Hozzászólások 0

Őstermelőből egyéni vállalkozó

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni azzal kapcsolatosan, hogy egy jelenleg nem főállású őstermelő, ha az őstermelői tevékenységét 2016. december 27-étől egyéni vállalkozóként szeretné folytatni – ugyanazon tevékenységi köröket meghagyva, ugyanazon eszközök továbbvitelével, melyek jelenleg az őstermeléshez kapcsolódnak, nincs továbbvihető veszteség –, megteheti-e? Az őstermelői státuszban is áfás volt, és áfás egyéni vállalkozóként menne tovább. A változás az lenne, hogy eddig alkalmazott volt, és nem főállású őstermelő, de 2017-től főállású egyéni vállalkozó lenne, az őstermelői igazolványát pedig leadná, és ezt a tevékenységét meg is szüntetné 2016. december 26-ától. Viheti-e tovább az áfakötelezettségét/vagy -követelését? Kell-e záróbevallást beadnia, vagy úgymond jogfolytonosan viheti tovább a vállalkozását egy magasabb vállalkozási formában? A változás szükségessége egy pályázathoz kapcsolódik, ahol egyéni vállalkozóként folytathat mezőgazdasági tevékenységet. Még abban is szeretném kérni a segítséget, hogy mik lehetnek egy ilyen átalakulás buktatói, mire kell adózóként odafigyelnünk? Sajnos jogszabályi hivatkozást a "jogfolytonos" továbbvitelről nem találtam, csak éppen fordított irányú változásra találtam meg a lehetőséget, tehát azt, hogy egyéni vállalkozóból lehet őstermelő. Köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Törökné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X