147 találat a(z) munkába járás cimkére

Alkalmi munkavállaló munkábajárás térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló részére köteles-e fizetni a munkába járás költségét a munkaadó? Tisztelettel:

Mi minősül kiküldetésnek? Nő a kilométerpénz. Itt a NAV tájékoztatója Cikk

Mi számít hivatali, üzleti utazásnak, kiküldetésnek, hogyan változnak a munkába járás költségtérítésére vonatkozó szabályok? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

Munkába járás Kérdés

Munkába járásra fizetünk 9 forintt/kilométer térítést. 2016. decemberre fizethetünk-e 15 forintot adómentesen, mivel a kifizetésre 2017. évben kerül sor? Ha igen, kell-e valamire ügyelnünk? Kifizetés napja... Választ előre is köszönöm!

Cégautó és részben térítésmentes használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalat biztosít cégautót egyes munkavállalóinak magánhasználatra. A használat díját megtérítteti, kivéve a munkába járás és a munkából hazatérés útját. Azt szeretném kérdezni, hogy egyrészt milyen költségek terhelik akár a céget, akár a munkavállalót az első esetben, illetve milyenek a másodikban (tehát az ingyenes oda-visszaút is milyen fizetési kötelezettséggel jár)? A konkrét esetben: Van egy bizonyos keretösszeg, melyet x km-ig használhat a munkavállaló (bele nem számolva a lakóhelytől munkahelyig és visszautakat), ezt y összegért. A limit túllépése esetén km-enként z Ft-ot kell fizetnie munkavállalónak. Köszönettel.

Munkába járás költségtérítés bizonylata Kérdés

A munkába járásról szóló kormányrendelet szerint a munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy a menetjeggyel való elszámlás alapján adható. A munkáltató elfogadhatja a munkáltató nevére kiállított számlát is, vagy csak a bérletszelvény, illetve menetjegy alapján téríthetjük meg a költségek 86 százalékát?

Céges teherautó "munkába járásra" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adott egy cég munkavállalója, aki napközben céges teherautóval közlekedik egyik ügyféltől a másikig, és a napi munka befejezését követően nem viszi vissza a cég székhelyére az autót, mert az kb. 1 óra többletet jelentene neki, így azzal megy haza, illetve reggel otthonról indul el az ügyfélhez napi szinten. Gondolom munkába járás ktgtérítése, áfa-, szja-, a munka törvénykönyve vonatkozása is van az esetnek. A kérdésem, hogy megteheti-e ezt adómentesen? Szabályzatba illetve munkaszerződésbe bele kell ezt foglalni? Köszönöm szépen.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdések merültek fel a munkáltató részéről a munkába járás költségtérítésével kapcsolatban, melyre szeretném kérni válaszát. 1. Köteles-e a munkáltató saját személygépkocsi-használatot, illetve a bérlet 86 százalékát téríteni a munkavállalónak, ha az állandó lakcíme ugyanott van, ahol a munkahelye, de ő időközben megváltoztatja a tartózkodási helyét, és vidékről fog bejárni, és ezt persze lenyilatkozza? 2. Háztól-házig kell most már a saját személygépkocsi-használat esetén a távolságot számolni, és nem a közigazgatási határtól a másik határig? 3.Mondhatja-e a munkáltató, hogy bérletet térít, de nem látja indokoltnak a saját személygépkocsi-használat alapján történő költségtérítést? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Taxi igénybevétele, mint munkába járás költsége Kérdés

Egyéni vállalkozó, aki vak, a munkába járást csak taxi igénybevételével tudja megoldani. Elszámolható költség-e a taxival közlekedés díja, és van-e utána fizetendő közteher?

Gépkocsi-költségtérítés munkába járásra vonatkozóan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy az egyik alkalmazottunknak fizeti a cég a munkába járás költségét, aki gépkocsival jár. Ha a cég a NAV-norma (9 Ft/km) alapján fizeti ki neki a munkába járás költségét, akkor azt adómentesen megteheti? Keletkezik valamelyik félnek adófizetési kötelezettsége? Valamint ezt a juttatást számfejteni kell? Válaszát előre is köszönöm.

Hazautazás költségtérítése II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az azonos című kérdésemre adott válaszával kapcsolatban meg szeretném kérdezni, hogy jogos lehet-e az alábbi felvetés. A hivatkozott kormányrendelet a munkába járás térítésével kapcsolatosan csak minimum összeget köt ki, míg a hazautazásra maximumot is. Az szja-törvény 25. § (2) bekezdés szerint a kormányrendelet alapján a munkába járás esetén a) nem kell figyelembe venni az utazási jeggyel történő elszámolás esetén a jegy árát meg nem haladó mértékben kifizetett összeget b) a költségtérítés címén ba) munkába járás 9 Ft/km bb) hazautazás címén 9 Ft/km Ugyanis mi a fentiek alapján gondoltuk, hogy hazautazás esetén a repülőjegy ára nem téríthető teljes mértékben adómentesen.

Bérlettérítés munkába járáshoz Kérdés

Amennyiben a 39/2010. kormányrendelet 2. § a) pont aa) alpontja alapján definiált munkába járáshoz kettő vagy több bérletet kell vásárolnia a dolgozónak, mert két vagy több közlekedési eszköz használatával tud csak eljutni a munkavégzés helyére, akkor a munkáltatónak meg kell-e térítenie mindegyik megvásárolt bérlet árának a 86 százalékát? Ha igen, akkor mindegyik bérlet térítése adómentes a munkáltatónak/munkavállalónak? Köszönettel: Zsuzsa

Útépítő munkások költségtérítése Kérdés

Kedves Szakértő! Nemrég alakult cégünk útépítéssel foglalkozik. A dolgozók a munkába járást csak saját gépkocsival tudják megoldani. Kérdésünk erre vonatkozóan az lenne, hogy milyen mértékű adómentes költségtérítést számolhatunk el, és milyen módon kell dokumentálni. Útnyilvántartást kell vezetni, vagy valami más módon feljegyezni a megtett utat? Köszönettel várjuk a válaszukat.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Kötelező-e a munkavállalónak munkába járási költségtérítést (bérletet, illetve ha másképp nem oldható meg, 9Ft/km térítést) kifizetni, vagy a munkabére tartalmazhatja az utazás költségét, ha a munkavállaló nem az adott városból jár dolgozni? Illetve a megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak kell-e munkába járási költségtérítést fizetni? Válaszukat előre is köszönöm Zsók Gabriella

Munkába járás költségtérítése visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, írja meg, hogy mennyi időre visszamenőleg lehetséges kifizetni a munkába járás költségét? Akár több évre visszamenőleg is lehet? Mi ennek a korlátja? Köszönettel.

Napi munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló faluból a városba utazik helyközi közlekedéssel, a városból induló céges buszjárattal egy másik városba utazik térítésmentesen, a cég telephelyére. Kérdésem, hogy kötelező-e megtéríteni a faluból városba történő utazás költségét? Ha nem kötelező megtéríteni, de a munkáltató megtéríti, adható-e adómentesen a költségtérítés? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% lakásépítési áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close