33 találat a(z) minimumadó cimkére

Minimumadót írna elő a multik globális tevékenységeire az Európai Bizottság Cikk

Minimális tényleges társaságiadó-kulcsot írna elő uniós irányelvben a nagy multinacionális csoportok globális tevékenységeire az Európai Bizottság – közölte a brüsszeli testület.

Megjelentek az új globális társasági minimumadó szabályai Cikk

December 20-án publikálta a globális társasági minimumadóra vonatkozó a végleges modell szabályait az OECD. A modellszabályok több mint 135 ország konszenzusa alapján születtek meg, és egy globálisan összehangolt társaságiadó-rendszer alapjait teremtik meg, a korábban kiadott javaslatok véglegesítésével. Ezen szabályok megalkotása mérföldkőnek számít a nemzetközi adózás történetében – mutat rá közleményében a Deloitte.

A Pénzügyminisztérium szerint meg kell védeni a tagállami adópolitikát Cikk

Magyarország a járvány utáni gazdasági újraindítást továbbra is adócsökkentések mentén képzeli el, az adópolitika szuverenitását sértő intézkedéseket továbbra sem támogatjuk – jelentette ki Varga Mihály Brüsszelben, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően, amelyről közleményben tájékoztatta a Pénzügyminisztérium az MTI-t.

Drágulás és szigorúbb ellenőrzések jönnek a transzferár-szabályozásban Cikk

Sosem tapasztalt bizonytalanság uralkodik a vállalatok körében a transzferárazás területén a nemzetközi adózásban bevezetett reformok és a koronavírus-járvány nyomán átalakuló üzleti működés miatt – derül ki az EY legfrissebb, csaknem 1000 adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből (2021 EY International Tax and Transfer Pricing).

Drasztikusan nőhet a társasági adó az USA-ban, létkérdés a globális minimumadó Cikk

Reményét fejezte ki az amerikai pénzügyminiszter vasárnap, hogy az Egyesült Államok törvényhozása elfogadja a globális minimumadóról szóló tervezetet, amely lehetővé teszi a multinacionális vállalatok megadóztatását.

Több magyar multi is beleesik a minimumadóba Cikk

Már a világ GDP-jének 90 százalékát képviselő 132 ország kormánya támogatja a globális minimumadó bevezetését. Nem vagyunk köztük – írja a nepszava.hu.

2023-ra jöhet a globális társasági minimumadó? Cikk

Turbulens időszaknak tekinthető a 2021-es év a nemzetközi adózás területén. Június elején a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján megállapodás született egy minimum 15 százalékos globális társasági minimumadó támogatásáról. Ezt követően az OECD július 1-én közleményt adott ki, miszerint a 139 tagot számláló közösség döntő többsége csatlakozott a nemzetközi adóreform keretét létrehozó megállapodásához. Ilyen széleskörű nemzetközi támogatottság mellett nem hozott meglepetést a G20-ak július 9-10. között zajló találkozója, amelynek hivatalos kommünikéje kimondja, hogy a G20 közösség is támogatja a globális társasági minimumadó bevezetését. A kiadott közlemény a részletes végrehajtási terv kidolgozását is szorgalmazta a G20-ak következő, októberi ülése előtt, és felkérte a támogatásra az OECD Inclusive Framework (IF) azon tagjait, akik ezidáig nem csatlakoztak a megállapodáshoz – írja sajtóközleményében a Deloitte.

A Pénzügyminisztérium a minimumadóról Cikk

Az Európai Uniót is béklyóba kötheti a globális minimumadó, a bevezetését követően behozhatatlan versenyelőnyre tehet szert a világ többi vezető gazdasági nagyhatalma az EU-val szemben – nyilatkozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek. Lehet, hogy az európai nagyhatalmak államkasszája eleinte jól jár a minimumadó bevezetésével, de a cégei veszítenek – ecsetelte.

Tállai: nem a nemzetközi minimumadóra Cikk

Magyarország nem járul hozzá semmilyen adóemeléshez, így a globális minimumadó bevezetéséhez sem – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Globális minimumadó: tiltakozik a magyar kormány Cikk

Nem fogadja el a magyar kormány a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek ma Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) június 1-jén hivatalba lépő főtitkárával.

Árfolyamnyereség és tao Kérdés

Magyarországi fióktelep vesztesége, adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep veszteséggel zárta a 2018. évet. Fióktelepeknél van-e a veszteséggel kapcsolatban valamilyen különleges eljárás számvitelben vagy adózásban, vagy ugyanúgy kell eljárni, mint bármely más gazdasági társaságnál? Van-e a fióktelepnél minimum társasági adó, illetve a veszteséget el lehet határolni? Köszönettel.

Minimumadó Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2012. évtöl új tulajdonosunk belépésével, az addig alacsony forgalmú vállalkozás (2010. évben 93 millió forint, 2014. évre elérte az évi 3,5 milliárd forint éves forgalmat. A forgalom-növekedés azonban áldozatokkal járt, a vállalkozás jövedelemtermelö képessége 2012-2016 évek között alacsony volt. A vállalkozás könyvelését végzö könyvelőiroda helytelen helyzetértékelése alapján sajnos 2012-töl kezdödöen a társasági adóbevallásban a Nyilatkozat a jövedelem- (nyereség-) minimum alkalmazásáról a 3-ast (3-as jelentése:Jövedelem (nyereség) minimum szerint állapítja meg az adókötelezettséget) jelölte be. Kérdésem: lehetséges-e a társaságiadó-bevallásban a választási lehetöséget módosítani (tényleges adóalap után adózni), az állami adóhatóság által rendszeresített bevallást kiegészítö nyomtatványt kitöltésével a 2012-2016 évek vonatkozásában? Fáradozásukat elöre is köszönöm. Tisztelettel: Oroszné Stubenvoll Éva

Önrevizió Kérdés

T. Szakértő! Egy kft.-nél 2015. évi vevői számláról most derült ki, hogy sztornózva lett 2015-ben. Kérdésem az lenne, hogy az áfánál vissza kell-e menni 2015-re, vagy a 2017. 04. havi bevallásnál kell szerepeltetni, és ha igen, melyik sorban? Minimumadó alapján fizetett a kft. társasági adót 2015-ben, most a minimumadó-alap összege csökkenni fog, így társasági adó önrevíziót is végezni kell? Az összeg 1 millió forint felett van, így jelentős hibának minősül. A beszámolót három oszloposan kell kitölteni? Segítségét köszönöm, Ildi

Átalakuló cég minimumadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy jogutódlással alakuló (kiválás, szétválás, cégforma váltás...) cégnek alkalmaznia kell-e a taotörvény 6. § (6) bekezdésének a) pontját, azaz legalább a minimumadó adóalapja után kell társasági adót fizetnie, feltételezve azt, hogy a cég nem kíván nyilatkozatot tenni? Köszönöm: Szekeres Zsolt

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős állampolgár

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs