4 találat a(z) nyugdíjas dolgozó cimkére

Nyugdíjas alkalmazása Kérdés

Nyugdíjast hány órában lehet alkalmazni? Van erre vonatkozóan külön szabály, vagy dolgozhat teljes munkaidőben, heti 40 órában, hosszú távon? Válaszukat köszönöm.

Munkavállaló bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi tevékenységet folytató kft. a hét 5 munkanapján reggel 8 és 10 óra közötti időpontban vérvételt végez. Erre a tevékenységre munkaszerződéssel szeretne felvenni nyugdíjas szakembereket. (Az alkalmi munkavállalói jogviszony és a megbízási jogviszony nem megoldás.) A munkavégzésre három nyugdíjas szakember jelentkezett, akik a hét munkanapjain egymást felváltva végeznék a feladatot. Az egyik nap az egyik nyugdíjas munkavállaló, a másik nap a másik nyugdíjas munkavállaló látná el a feladatot, melynek nem lenne rendszere. Ebből kifolyólag heti (havi) szinten előre nem lehet megállapítani, hogy a három nyugdíjas munkavállalónak egyénenként mennyi lesz a ledolgozott óraszáma. A nyugdíjas munkavállalók órabérért dolgoznak, amit a jelenléti ív szerint számfejtenénk. Kérdésem: A 19T1041-es bejelentő nyomtatvány 13. pótlapjának 7. sorában kell a heti munkaórák számát megadni. Hogyan kell ezt a sort kitölteni, ha előre nem tudom meghatározni, hogy az adott nyugdíjas munkavállaló egy héten mennyi munkaórát dolgozik? Előfordulhat, hogy valamelyik héten nem is dolgozik, vagy csak egy-két munkanapon jön dolgozni, vagy előfordulhat, hogy a hét minden munkanapján ugyanaz a nyugdíjas jön dolgozni. Ezt még havi szinten sem lehet úgy kihozni, hogy átlagban előre meghatározható lenne a heti munkaóraszám. És az is biztos, hogy a három munkavállaló között nem egyenlően oszlanak meg a heti (havi) óraszámok. Válaszukat előre is köszönöm!

Megbízási jogviszony bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég megbízási keretszerződéssel foglalkoztat alkalmanként – havonta egyszer-kétszer, ahogy a munka megkívánja – egy nyugdíjas dolgozót. Az eseti megbízási díj meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Mikor kell bejelenteni – előre vagy utólag – a 15T1041 lapon a dolgozót? Nyugdijas megbízottat be kell-e jelenteni egyáltalán? Ha csak utólag, vagy egyáltalán nem, akkor egy esetleges NAV-ellenőrzés esetén mivel tudja igazolni, hogy a foglalkoztatás szabályszerűen történt, nem lehet-e ebből probléma? Tisztelettel várom válaszát.

Nyugdíjasok figyelem! Így növelhető a járandóság Cikk

Nyugdíjasként dolgozik vagy vállalkozik? Számítanak-e a ledolgozott napok? Kérheti-e az elhunyt nyugdíjas ellátásának növelését a hozzátartozó? Összefoglaltuk, hogy mit kell tennie nyugdíjának növelése érdekében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close