152 találat a(z) nyugdíjemelés cimkére

Nyugdíjemelés 2 % Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj mellett dolgozó (megbízási jogviszonyos) közös képviselő hol, és milyen módon kérheti a 2 százalékos nyugdíjemelést? Mi az ügyintézés menete? Köszönettel.

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Tudomásom szerint az ideiglenes özvegyi nyugdíj az elhalt nyugdíjának a 60, az állandó pedig a 30 százaléka. Jól tudom-e? Kérdésem, hogy ezek a nyugdíjak az özvegynek attól függetlenül járnak-e, hogy mennyi a saját nyugdíja, egészen az özvegy haláláig? Továbbá, hogy az éves általános nyugdíjemelés érinti-e az özvegyi nyugdíjakat is? Köszönettel.

Öregségi nyugdíjas egyszerűsített munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: öregségi nyugdíjban részesülő magánszemély egyszerűsített munkaviszony keretében, alkalmi munkavállalóként jut jövedelemhez. Az ebben a jogviszonyában elért keresete után megilleti-e őt az úgynevezett fél százalékos nyugdíjemelés? Válaszát előre is köszönöm!

Méltányossági nyugdíj és nyugdíjemelés: vannak kizáró okok Cikk

Csak meghatározott ellátások állapíthatók meg és növelhetők méltányosságból az állami nyugdíjrendszerben. Ismertetjük a feltételeket és a kizáró okokat.

Nyugdíjasok figyelem! Így kell számolni – mondja az államtitkár Cikk

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése gyakorlatilag megduplázza a nyugdíjemelés mértékét – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón hétfőn.

Köztisztviselő 40 éves nyugdíj melletti munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha köztisztviselő nő nyugdíjba vonul 40 évnyi munkaviszony után, milyen feltételekkel dolgozhat tovább akár a közszférában, akár a versenyszférában? Szerezhet további szolgálati időt, vagy a 0,5 százalékos nyugdíjemelés jár neki? Köszönettel, Szilvásy Hanna

Nyugdíjemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészítő tevékenységű katás kaphat-e 0,5 százalékos nyugdíjemelést?

Nyugdíjemelés: kérhető-e a 0,5 százalék megbízási jogviszonyban? Cikk

Öregségi nyugdíjban részesülő személy, ha megbízási jogviszonyban dolgozik, kérheti-e a 0,5 százalékos emelést a megbízási jogviszony alapján? Ha igen, hány évre visszamenőleg lehet a kérelmet beadni? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Katás nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Kiegészítő tevékenységet végző katás egyéni vállalkozó kérheti-e nyugdíjának 0,5 százalékkal történő megemelését? Képződik-e nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme a katás időszakban, és ha igen, annak összege mennyi? Válaszukat előre is megköszönve, üdvözlettel: Timi

Szolgálati nyugdíj, 0,5 százalékos emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló 2012. januárban létesített cégünknél munkaviszonyt. Szolgálati nyugdíjban részesült már előzőleg a Hjt. szerint. Mivel 2011. december 31-éig betöltötte az 57. életévét, a nyugdíját 2012. januártól már öregségi nyugdíjként folyósítják. A munkaviszonyára tekintettel igényelhet-e 0,5 százalékos nyugdíjemelést, és ha igen, akkor megigényelheti-e 2012-ig visszamenőleg? Válaszát köszönöm.

Öregségi nyugdíjas, megbízásos jogviszony, 0,5 százalékos emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az öregségi nyugdíjban részesülő személy, ha megbízásos jogviszonyban dolgozik, akkor kérheti-e a 0,5 százalékos emelést a megbízásos jogviszony alapján? Ha igen, hány évre visszamenőleg lehet a kérelmet beadni? Válaszát köszönöm.

Nők 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba vonulása Kérdés

Tavaly szeptember 1-jével mentem nyugdíjba, és az ellátással kapcsolatban az NYUFIG azt írta, hogy ez teljes jogú öregségi nyugdíjnak számít. Az irányadó öregségi nyugdíj rám nézve 63,5 éves koromban lenne elérhető, ennek ellenére 60,5 éves koromban mentem nyugdíjba. Akkor most ez nem teljes jogú öregségi nyugdíj? Én kiegészítő tevékenységűnek nem minősülő heti 36 órát meghaladó egyéni vállalkozó voltam, folytatom a vállalkozásomat nyugdíjasként, és ez után milyen további ellátást kérhetek, ha betöltöm a 63,5 évemet? A nyugdíjam újraszámítását, vagy az évente a 0,5 százalékos nyugdíjemelést?

Nyugellátás, nyugdíjemelés méltányossági alapon Cikk

Ki juthat nyugdíjhoz, illetve kaphat nyugdíjemelést méltányossági alapon, s mely körülményeket kellene figyelembe venni a különös méltánylást érdemlő esetek kiszűréséhez?

0,5 százalékos nyugdíjemelés Kérdés

A 0,5 százalékos nyugdíjemelés kérdésében saját jogú nyugdíjnak számít-e a (2011.12. 31-ig létezett) rokkantnyugdíj? Tehát ennek az emelése is kérelmezhető-e a befizetett járulék okán? Köszönettel.

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat emelik januártól Cikk

2015. január 1-jétől 1,8 százalékkal emelik a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Összefoglaltuk, hogy a jogszabályok alapján ki jogosult emelésre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink