150 találat a(z) mikrogazdálkodói beszámoló cimkére

Mikrogazdálkodó társasági adó önrevíziója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választó kft. előző évi könyvelésében az alábbi hibát tártuk fel: Előlegszámlát bocsátott ki, melyet nem a vevőtől kapott előlegen szerepeltetett, hanem az értékesítés nettó árbevételét növelte. Ennek következtében több lett a nyeresége, több társasági és iparűzési adó lett megfizetve. Ezen összeg meghaladja a mérlegfőösszeg 2 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy középső oszlopos mérlege nincs, viszont kell-e társaságiadó-bevallást önrevízióval módosítani, vagy az idei eredményemet csökkenthetem, és a 2015. évi társaságiadó-bevallásban összevontan kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arról kérnék egy összefoglalót, hogy mikor nem tanácsos a mikrogazdálkodói beszámolót választani? Vannak-e tevékenységi körök, ahol nem javasolt, vagy devizás forgalmazásnál például lehet-e ugyanúgy az MNB-átlagárfolyammal számolni, mint az egyszerűsitett esetén? A mikrogazdálkodói beszámoló bevezetésekor voltak ugyan előadások, de ott csak szó szerint a törvény szövege hangzott el, de értelmezés nem. Ilyen például az elhatárolás kérdése is (mit kell, és mit nem kell elhatárolni a mikrogazdálkodói könyvelés esetén). Használható egy korábbi számlatükör is, vagy kötelező a mikrogazdálkodói számlatükörre áttérni, ami munkaigényes feladat, és nem egyszerűsíti a könyvelők munkáját? És 3 évig nem lehet visszatérni, ez komoly hátrány, ha nem látunk a jövőbe. Ha hitelt szeretne később felvenni a cég, elfogadja a bank a mikrogazdálkodói mérleget? Előre is köszönöm válaszukat. Ha van valamilyen részletes kidolgozott anyag ezzel kapcsolatban, szívesen fogadom.

Mikrogazdálkodó bt. – ingatlan felújítása Kérdés

Egy mikrogazdálkodói beszámolót készítő bt. ingatlant (orvosi rendelőt) vásárol. Ezt követően a rendelőt részben átépíti, nagyobbítja. A felmerülő költségekből mit kell beruházásként aktiválni, és mik azok a tételek, amik költségként elszámolhatók?

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás az új Széchenyi terv TÁMOP támogatási rendszerében "létszám bővítése saját gyakorlati képzésű munkatárssal" címen vissza nem térítendő támogatásról 2014. 01. 31-én kapott értesítést.(2 millió 800 ezer forintról). Ennek keretében elszámolható az új munkavállaló 9 havi bére plusz járuléka, az új munkahely tárgyi feltételeinek kialakítása (gépbeszerzés, felújítás). 2014-ben előlegként kapott 1 millió 400 ezer forintot. A mérlegkészítés időpontjáig az elszámolás még nem történt meg. Mivel az előleget nem számolhatom el rendkívüli bevételként (az egész támogatási összeg az lesz?), 2014-ben csak a költségek jelennek meg a beszámolóban. A 1429-es bevallás 02 táblájában a de minimis támogatásokat az igénybevétel napja szerint kell feltüntetni. Az igénybevétel napja, amikor a támogatás odaítéléséről tájékoztatást kapott a vállalkozás? Eszerint már a 1329-es bevallásban kellett volna szerepeltetni? Rendkívüli bevételként pedig a tényleges folyósításkor (2015-ben) számolandó el a teljes összeg, és/vagy egy részét el kell határolni?

