26 találat a(z) nyugdíj melletti munka cimkére

Nyugdíj mellett dolgozók ellátásának emelése Cikk

„Az idei évtől megszűnt a saját jogú öregségű nyugdíjas automatikus 0,5 százalékos nyugdíjemelése” – szögezte le az Adózónánál feltett kérdésének felvezetőjében olvasónk. Azt kérdezte: mi a helyzet a korhatár előtti ellátásban részesülőkkel? Ők fizetik és a munkáltató is fizeti a nyugdíjjárulékot a keresetük után. Rájuk vonatkozik az évenkénti nyugdíjkorrekció? Ha igen, ez automatikus, vagy kérelmezni kell? Kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj és a kata Kérdés

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 cikküket olvasva felmerült bennem egy pár kérdés. Katás egyéni vállalkozó vagyok, a Nyugdíjfolyósító szerint a 2018. évben elérem a 40 év szolgálati időt. Első kérdésem az, hogy a katás jogviszony időtartama teljes időnek számít-e a 40 évhez ( az egy naptári év kata-idő a nyugdíjhoz szükséges időhöz is egy teljes évnek számít-e)? A következő kérdésem az, hogy a katás egyéni vállalkozásomat is meg kell-e szüntetni az előző nappal, amikortól nyugdíjas szeretnék lenni? A harmadik kérdésem, hogy amennyiben a nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó szeretnék lenni, a nyugdíj melletti kata-bevételre is vonatkozik-e a bevételkorlát? Vagyis a keresőtevékenységből – Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszony, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenység folytatása esetén is – származó nyugdíjjárulék alapja meghaladta 2018 évben a 2 484 000 összeghatárt, akkor szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását? Előre is köszönöm válaszukat! Sári Veronika

Nyugdíj melletti munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki öregségi nyugdíj mellett dolgozik, a 15 nap betegszabadság jár neki, s táppénz nem jár, ha nem fizeti az ehot a nyugdíjából? Milyen járulékokat kell vonni a béréből? Üdv: Anita

Saját jogú öregségi nyugellátás melletti munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdekel a véleménye, mi az oka, hogy a saját jogú öregségi nyugellátásban részesülő, és emellett munkaviszonyt létesítők úgynevezett "félszázalékos" nyugdíjnövekményét nem automatikusan folyósítják? Úgy gondolom, a jogosultság eldöntéséhez minden szükséges adat a megfelelő szervek rendelkezésére áll, legfeljebb egy erre kifejlesztett egyszerű kis "figyelő program" beiktatása szükséges a meglévő rendszerben. Van-e mód ennek a kezdeményezésére, illetve kinek a feladata lenne ez? Arra gondolni sem merek, hogy a mindenkori kormányok tudatosan számítanak arra, hogy az erre jogosult idős emberek egyébként sem foglalkoznak számítógépes nyomtatványok letöltésével, igazolások beszerzésével, azok eljuttatásával az aktuális hivatalba, így vidáman "lenyúlható" a nekik egyébként jogosan járó összeg, ami éves szinten és országosan azért nem aprópénz!

Nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! 1. A teljes jogú nyugdíjas milyen összegig vállalhat munkát anélkül, hogy a nyugdíjától elesne? 2. A fenti összeghatár hogyan változik, ha társas vállalkozás tagja?

Nyugdíj vagy továbbdolgozás, melyik éri meg? Nézze meg példáinkat! Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt sok emberben felvetődik a kérdés, hogy vegye-e igénybe az öregségi nyugdíjat a korhatára elérésekor, vagy dolgozzon-e tovább? Mikor lesz több a nyugdíja, ha azt a megállapított nyugdíj melletti kereső tevékenység alapján növelik, vagy a korhatár betöltését követően továbbdolgozik és a nyugellátás megállapítását egy későbbi időponttól kéri? Megmutatjuk.

Nyugdíj melletti munka Kérdés

Közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozom. Ez év szeptember 30. napjával jogot szerzhetnék a nők 40 éves munkaviszonyára tekintettel öregségi nyugdíjra. Mivel kevés nyugdíjra számíthatok, kérdezem, hogy a következő naptól dolgozhatnék-e továbbra is a jelenlegi munkakörömben nyugdíj mellett munkaviszonyban? Vagy a nyugdíj folyósításának felfüggesztésével munkaviszonyban? Egyáltalán maradna lehetőségem a közszférában valamilyen formában dolgozni.

Így állapítják meg a nyugdíjnövelés összegét Szakértői Kommentár

Ebben az időszakban kapják kézhez a 2012. évben keresőtevékenységet folytató nyugdíjasok – a nyugdíjnövelésüket (0,5 százalék) tartalmazó határozatukat – lakóhelyük szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságoktól. 2012-ben 114 118 ez irányú kérelmet nyújtottak be a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz – természetesen a 2012. január 1-jét megelőző időszakra. Számos olvasói kérdés érkezett a nyugdíjnövelés összegével kapcsolatban, elsődlegesen olyan esetekben, mikor a nyugdíj mellett csak év egy részében folytatott keresőtevékenységet az érintett, illetve a korhatár előtti ellátásban részesülő 2012-ben töltötte be öregségi nyugdíjkorhatárát. A következőkben áttekintjük a nyugdíjnövelés összegének megállapítására vonatkozó szabályozást.

Így korlátoznák a foglalkoztatást a közszférában Cikk

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a javaslat milyen ellentmondásos helyzeteket eredményezhet a nyugdíj mellett munkát vállalók körében, illetve milyen problémákat okozhat az állami feladatok ellátásában azon ágazatoknál, ahol magas a nyugdíj mellett foglalkoztatottak aránya.

Nyugdíj melletti munka: 62 év alatt kell majd választani Cikk

Az eddigi információkkal ellentétben a 62 év alatti, nyugdíjszerű ellátásban részesülő közszférában dolgozóknak kell választaniuk, hogy nyugdíjat kapjanak vagy bért. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az intézkedés 22 ezer munkavállalót érinthet, nekik inkább a nyugdíjbavonulás érheti meg jobban.

Kaphatnak fizetés mellett nyugdíjat az egészségügyben a betegek mellett dolgozók Cikk

Felmentést kaptak az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők a "nyugdíj vagy fizetés" szabály alól - írta a Népszabadság.

Nyugdíj melletti munka: kivételek lehetnek-e a képviselők? Cikk

Több képviselőt is érinthet, ha a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat, ha az Országgyűlés nem tesz kivételt az ő esetükben - írta a Blikk.

Korhatár előtti ellátás: milyen feltételekkel lehet majd dolgozni? Szakértői Kommentár

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a jövőben - korhatár előtti ellátásban részesülők esetében - miként lehet majd keresőtevélenységet folytatni.

A magyarok többsége nem akar a nyugdíj mellett dolgozni Cikk

A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését - derül ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég Workmonitor című felmérésének adataiból.

Nyugdíj melletti munka: mennyit kereshetek 2011-ben? Cikk

Nyugdíjas dolgozónak mennyi lehet a jövedelme 2011-ben? Olvasói kérdésre Molnár László nyugdíjszakértő válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close