200 találat a(z) nyomtatvány cimkére

16T1041 nyomtatvány kitöltése, iskolai végzettség Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 16T1041 nyomtatvány kapcsán merül fel az a kérdés, hogy milyen elvekből kiindulva kell feltüntetni a nyomtatványon a munkaviszonyt kezdő munkavállaló iskolai végzettségét? A nyomtatvány a legmagasabb iskolai végzettséget kérdezi, azonban mi a teendő akkor, ha egy főiskolai vagy egyetemi végzettségű fiatalt vesz fel a cég irodai kisegítő (például iratrendező, iktató) munkakörbe, ami egyáltalán nem igényel még középfokú iskolai végzettséget sem és szakmai gyakorlatot sem. Ez esetben például a munkavállaló a minimálbér összegét kapja munkabérként, ugyanakkor a cég köteles a dolgozó diplomájának számát és egyéb adatait feltüntetni? Vagy pedig az általános iskolai bizonyítvány számát kellene beírni, mert a feladat ellátásához ez is elegendő és a jövedelemnél is ez a kritérium érvényesül? Amennyiben a diplomát köteles a cég feltüntetni, és ezt megteszi, azonban a dolgozó a minimálbért kapja munkabérként, nem kerül-e a cég hátrányos helyzetbe egy esetleges adóellenőrzés során? Nem fogja-e azt vélelmezni az adóhatóság, hogy a bejelentett végzettséghez kell a jövedelmét megállapítani, ami legalább a garantált bérminimum volna? Ha nem szükséges az igazi végzettséget feltüntetni a nyomtatványon, mert nem azt igénylő munkakörben történik a foglalkoztatás, nem okoz-e gondot, hogy a munkáltató nem a valóságnak megfelelően tünteti fel az alacsonyabb végzettséget, úgy téve, mintha az volna a dolgozó legmagasabb iskola végzettsége? Szíves válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Erre kell ügyelni az szja-bevallásnál Cikk

Az egyéni vállalkozók a 2015. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallást 2016. február 25-éig kötelesek benyújtani a 1553-as jelű nyomtatványon. Ez a határidő vonatkozik az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyekre is.

Evázik vagy nem, most dönthet Cikk

Mit tegyen, ha szeretne, mit, ha nem? Hol szerezheti be az adatlapokat? Meddig van ideje dönteni? Mindenre választ kap.

Így kérjen a NAV-tól fizetési könnyítést, pótlék- és bírságmérséklést Cikk

Ki és hogyan kérhet fizetési könnyítést (részletfizetést, halasztást), pótlék- és bírságmérséklést adótartozásaira. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette az ezzel kapcsolatos szabályokat és nyomtatványokat.

Érvényes sorszámintervallumok – kiigazítás Kérdés

Az alábbi című cikk véleményem szerint nem pontos: Kockázatos az ilyen számlák kibocsátása és befogadása. A kötőjeles sorszámú számlákat 2007-ben gyártották, a NAV által 2007-ben kijelölt sorszámtartományokkal. Én az ilyen számlatömbömet 2008 elején vásároltam, amikor is a nyomtatványforgalmazók már csak az új típusú számlatömböket forgalmazhatták. A 2008-ban kiadott sorszámintervallumok nem tartalmaznak kötőjelet, de azt olvastam több helyen, hogy a 2007-ben kiadott sorszámokkal még 2008-ban is gyárthatnak számlatömböt, és azok fel is használhatók. Van valami időbeli korlátozás, hogy a 2007-es szorszámú számlatömbök meddig használhatók? Köszönettel. Schárfi Orsolya

Új nyomtatványok a NAV-nál a változások bejelentéséhez Cikk

Új nyomtatványokat rendszeresített az adóhatóság január 1-jétől a civil szervezetek és a törzskönyvi jogi személyek részére a bejelentési, változás-bejelentési kötelezettséghez.

Reklámadó: kinek, min és mikor kell bevallania? Cikk

A reklámadó bevallásával kapcsolatban már megjelent a 2015.évi 1594-es nyomtatvány is, és egyszerre fut a 2014. évi 1494-es nyomtatvánnyal. Tekintettel arra, hogy már január 15-én kell először használni az új nyomtatványt, bemutatjuk azokat az eseteket, amikor erre sor kerülhet.

Itt van a nyomtatvány a németországi minimálbérhez Cikk

Hol található a nyomtatvány, amelyen a magyarországi illetőségű fuvarozó cégeknek is be kell jelenteniük egyebek között a Németországon keresztülhaladó gépkocsivezetőkre, valamint a foglalkoztatásukra vonatkozó adatokat? – tudakolta kérdésében egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Adószám-megszüntetés Kérdés

Szlovák vállalkozó Magyarországon végzett gazdasági tevékenységhez adószámot igényelt az áfa elszámolásához. Most az adószámot megszüntetné. Kérem segítségüket, milyen nyomtatványra és milyen iratokra van szüksége?

98 százalékos különadó visszatérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, hogy röviden ismertesse, hogy a szeptemberben elfogadott törvény alapján pontosan milyen nyomtatványon és milyen formában lehet a 98 százalékos különdó összegét visszakérni a NAV-tól? Ezzel kapcsolatos további kérdésem, hogy a kollektív szerződés alapján megállapított végkielégítést hogyan kell kezelni a szeptember törvény szerint, azaz milyen adó sújtja, ha ügyfelem 2011-ben kapta meg a kollektív szerződés szerinti végkielégítését 98 százalékos adó levonásával és most szeretné a szeptemberi törvény alapján visszakérni? Köszönöm válaszát.

Itt van a sorvezető a számlázó programok bejelentéséhez Cikk

Mit vár az adózóktól számlázási programjukkal, online számlázási rendszerükkel kapcsolatban a NAV? Részletes útmutatót adunk az adóhatóság minap közölt nyomtatvány-tervezete alapján.

Reklámadó: így néz majd ki a bevallás, közzétette a NAV Cikk

Tájékoztató jelleggel közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a reklámadó-előleg bevallási nyomtatvány tervezetét. Az új bevallás a jogszabály hatályba lépésének napjától, augusztus 15-étől nyújtható be.

Kijavítási kérelem nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kijavítási kérelemre létezik-e formanyomtatvány? Nem találtam a NAV honlapján. Ingatlan-bérbeadásnál szeretném az áfabejelentést javítani. Válaszukat előre is köszönöm.

Nem biztosított megbízási szerződéses Kérdés

Nem biztosított megbízási szerződésest be kell-e jelenteni a 13T1041-es nyomtatványon? (A nyomtatvány neve BIZTOSÍTOTTAK bejelentése, másrészt kötelezettséget ró a foglalkoztatóra és kifizetőre. Akkor, most mi az igazság?)

98 százalékos különadó: NAV-tanácsok bevallóknak Cikk

A 98 százalékos különadó azt a magánszemélyt terheli, aki állami, önkormányzati vagyonnal gazdálkodó szervezeteknél munkavégzésre irányuló jogviszonyban állt, és aki a jogviszony megszűnésével - főszabály szerint - a 3,5 millió forintot, speciális esetben a 2 millió forintot meghaladó bevételhez jutott. A 2 millió forintot meghaladó kifizetés csak az állami vezetők, polgármesterek, (fő)jegyzők, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői és felügyelőbizottságának tagjai esetében minősül különadó-alapnak - olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs