195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Nyílt végű pénzügyi lízing maradványérték áfa-elszámolása Kérdés

Egy vállalkozás 24 hónapos futamidővel nyílt végű pénzügyi lízingszerződést kötött egy személygépjárműre. A nettó vételár + járulékos költségeket aktiválta és a futamidővel arányos használati időt meghatározva értékcsökkentette. Maradvényértéknek a szerződésben meghatározott nettó maradványértéket rögzítette. Előzetes tervei szerint a futamidő végén nem vásárolta volna meg, de időközben úgy alakult, hogy mégis élni kíván vételi opciós jogával. Kérdésem az lenne, hogy a maradványértékre jutó áfa összegét rá kell-e utólag aktiválni a gépjármű bekerülési értékére vagy egyéb ráfordítás lesz? Köszönettel:

Nyílt végű pénzügyi lízing megszűnésekor társaságiadó-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízingünk megszűnésekor nem éltünk az eszköz megvásárlásával, azért azt "visszaadtuk" a lízingbeadónak. A visszaadáskor kivezettük az eszköz bruttó értékét, elszámolt értékcsökkenését és a lízing főkönyvi számla követel egyenlegét is. Az összevezetések kapcsán veszteségünk keletkezett, melyet a 86-os számlacsoportban a rendkívüli ráfordítások között mutattuk ki. Kérdésünk, hogy az említett veszteséggel meg kell-e növelnünk társasági adóalapunkat? (Véleményünk szerint igen, mert az előbbi tétel párjaként a Tao. tv. szerinti számított nyilvántartási értéket – az adóalapnál még nem érvényesített nettó értéket – pedig adóalap-csökkentő tételként kezelhetjük) Köszönjük válaszukat !

Nyílt végű pénzügyi lízing lezárása futamidő vége előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság 2013-ban 60 hónapos nyílt végű pénzügyi lízingre beszerzett egy személygépkocsit 16 000 000 + áfa összegben. A kezdő lízingdíj bruttó 8 000 000 Ft volt. 4 évig fizette a lízingdíjakat, majd lezáratta a lízinget. Kifizette a lízingbe adó számlája alapján a korrekciós tételt, és egy harmadik személynek (nem az ügyvezető) értékesítette az autót. A gazdasági események kontírozásában kérem segítségét, értékcsökkenés és bruttó érték kivezetése, illetve az utolsó lízingdíjjal kapcsolatban. Köszönöm!

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingben, üzembehelyezés Kérdés

Tisztelet Szakértő! Személygépkocsi beruházás nyílt végű pénzügyi lízingben. Kapott a cég külön üzembehelyezési számlát. Ebben az esetben mivel nyílt végű pénzügyi lízingről van szó, az üzembehelyezés áfája levonható vagy nem? Szíves válaszukat előre köszönjük. Négyökrűné

Nyílt végű pénzügyi lízing le nem vont áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság több személygépkocsit nyílt végű pénzügyilízing-konstrukcióban szerzett be. A gépkocsik estében – bár azok többségében üzleti célra kerülnek használatra – nem vezet semmilyen – az áfa arányosíthatóságát alátámasztó – útnyilvántartást, ezért a lízing áfáját nem is helyezi havonta levonásba. Számvitelileg mi a helyes elszámolás, a le nem volt, ám a lízing cég felé megfizetett áfának? Egyéb ráfordításként számolandó el, vagy az áfával a lízingelt gépkocsi értékét meg kell növelni, ami alapját képezi az amortizációnak is? Ha a lízing futamidején belül mégis elkezd útnyilvántartást vezetni a cég, akkor helyes-e, hogy az első törlesztőrészlet áfatartalmát arányosítva számoljuk el az útnyilvántartással lefedett és nem lefedett időszak között? Köszönettel.

Pénzügyi lízing – időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing időbeli elhatárolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Vázolnám az adatokat: Számla kelte: 2017.12.25. Teljesítés időpontja: 2018.01.14. Fizetési határidő: 2018.01.14. Vonatkozási időszak: 2017.12.14-2018.01.13 Kamattörlesztés: 2352 forint (alanyi adómentes) Tőketörlesztés: 31 115 forint plusz áfa Segítséget kérnék a könyvelésében. Köszönöm.

Nyílt végű pénzügyi lízing számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízing keretében fuvarozást végző kft.-hez bekerült tehergépkocsi számviteli elszámolásának folyamatát (kontírozási tételekkel) szeretném megkérdezni, az eszköz bekerülésétől a lízing lezárásáig. Azt a lehetőséget is felvázolva, ha az eszközt a lízingbevő a futamidő végén megtartja, és azt is ha a lízing cég "visszavásárolja". A lízing futamideje 3 év, maradványérték a eszköz értékének 30 százaléka. Köszönöm előre is szíves válaszukat!

Nyílt végű pénzügyi lízing áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing áfájának könyvelésében kérném szépen a segítségét az alábbi két esetre vetítve: 1. A lízingbe vevő egyáltalán nem igényli vissza a törlesztőrészre felszámított áfát. Hogyan kell könyvelni ebben az esetben az áfát, amit részére felszámítanak? 2. A lízingbe vevő a törlesztőrészletre felszámított áfa 75 százalékát levonja. Hogyan kell könyvelni ebben az esetben a le nem vont 25 százalék áfát? Köszönettel: Emília

Nyíli végű pénzügyi lízing és a cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. pénzügyi lízing keretében személygépkocsit szerez be. Amennyiben a hivatalos utakról útnyilvántartást vezet, és az áfát ennek arányában vonja le, meg kell-e fizetnie a cégautóadót? Megfordítva a kérdést, ha megfizeti a cégautóadót, akkor a magánhasználatra eső áfát is levonhatja, és nincs szükség útnyilvántartásra? Tisztelettel: Tulogdi Mária

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit szerzett be. Az áfát útnyilvántartás alapján, csak a hivatali használat arányában vonja le. Ebben az esetben a személygépkocsit nettó értéken aktíválja és a le nem vonható áfát ráfordításként számolja el? Tisztelettel: Tulogdi Mária

Nyílt végű pénzügyi lízing – áfa-visszaigénylés első részlete Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Idézet a válaszából http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_30_Szemelygepkocsi_vasarlasa_nyilt_v__rqt "Nyílt végű pénzügyi lízing esetében (voltaképpen egyfajta bérletként felfoghatóan, melyet az áfa szolgáltatásként kezel) a havi bérleti díjak áfája visszaigényelhető, az első részleté – mint a futamidő egészére vonatkozó tétel – egészen, míg a további részleteké a hivatalos futásteljesítmény arányában. Vagyis útnyilvántartás ez esetben kötelező." Az ügyfél nem akar útnyilvántartást vezetni. Ebben az esetben az első részlet áfája teljes mértékben visszaigényelhető? A további részletek áfáját egyáltalán nem igényli vissza. Lehetséges ez így? Válaszát előre is köszönöm.

Személygépkocsi vásárlása nyílt végű pénzügyi lízing keretében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárol. A vásárlásnál nagyobb összeget fizetne, a többit részletekben. Vissza lehet-e az áfát igényelni, és ha igen, milyen mértékben? Ha a lejáratkor azt a lehetőséget választja, hogy megvásárolja a személygépkocsit, vagyis a tulajdonába kerül, akkor a korábban visszaigényelt áfa jogos-e? Kell-e cégautóadót a lízingbevevőnek fizetnie? Nyilvántartásba kell-e venni az autót lízing kezdetén, vagy csak a számlák alapján költségként számolhatja el a fizetett összegeket? Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Személygépkocsi értékcsökkenése nyílt végű pénzügyi lízing esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit szerzett be. Kérdésem, hogy a lízingcég által havonta kiszámlázott lízingdíjak tőkerésze elszámolható-e költségként, vagy csak kizárólag a kamat teljes összege vehető költségként figyelembe? A vállalkozó 85%-ban használja üzemi célra a személygépkocsit, így az áfa 85%-a kerül levonható adóként elszámolásra. Tudomásom szerint a lízing útján beszerzett személygépkocsi után értékcsökkenést az egyéni vállalkozó nem számolhat el. Köszönettel: Pesti Erika

Üzlethelyiség: nyílt végű pénzügyi lízing lezárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-ban nyílt végű pénzügyi lízing keretében a cég megvásárolt egy üzlethelyiséget. A lízing futamideje még nem járt le, kivásárlási ajánlatot tettek a cég tulajdonosai. A bank az ajánlatot elfogadta, a fennálló tartozás egy részét elengedte, a tulajdonszerzők a cég tulajdonosai lettek, de mint magánszemélyek, tehát a lízingbevevő élt a lehetőséggel, és harmadik személyt jelölt meg a vételre. Ebben az esetben milyen számviteli teendők vannak, a zárás hogyan könyvelendő, és hogyan alakul az áfalevonás?

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két problémás kérdésem lenne. Ezek a következők: 1. Egy kft. 2015-ben nyíltvégű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit szerzett be, melyet nem fizetés miatt 2017-ben megszüntettek. Mi a teendő áfa szempontjából ebben az esetben? 2. A kft. 2016-ban nyíltvégű lízing keretében személygépkocsit vásárolt. 2017-ben egy harmadik személy átvállalta a lízinget. Áfa szempontjából milyen teendőink vannak? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close