24 találat a(z) mezőgazdasági termelő cimkére

Mezőgazdasági egyéni vállalkozó kisvállalkozói adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném mezőgazdasági egyéni vállalkozónak figyelembe venni a kisvállalkozói (kamat) kedvezményt. Az szja-törvény 13. számú melléklete szerint: a 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó – kivéve a tevékenysége alapján mezőgazdasági, vadgazdálkodási, erdőgazdálkodási ágazatba vagy halgazdálkodási ágba sorolt egyéni vállalkozó – 2000. december 31-ét követően megkötött hitelszerződés (ideértve a pénzügyi lízinget is) alapján tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel kamata alapján adókedvezményt vehet igénybe. A kivéve mezőgazdasági... a létszámra vagy általában erre a kedvezményre vonatkozik? Ugyanis a 12. pontban azután részletezi, hogy milyen de minimis támogatásnak minősül a fenti kedvezmény, és ott benne vannak a mezőgazdaságiak is. Ezért nekem nem egyértelmű, hogy ki, és miért kivétel. A vállalkozó 2014-ben és 2015-ben lízingszerződéssel vett gépeket. A fentiek szerint ezek kamatának a 60 százalékát elszámolhatjuk-e adókedvezménynek? Válaszukat köszönöm.

Támogatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, fiatal mezőgazdasági termelő indulásához EMVA-ból megítélt támogatást 2015. december hónapban kiutalták. Az egyéni vállalkozói engedélyt 2015 októberében adták ki. A vállalkozó tevékenységet 2015. évben még nem végez. Kérdésem, hogy a kapott támogatást milyen mértékben kell bevételként figyelembe venni a 2015. évi 1553 bevallásban? Segítségüket köszönöm. Üdvözlettel: Makovsky Zoltán

Mezőgazdaság - konstrukció - áfa Kérdés

Általános forgalmi adó előlegével kapcsolatban lenne kérdésem. Egy mezőgazdasági termelő kompenzációs megállapodást köt egy belföldi céggel és ennek keretében szerzi be a gabona megtermesztéséhez szükséges alapanyagokat (növényvédőszert, vetőmagot ...). A termelő az input anyagokról számlát kap, melyen a fizetés módja konstrukció vagy halasztott. Így a termelő az ellenértéket képező termékeket hónapokkal a learatott gabona átadása előtt megkapja. Kérdésem: a vegyszer, vetőmag leszállítása vagyoni előny szerzésének minősül-e, és a mezőgazdasági termelő állítson ki róla előlegszámlát? A termelő a gabona értékesítésére a belföldi fordított adózás szabályait alkalmazza. Amennyiben előlegszámla kiállítása indokolt, akkor a termelő az előlegszámlán átháríthatja a partnerére az előleg áfájának megfizetését (lehet-e az előleg is fordított adózású)?

Ekáerszám kérése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági termelő a saját terményét beszállítja egy bértárolóba. Kell-e ekáerszámot kérnie, ha később annak értékesíti a terményt, akinél bértárolja, tehát szállítás és árumozgatás nem történik, mert az áru már a tárolóban van? Válaszát előre is köszönöm.

Kacifántos tb-szabályok: hogyan lesz nyugdíjuk az őstermelőknek? Cikk

Hogyan lehetnek biztosítottak a mezőgazdasági termelők, és szerezhetnek nyugdíjjogosultságot?

Mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján a következő leírást találtam az áfatörvény XIV. fejezetével kapcsolatban: Mikro- és önálló vállalkozásnak minősülő, mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyok: [áfatörvény 197. § (1) bekezdés a) pont] A mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany csak akkor minősülhet az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) XIV. fejezete szerinti különleges jogállású adóalanynak, az áfatörvény 197. § (1) bekezdés a) pontja szerint, ha a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv.) rendelkezései szerint egyúttal mikro- és önálló vállalkozásnak minősül, vagy annak minősülne, ha a Kkv. hatálya alá tartozna. A jogszabály értelmében azon adóalanyok esetében is meg kell vizsgálni, hogy a Kkv. szerint mikro- és önálló vállalkozásnak minősülnek-e, amelyek egyébként nem tartoznak a Kkv. hatálya alá (nem egyéni illetve társas vállalkozások). A kérdésem az lenne, hogy az adóalany egyéni vállalkozó (mellette nem őstermelő) választhatja-e ezek szerint a különleges jogállást az áfa szempontjából? (A törvényben leírtaknak egyébként megfelel, mikrovállalkozás, kizárólag a mellékletben leírt mezőgazdasági tevékenységet folytat.) Az egyéni vállalkozói tevékenység bejelen- tésére szolgáló nyomtatványon is választható ez a lehetőség az adózási módok között. Köszönöm.

Telephely-e? Kérdés

Egy kft. székhelye "A" településen, telephelye "B" településen van. A kft. mezőgazdasági növénytermeléssel foglalkozik. Az általa bérelt földterületek A, B, és C településhez is tartoznak helyrajzi szám szerint. Kell-e C településre is helyi adót fizetni? A helyi adó törvény 52. § 31. pontja szerinti telephely fogalmába szerintünk beletartozik a bérelt földterület is. A kft. mezőgazdasági növénytermeléssel foglalkozik, mely tevékenységet különböző településekhez tartozó bérelt földterületen tudja csak végezni, mint például C település, a tevékenységi köre minden településen 011101 Gabonaféle termesztése.. Az Art. 178. § 27. pontja szerint telephely az a hely, ahol az adóköteles tevékenységet folytatják, ideértve különösen a vállalkozó állandó üzleti (üzemi), termelő-, szolgáltató tevékenységének helyét függetlenül attól, hogy a telephely a vállalkozás székhelyétől különböző közigazgatási területen található. Elnézést, de már elég régóta várunk válaszra.

Telephely – iparűzési adó Kérdés

Egy kft. székhelye A településen, telephelye B településen van. A kft. mezőgazdasági növénytermeléssel foglalkozik. Az általa bérelt földterületek A, B, és C településhez is tartoznak helyrajzi szám szerint. Kell-e C településre is helyi adót fizetni? A helyi adó törvény 52. § 31. pontja szerinti telephely fogalmába szerintünk beletartozik a bérelt földterület is. A kft. mezőgazdasági növénytermeléssel foglalkozik, mely tevékenységet különböző településekhez tartozó bérelt földterületen tudja csak végezni, mint például C település, a tevékenységi köre minden településen 011101 Gabonaféle termesztése.. Az Art. 178. § 27. pontja szerint telephely az a hely, ahol az adóköteles tevékenységet folytatják, ideértve különösen a vállalkozó állandó üzleti (üzemi), termelő-, szolgáltató tevékenységének helyét függetlenül attól, hogy a telephely a vállalkozás székhelyétől különböző közigazgatási területen található.

Mezőgazdasági termelő Kérdés

Az az egyéni vállakozó, aki főfoglalkozásként mezőgazdasági tevékenységet végez és van MVH regisztrációs száma, mezőgazdasági termelőnek minősül-e? Illetve, ha igen akkor vonatkozik-e rá az Szja tv. 3.sz.melléklet III/1 pontja, mi szerint a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközét egyösszegben költségként elszámolhatja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfatörvény 257/F § – kijavítási kérelem

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bánatpénz és szerződésmódosítási dij

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close