22 találat a(z) minimumadó cimkére

Magyarországi fióktelep vesztesége, adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep veszteséggel zárta a 2018. évet. Fióktelepeknél van-e a veszteséggel kapcsolatban valamilyen különleges eljárás számvitelben vagy adózásban, vagy ugyanúgy kell eljárni, mint bármely más gazdasági társaságnál? Van-e a fióktelepnél minimum társasági adó, illetve a veszteséget el lehet határolni? Köszönettel.

Minimumadó Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2012. évtöl új tulajdonosunk belépésével, az addig alacsony forgalmú vállalkozás (2010. évben 93 millió forint, 2014. évre elérte az évi 3,5 milliárd forint éves forgalmat. A forgalom-növekedés azonban áldozatokkal járt, a vállalkozás jövedelemtermelö képessége 2012-2016 évek között alacsony volt. A vállalkozás könyvelését végzö könyvelőiroda helytelen helyzetértékelése alapján sajnos 2012-töl kezdödöen a társasági adóbevallásban a Nyilatkozat a jövedelem- (nyereség-) minimum alkalmazásáról a 3-ast (3-as jelentése:Jövedelem (nyereség) minimum szerint állapítja meg az adókötelezettséget) jelölte be. Kérdésem: lehetséges-e a társaságiadó-bevallásban a választási lehetöséget módosítani (tényleges adóalap után adózni), az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítö nyomtatványt kitöltésével a 2012-2016 évek vonatkozásában? Fáradozásukat elöre is köszönöm. Tisztelettel: Oroszné Stubenvoll Éva

Önrevizió Kérdés

T. Szakértő! Egy kft.-nél 2015. évi vevői számláról most derült ki, hogy sztornózva lett 2015-ben. Kérdésem az lenne, hogy az áfánál vissza kell-e menni 2015-re, vagy a 2017. 04. havi bevallásnál kell szerepeltetni, és ha igen, melyik sorban? Minimumadó alapján fizetett a kft. társasági adót 2015-ben, most a minimumadó-alap összege csökkenni fog, így társasági adó önrevíziót is végezni kell? Az összeg 1 millió forint felett van, így jelentős hibának minősül. A beszámolót három oszloposan kell kitölteni? Segítségét köszönöm, Ildi

Átalakuló cég minimumadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy jogutódlással alakuló (kiválás, szétválás, cégforma váltás...) cégnek alkalmaznia kell-e a taotörvény 6. § (6) bekezdésének a) pontját, azaz legalább a minimumadó adóalapja után kell társasági adót fizetnie, feltételezve azt, hogy a cég nem kíván nyilatkozatot tenni? Köszönöm: Szekeres Zsolt

Kiválással alakult társaság mentesül-e tao minimumadó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. évben kiválással alakult társaság mentesülhet-e a jövedelem-(nyereség)minimum kötelezettség alól a taotörvény 6. § (6) pontja szerint? Mi lesz a kiválással alakult társaság legelső beszámolójának a nyitó dátuma: a bejegyzésének vagy a társasági szerződés aláírásának a dátuma? Köszönettel.

Amikor a veszteség adót csökkenthet – itt a bevallások ideje. Példákkal Cikk

A társaságok korábbi évek veszteségeivel csökkenthetik adott évi nyereségüket, fizetendő adójukat. Példákkal ismertetjük, hogyan befolyásolja a minimimumadó, az átalakulás és az elidegenítés az elhatárolt veszteség felhasználását, továbbá erre milyen időkorlátokra és átmeneti szabályokra kell tekintettel lenni.

Minimumadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit egyesület minimumadóra kötelezett-e? Segítségét köszönöm: Ildi

Engedményezés elszámolása egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos címmel 2015. 11. 23-án tettünk fel kérdést, melyre 2015.12.01-én érkezett válasz. Ezt szeretnénk tovább egyezterni. Tovább szeretném a témát boncolni, és konkrétan az engedményezőnél, azaz az „A” egyéni vállalkozónál történő elszámolást szeretném egyeztetni. Az engedményezőnél a számviteli törvény 77. § (3d) pontja alapján egyéb bevétel a követelés eladási ára, a 81. § (3f) alapján egyéb ráfordítás a könyv szerinti érték. Ez minimumadóalap-növekedést eredményez. Az szja-törvény 28. § (5a) pontja alapján az engedményezőnél egyéb bevétel a követelés ellenértékét meghaladó rész. Tehát itt az alap példa esetén nem lesz minimumadóalap-növelő tétel? Az engedményezést gyakorlatilag kompenzálásként könyvelem le, és, ha nincs többletbevétel, akkor az engedményezés nem is jelenik meg a pénztárkönyv bevételi sorain? Várom szíves válaszát!

Veszteségelhatárolás: kísérti a múlt a kivás vállalkozásokat Cikk

Nem felejthetik el a társasági adó hatálya alatt töltött időszakot a kisvállalati adózást (kiva) választó vállalkozások, sokszor érdemes visszamenniük az időben. Nem veszítik el a korábbi, társasági adózás hatálya alatti időszakban keletkezett veszteségüket, és a társasági minimumadó fogalmai is újra előjöhetnek.

Hazavágja az egyéni vállalkozókat a minimumadó új szabálya Cikk

A vállalkozói jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak – a társasági adóalanyokhoz hasonlóan – bizonyos kivételekkel, legalább az úgynevezett jövedelem-(nyereség-)-minimum után kell vállalkozói személyi jövedelemadót fizetniük, ha nem akarják kitenni magukat az adóhatóság kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésének. A 2015-re vonatkozó adóváltozások egyike – döntően a kiskereskedők hátrányára – drasztikusan megnöveli ezt a minimális adóalapot.

Ez az oka, hogy alig nőtt a cégek adója Cikk

A korábbinál kevesebb kettős könyvvezetésű cég társaságiadó-bevallásáról, a kkv-k térnyeréséről, jobb teljesítményekről, növekvő adóalapról, de alig gyarapodó adófizetésről adott számot mai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Minimumadó: egyéb szervezetként besorolt gimnázium Kérdés

A gimnáziumot egy alapítvány működteti, az alapítványi támogatásból fedezi költségeit, a támogatáson kívül csak egy helyiség bérbeadásából van bevétele, ami az összes bevétel 1,4 százaléka. Alanya-e a gimnázium a minimumadónak (a Tao. tv. 2. § (2) h pontjának annyiban felel meg, hogy felsőoktatási intézmény hozta létre, de már nem az működteti, hanem egy alapítvány), és ha alanya, akkor a bevételeknél figyelembe kell-e venni a támogatás összegét? Állásfoglalásukat köszönettel várom.

Minimumadó: kinek kötelező, és ki választhatja? Így kell bevallani Cikk

Mikor kell, és mikor nem kell, illetve nem célszerű a minimum jövedelem alapján megállapítani a társasági adóalapot? Miként kell az adóbevallásban hogyan az ezzel kapcsolatos adatokat, információkat megjeleníteni? Mik a kockázatok? Összefoglaltuk.

Tagi kölcsöne van a cégének? Így növeli a bevételt Cikk

A társasági adót a minimumadó alapján bevalló társaságnak pontosan hogyan kell a tagi kölcsön napi átlagát, illetve a tárgyévi növekményt kiszámolnia? Van erre valami kitölthető táblázat, esetleg kalkulátor? Az könnyen meghatározható, hogy mekkora összegek hány napig szerepelnek a könyvelésben tagi kölcsönként, de miként lesz ebből napi átlag? Olvasónk kérdésére Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Tagi kölcsön napi átlag számítása Kérdés

A társasági adót a minimumadó alapján bevalló társaságnak pontosan hogyan kell a tagi kölcsön napi átlagát, illetve a tárgyévi növekményt kiszámolnia? Van erre valami kitölthető táblázat, esetleg kalkulátor? Az könnyen meghatározható, hogy mekkora összegek hány napig szerepelnek a könyvelésben tagi kölcsönként, de miként lesz ebből napi átlag?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close