További témák
  • Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

Tisztelt Szakértől! A következõ néhány problémában szeretném a részletes segítségét kérni. Egyéni vállalkozó ügyfelünk 2015. év végén az MVH fiatal mezõgazdasági termelõk indulásához kapott vissza nem térítendõ támogatást. A támogatás 2015 decemberében érkezett meg. A tényleges tevékenységet 2016 januárjától folytatja. A gazdálkodás során keletkezett termékeket értékesíti (korábban áfamentesen, az értékhatár átlépése után áfával terhelten). – A tevékenységhez kötõdõ kiadások összegét a kifizetés idõpontjában a támogatásból feloldjuk, és az adóba beszámító bevételek között szerepeltetjük. Így a keletkezett kiadásokkal szemben a támogatási összeg szerepel bevételként. Emellett viszont még az értékesítés árbevétele is a bevételek között szerepel. Tehát így jelentõs nyereség képzõdik a vállalkozás nyilvántartásaiban, ami adóalapot képez. Véleményük szerint is így kell helyesen eljárni? – A tevékenység során kifizetett áfát adóba be nem számító költségként tartjuk nyilván. Ezt is a vállalkozás számlájáról fizeti ki természetesen. Ennek az összegnek megfelelõ támogatást is fel kellene oldani és adóba beszámító bevételként nyilvántartani? De akkor az áfa összegének megfelelõ támogatási összeg után még a vállalkozói nyereségadót is megfizetnénk. Így az adó után adófizetés keletkezne? Ebben kérnék útmutatást. Hasonló a kérdés az év folyamán megfizetett szja-elõleg és ehoelõleg vonatkozásában is. Segítségét előre is köszönöm.


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X