Bt.– Társasági részesedés átruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 2014. október 23-án megjelent, Eladna vagy vásárolna üzletrészt? című cikk kapcsán a következő kérdéseim lennének. 1.) A cikk üzletrész (kft.) eladásáról szól, de ugyanez a helyzet bt.-k esetében is a társasági részesedés átruházásánál? (Konkrétan: bt. korábbi beltagja (férj) ügyvéd által ellenjegyzett "Társasági részesedést átruházó szerződés" keretében névértéken eladta az egyik kültagnak (feleség) a társasági részesedését, aki ezután taggyűlési határozat alapján kültagból beltaggá vált. Vevő (feleség) eddig is a társaság tagja volt, a megszerzett társasági részesedés eddigi részesedését növelte. Az átruházott társasági részesedés névértéke (egyben vételára) jóval annak piaci értéke alatt van az évek során felhalmozódott eredménytartalékok miatt. 1.) Jelen esetben tehát a bt. könyvelésében semmi nem jelenik meg. 2.) Az eladónál nem keletkezett nyereség, bevallási kötelezettsége nincs. 3.) A vevőnél (új beltag) keletkezett egyéb jövedelmet önadózással kell bevallania 2015. május 20-áig, illetve megfizetnie az szja-t és az ehót. 4.) Amennyiben a bt. mikrogazdálkodói beszámolót készít, elfogadott-e, ha a cég piaci értékének megállapításához az átruházás napjára készített közbenső mérlegbe az eszközök a könyv szerinti értéken kerülnek, mivel a valós értéken történő értékelés mikrogazdálkodói beszámoló esetében tudomásom szerint nem alkalmazható? 5.) Esetleg bt. esetében egész más szabályokat kell alkalmazni, mint kft.-nél az üzletrész adásvételére? Köszönöm!

Bt. értékcsökkenés Kérdés

Bt. a 2013-as évre véletlenül 48 ezer forint helyett 96 ezer forint értékcsökkenést könyvelt le, és állított be a mérlegébe. Mikrogazdálkodói beszámolót készít. Hogyan tudja kijavítani a hibát, mik a könyvelés tételei?

NAV-határozat mikrogazdálkodónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem segítségüket: hogyan kell figyelembe venni mikrogazdálkodói beszámolót készítőnél 2014. évben azt a NAV-határozatot, melyben tőketartozásra részletfizetést engedélyeztek, és előírták a késedelmi pótlékot 2014. évtől 2016. január hónapig? Válaszukat előre is köszönöm.

A fejlesztési tartalék adózási következményei. Példákkal Cikk

Cikkünkben ezúttal az evaalanynál, a kata, illetve a kiva szerinti adózást alkalmazó adóalanynál és mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnál felmerülő fejlesztési tartalékkal kapcsolatos kérdéseket taglaljuk.

Mikrogazdálkodó 2013. évi mérlegének helyesbítése Kérdés

A 468 főkönyvi szám záró egyenlege helytelen értéket mutat, melyet a 2014. évi nyitás után kellene helyesbíteni. Ennek könyvelése hogy történhet a számvitelben?

2014-ben alakult kft., mint mikrogazdálkodó Kérdés

2014-ben alakult kft. választhatja-e a mikrogazdálkodói beszámolót, és így mentesül-e a számviteli politika 90 napon belüli elkészítése alól?

Értékcsökkenés: mit mond a NAV, és mit kell tudni még? Cikk

A NAV nemrégiben közzétett egy értelmezést honlapján arra az esetre, ha a mikrogazdálkodó fejlesztési tartalék felhasználásával helyez üzembe tárgyi eszközt. Mi a teendő, ha valaki nem a kiadott jogértelmezés szerint járt el? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel az adóhatósági közlemény alapján, cikkünkben ezeket válaszoljuk meg.

Áttérés mikrogazdálkodói számlatükörre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A régi számlatükörben vannak olyan számlaszámok, melyek elnevezése nem egyezik meg a mikrogazdálkodói számlatükör elnevezéssel. Például a 463-464 és a 473 stb. Hogyan tudom a nyitóban ezt megfeleltetni? Jó volna egy áttérést segítő táblázat. Köszönöm.

Mikrogazdálkodói beszámoló: ezekre az eltérésekre figyeljen! Cikk

A mikrogazdálkodói beszámoló készítése során számos speciális előírást kell figyelembe venni. Folytatjuk az első alkalommal idén május 31-éig beküldendő beszámoló fontos részleteinek ismertetését.

Nyakunkon az első mikrogazdálkodói beszámoló! Erre kell figyelni Cikk

Május 31-éig kell elkészíteni a mikrogazdálkodói beszámolót, amely jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációt a kisebb vállalkozásoknál. A következőkben kiemeljük – a teljesség igénye nélkül – a legfontosabb tényezőket, amelyekre érdemes figyelni a beszámoló összeállítása során.

Mikrogazdálkodói beszámoló evás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérdésem: evás kft., illetve bt. – amely a száviteli törvény hatálya alá tartozik – készíthet-e mikrogazdálkodói beszámolót? Köszönöm Tünde

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs