18 találat a(z) munkavégzés Németországban cimkére

183 napot meghaladó munkavégzés egyéni vállalkozó részéről Németországban Kérdés

Egyéni vállalkozó 183 napot meghaladóan Németországban dolgozott. Kérdésem: hol kell fizetnie a személyi jövedelemadót, illetve mi a teendő, ha már Magyarországon fizette évközben?

Németországi munkavégzés Kérdés

Kft. főtevékenysége művészeti tevékenység. Németországban ének mesterkurzus ellátására kötne szerződést. Áfaszempontból ez milyen megítélés alá esne? Amennyiben a fenti megbízást magánszemélyként, és nem cégként végeznék, akkor hol kellene adóznia a magánszemélynek?

Egyéni vállalkozó németországi munkavégzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozást kezdenék. Németországban, családnál ház körüli és házon belüli munkákat végeznék. Kérdésem az lenne, hogy megtehetem-e ezt?Ha igen, hogyan számolom ki a "forintos" bevételemet, mivel euróban számláznék, és úgy is kapnám meg az ellenértéket? Milyen tevékenységi kóddal kezdeményezhetem a vállalkozóit, ami nincs végzettséghez kötve? Kell-e ehhez EU-s adószámot kérnem (alanyi mentes lennék a vállalkozásban)? Változásbejelentőn be kell-e jelentenem, ha az MNB-középárfolyamot szeretném alkalmazni? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Külföldön dolgozó, személyesen közreműködő tag nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjaként fizeti a cég utánam a járulékokat a garantált bérminimum után. Párhuzamosan Németországban is alkalmazásban vagyok, munkaviszonyban. 2016 szeptemberében – öregségi korhatárt elérőként – nyugdíjra vagyok jogosult. Tényleg meg kell szüntetnem a munkaviszonyomat arra az egy napra Németországban, hogy a magyar nyugdíj kiszámítása és a nyugdíj folyósítása megkezdődhessen? A következő napon pedig újra német munkaszerződést köthetek? Furcsa egy szabály, ha így van. 2013 óta dolgozom párhuzamosan Németországban is. A magyar nyugdíj kiszámításakor el fogom veszíteni a német nyugdíjjogosultsági időmet, mert azt a magyar nyugdíjidőmbe fogják beleszámítani? És a német keresetem – ami után nyugdíjjárulékot vontak – is a magyar nyugdíjnál számít? A tényleges német nyugdíjidőm csak a magyar nyugdíj indulása után kezd el gyűlni? Nem látom át a helyzetet, kérem, ha összefoglalná az én esetemre vonatkozó szabályokat, ha lehetne a törvényi hivatkozások feltüntetésével. Talán másoknak is hasznos lenne az információ, hiszen egyre többen dolgozunk az EU-ban. Köszönettel.

Pilóta foglalkoztatása megbízási szerződéssel, költségelszámolás Kérdés

Egészségügyi szolgáltatás (betegszállítás..) nyújtásával foglalkozó cégünk német pilótát foglalkoztat megbízási szerződéssel. A pilóta tevékenységét Németországban végezte. Kell-e Magyarországon adóztatni a részére megfizetett megbízási díjat? Elszámolható-e a megbízási szerződése időszakára vonatkozó hotelszámla, amely nem a cég, hanem a pilóta nevére szól, továbbá egyéb költségszámlák (taxi, étkezés)?

Német minimálbér árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem dolgozói Németországban dolgoznak több napig kiküldetésen. A német 8,5 euró minimálbért szeretném számfejteni nekik 09. hónapra. Milyen árfolyamot kell használnom? Köszönöm a segítségüket!

Közösségi beszerzés Kérdés

Van egy cég, amely Németországban vállal munkát, ehhez dolgozókat küld ki, és a munkához kint vásárol anyagokat, alkatrészeket. Kérdésem az lenne, hogy a vásárolt anyagok esetében használnia kell-e a közösségi adószámát, vagy ha nem használja, és áfás áron vásárolja meg az anyagot Magyarországon, annak az áfaja visszaigényelhető-e? A másik kérdésem pedig, hogy a kiküldött dolgozók szállásköltségének az áfatartalma itthon visszaigényelhető-e, hiszen a vállalkozás érdekében felmerült költségről van szó? Amennyiben visszaigényelhető, milyen nyomtatványon, és hogyan lehetséges ez? Köszönöm előre is a válaszukat.

Biztosítás másik uniós országban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vezető munkavállalót a német cégcsoporthoz munkavégzésre kiküldenénk két évre. Mi lenne a különbség az egészségügyi, betegségi ellátásokban, ha Magyarországon kérnénk a részére A1-es igazolást, illetve, ha Németországban jelentkezne be biztosítottként, és ott fizetné a járulékokat? Esetleg hol tudom ezt megnézni, melyik törvény, uniós rendelet szabályozza? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített munka Németországban Kérdés

Kedves Szakértő! Magyarországi kft. egyszerűsített munka keretében foglalkoztathat-e magyar dolgozókat Németországban? Idényjellegű építőmunkáról lenne szó. Köszönjük a választ.

36 órát meghaladó munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságnál vezető tisztségviselő a társaság beltagja, aki 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett. Járulékfizetés így nem volt a társaságnak. Beltag Németországba ment dolgozni, bejelentett munkahelye van. Kérdésem, hogy a németországi bejelentés számít a 36 órát meghaladó munkaviszonyba, vagy nem? Várom mielőbbi válaszát. Üdvözlettel.

Németországi jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a magyar állampolgár 2014. második félévében mindösszesen 157 napot állt Németországban német munkáltató alkalmazásában, és Magyarországon van egyéb bevallásköteles jövedelme, akkor a Németországból származó jövedelmet hol kell feltüntetnie a 1453-as bevallásban, illetve az adóköteles lesz-e, ha Németországban levonták az adót belőle? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: G.

Kettős adóztatás Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelünk magyar illetőségű kft. Németországban nyújt szerelési szolgáltatást évek óta folyamatosan, 12 hónapot meghaladóan, a Magyarországról származó bevétele elenyésző. Vagyis a cég kimeríti a "telephely" fogalmát Németországban. A kettős adóztatást kizáró egyezmény értelmében Magyarországon adózik a teljes jövedelme után, mert az 7. cikk értelmében a cég "adózhat" a másik szerződő államban, amennyiben az kedvezőbb, de nem kötelezi azt az ottani adózásra. A német adóhatóság most évekre visszamenőleg kiküldött a cég részére becsült (Körperschaftsteuer) társasági adó és (Gewerbesteuer) ipari adó előírást, és megtagadta a tartozásmentes igazolás kiadását, ezzel a német partner megtagadja a szolgáltatás ellenértékének megfizetését ügyfelünk részére. Álláspontunk szerint nem jogos az adóhatóság előírása, kérem szíves állásfoglalását és tanácsát ebben a kérdésben. A Németországban dolgozó alkalmazottak bérként devizaellátmányt kapnak, ami után Németországban adóznak és fizetik meg a járulékokat. A cég Magyarországon minimálbért fizet minden alkalmazottnak, holott belföldön a tényleges munkát végző alkalmazott nincs, itt csak az ügyvezetők látnak el igazgatási feladatokat. Indokolt-e a magyarországi minimálbér és az azt terhelő járulékok megfizetése? Köszönöm mihamarabbi válaszát. Üdvözlettel, Boldog Zsuzsanna

Szja-bevellás 2014. évre, ha külföldre távozott a munkavállaló Kérdés

Egy munkavállaló 2014-ben év közben kiment Németországba dolgozni. Hogyan kell a 2014. évi 1453-as bevallását elkészíteni, csak a Magyarországi jövedelmét kell bevallani, ha 1.) A németországi munkaadója nem magyar, hanem német cég, 2.) A Németországban működő cége magyar, de külföldön dolgoztat?

Fióktelep Kérdés

Magyar cég németországi fiókteleppel rendelkezik. A fióktelepen magyarok dolgoznak 130 napon túli kiküldetésben. A munkaszerződésükben magyar minimálbér van meghatározva, ami után idehaza megfizetik a tb-járulékot, szja-levonás nincs. Németországban a német minimálbérért dolgoznak, szja-t fizetnek, tb-t nem. Helyes-e, hogy a dolgozók idehaza a minimálbéren vannak biztosítva? Magyarországon hogyan könyveljük a fióktelep által levont, és a német adóhatóságnak átutalt szja-t ?

Németországban és Magyarországon is végzett munka adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. kiküldi a nála munkaviszonyban álló munkavállalóit Németországba dolgozni A1-es igazolással. A németországi munkáltatóval szintén munkaszerződést kötnek munkaviszonyra. A német munkáltató az szja-t levonja a bérükből úgy, hogy a magyar munkáltató a magyar munkabéreket kiküldi – mivel itthon is kapnak fizetést, a minimálbér után fizetik meg a járulékot, levonva az szja-t is. A német munkáltató összevonja a kinti és a belföldi munkabéreket, és így állapítja meg a fizetendő adót. A munkavállalók 2014. 10. 15. - 2014. 12. 30-ig voltak kint 2014-ben. Mi, mint könyvelő iroda a magyar munkabérből a törvényeknek megfelelően – remélem jól – vonjuk le a szja-t, mivel nem tartózkodnak kint 183 napnál többet, a munkáltatónál a fluktuáció nagy, így nem is lehet meghatározni, hogy ki marad, és ki nem hosszabb ideig. A német munkáltató legutóbbi levelében azt írta a magyar munkáltatónak, hogy mi helytelenül járunk el, mivel nem kellene itthon a munkavállalótól adót levonni. A munkavállaló állandó lakhelye Magyarország, családja, lakása, minden Magyarországon van. Kérjük szíves tanácsukat, hogy mikor járunk el helyesen: ha itt Magyarországon levonjuk a munkabéréből a munkavállalónak az szja-t, vagy ha nem. Várom megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel: Handlné Bárány Júlia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close