levonnia a kifizetőnek az osztalékban részesülőtől abban az esetben, hogyha a munkabére 200 ezer Ft/hó és bruttó 2 millió Ft osztalékban részesül? Az osztalékban részesülő a 2018. évi LII törvény 29. § (2) bekezdésében foglaltak szerint nyilatkozott, hogy eléri az adófizetési felső határt. Megítélésünk szerint ennyi információ nem elegendő a kifizető részére, hiszen nem fogja tudni, hogy az osztalékból mekkora összeg szükséges az adófizetési felső határ eléréséhez. Helyes-e az a megoldás, hogy a magánszemély a nyilatkozatában nem csupán azt a tényt tünteti fel, hogy a törvényben meghatározott jövedelmei elérik az adófizetési felső határt, hanem nyilatkozatában közli a a várható éves bruttó bére összegét is, így az osztalék kifizetésekor csak a különbözetként felmerülő osztalékjövedelmet kell figyelembe venni az osztalékadó megállapításánál? Az előző számbeli példánál maradva, ha a természetes személy nem ad nyilatkozatot és a kifizető levonja a 2 000 000 Ft osztalékból a szociális hozzájárulási adót, akkor a magánszemély az éves szja bevallásában a felső határt meghaladóan levont adó összegét érvényesíteni tudja? Vannak olyan szakmai vélemények, melyek szerint az osztalék kifizetésekor a felső határnál figyelembe vehető jövedelmek közül csak a már megfizetett szocho-alapot veheti figyelembe a kifizető. Ebben az esetben ugyanazon bruttó osztaléknál más összeg kerül kifizetésre, attól függően, hogy mikor történik meg a kifizetés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close